Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Москві із української бібліотеки вилучили книги для експертизи

Із Бібліотеки української літератури у Москві вилучено понад 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Про це українським журналістам повідомила директор бібліотеки Наталія Шаріна.
За її словами, вилучення літератури здійснював Відділ у боротьбі з екстремізмом МВС Росії, створений у березні 2008 року.

Як сказала Шаріна, співробітники міліції в електронному каталозі набрали слово «націоналізм» і вилучили всі видання, у яких було виявлене це слово.

Шаріна підкреслила, що міліція запропонувала співробітникам бібліотеки знайти на полицях всі книги, які показав каталог, а на запитання: «Чому ви не зробите це самі?», було сказано: «Ви хочете, щоб ми перевернули бібліотеку і всі книги були на підлозі?»

За її словами, із її кабінету були вилучені нещодавно отримані книги, у тому числі від Посольства України в Росії.

Шаріна зазначила, що на запитання про підстави для вилучення книг слідчі повідомили, і це записано у протоколі обшуку, що «література вилучається для проведення психолого-лінгвістичної експертизи».

Відповідаючи на запитання, чи можуть ці події бути пов’язані з нещодавніми міжнаціональними заворушеннями у Москві, Шаріна сказала: «Якщо в усьому, що відбувається, шукати крайнім Бібліотеку української літератури, державну установу культури міста Москви, то, вибачте, я вважаю, що це... Якщо за все повинна відповідати Бібліотека української літератури, тоді це говорить про небажання і невміння певних структур».

Вона пояснила, що, відповідно до статті 13 федерального закону «Про протидію екстремістській діяльності», екстремістською літературою визнана та література, яка опублікована на офіційному сайті Міністерства юстиції РФ.

«Жодного видання, жодної книги, яка входить у цей список, у нас нема і не виявлено. Тому, якщо ми говоримо про порушення цього закону, тут до нас ніяких претензій немає», - сказала вона, повідомляє «УНІАН».

За словами Шаріної, вилучення міліція здійснила на підставі постанови щодо проведення обшуку 21 грудня, який проходив 9 годин, причому 18 і 19 грудня про це повідомили деякі російські ЗМІ.

Як стало відомо, вилучено прриблизно 50 книг. Зокрема, це книги про митрополита Андрея Шептицького, про ОУН-УПА, про діяльність руху «Пора», а також газети «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово». У цей список також потрапило видання «Національна безпека України» та інші.

Як повідомлялося, сьогодні, 23 грудня, на прес-конференції у Москві посол України в Росії Володимир Єльченко повідомив, що посольство не може впливати на діяльність Бібліотеки української літератури у Москві у зв’язку з проведеними там обшуками.

«Питання складне і неприємне. Бібліотека належить мерії Москви, і посольство не може мати впливу на ті процеси, які там відбуваються», - сказав Єльченко.

21 грудня у ЗМІ з’явилася інформація, що у Бібліотеці української літератури у Москві співробітники Головного управління МВС Росії по Центральному федеральному округу проводять обшук. Напередодні ЗМІ писали, що у бібліотеці нібито поширювали літературу «антиросійської спрямованості».

При цьому у Бібліотеці української літератури назвали провокацією появу повідомлень про нібито порушення кримінальної справи за фактом поширення екстремістської літератури (за статтею 282 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кримінального кодексу України).


В тему

Смерть Росії. На тлі вимирання росіян посилилася деградація штучної «російської мови»

Пороблено в Україні, таРУСЬ бульба

Мєдвєдєв: прибульці захопили Україну (відео)

Геостратегічний нонсенс

Население России: статистика, факты, комментарии, прогнозы

Проект РФ ненавидить слов’ян

Окупація Росії Китаєм: факти і припущення

Нерусь

Хроніки великої зради
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи