Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Польщі – скандал через україномовний гурт «Еней»

Євродепутат від Польщі Януш Войцеховський закликав популярний у Польщі україномовний гурт Enej змінити назву. На думку політика, нею музиканти прославляють псевдонім одного з провідників Української повстанської армії майора Петра Олійника, який загинув у бою з загоном НКВС у 1946 році.

Подібна думка для Польщі не є новою, але на такому високому рівні вона озвучена вперше. Раніше ще один політик Вітольд Гадовський обурився з того, що «двоє українців у Польщі заснували гурт імені військового злочинця, і вся Польща скаче в такт їхньої музики».

Питання українсько-польських взаємин загострилося через роковини Волинської трагедії. Однак попри не дуже сприятливий для дискусій на цю тему час, сперечатися з політикам заходився відомий польський журналіст і телеведучий Войцех Мазярський.

На сторінках авторитетного видання Gazeta Wyborcza Мазярський пояснив, що насправді Еней – це популярний в Україні літературний герой із поеми, значення якої для становлення української мови співвідносне зі значенням робіт Яна Кохановського для мови польської.

Політик Гадовський таке пояснення відкидає. «Ці розмови про маловідому українську «Енеїду» не варті й виїденого яйця. Гівнюки, певне, дуже тішаться, коли цілі натовпи скачуть під їхню музику», – зазначив Гадовський.

Мазярський вважає закиди на адресу музикантів обумовленими політичним піаром на темі Волинської трагедії. «Навіщо вони говорять такі речі? Якби вони були повними кретинами, то б не стали євродепутатом чи головою великого радіо. Усе просто – ними керує звичайний політичний цинізм і надія на те, що темний люд на це купиться», – зазначив журналіст.

Гурт Enej створено Петром і Павлом Солодухами в місті Ольштин у 2002 році. Брати – етнічні українці, вихідці з родини, переселеної з рідної землі під час операції «Вісла» після Другої світової війни. Назвою «Еней» молоді музиканти хотіли підкреслити власний зв’язок із українською традицією та вшанувати знаковий для становлення української літератури та літературної мови твір полтавського письменника Івана Котляревського «Енеїда». Зокрема, наголосити на позитивному образі головного героя поеми – «парубка моторного», який був змушений облишити батьківщину та поринути у захоплюючі мандри на чужині.

Enej використовує традиційні українські мотиви в музиці. Гурт виконує пісні польською та українською мовами. Учасники колективу нерідко виступають у вишиванках або стилізованому під українську вишивку сценічному одязі, а також використовують браслети жовто-синіх кольорів. Протягом 2010-2013 років Enej здобув у Польщі шалену популярність. Гурт виграв чимало місцевих музичних конкурсів, здобував нагороди як кращий колектив року, за кращу пісню року тощо.

Два останні альбоми гурту Folkorabel (2010) і Folkhorod (2012) стали «золотими». Відеокліпи «Енея» збирають по кілька мільйонів переглядів на YouTube.

До вашої уваги виступ гурту на фестивалі Przystanek Woodstock у 2011 році з піснею «Радіо Хеллоу».

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

+

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

+

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Сайт гурту "Еней" - http://enej.pl/news/

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!