Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Багдаді загинув український журналіст

Категорія:

Помиляються ті, хто розділив воюючих на два табори – іракців та “сили коаліції за роззброєння Саддама”. Щодня війна проти Хусейна приносить звістки про загибель з боку третьої сторони - єдина провина якої полягає в тому, що, на відміну від перших двох, вона показує правду про війну.
20-й день війни в Іраку, перша українська жертва. У Багдаді загинув український журналіст, телеоператор агентства “Рейтер” Тарас Процюк.

Тарас Процюк загинув після обстрілу багдадського готелю “Палестина”, у якому мешкають іноземні журналісти. Командування 3-ої піхотної дивізії США пізніше визнало, що по готелю стріляв американський танк.

Крім загиблого Тараса Процюка, ще принаймні троє журналістів отримали поранення. Один з них, оператор іспанської телекомпанії “Теле-5”, також помер.

За повідомленнями французьких журналістів з місця подій, бомба потрапила в готель у районі 15-го поверху, де вибито шибки і зруйновано огорожу балкону. На цьому поверсі розташовується офіс британського інформаційного агентства “Рейтер”. Руйнування зазнав також 17-ий поверх, де розташовується офіс арабського телеканалу “Аль-Арабія”.

Американські офіцери заявили, що танк вистрілив по готелю після того, як іракці, які перебували у будинку, відкрили вогонь по військовим США. За іншою інформацією, екіпаж побачив підозрілий об’єкт в одному з вікон. Це міг бути як об’єктив фото- або телекамери, так і бінокль, або снайперський приціл, передає Бі-Бі-Сі.

Як стверджує британський журналіст Девід Четтер, по готелю вистрілив американський танк, і цей удар був точним і націленим. “Я помітив, як один з танків підняв ствол і направив його на будинок. Ми зайшли всередину і відразу після цього стався жахливий, дуже сильний вибух”, - цитує репортера агентство “Рейтер”.

Британський журналіст також говорить, що не чув якихсь пострілів перед тим, як танк ударив по “Палестині”.

В офіційній заяві “Рейтер” також говориться: “Цей інцидент ставить під сумнів мотиви, яким керувалися наступаючі американські війська, які добре знали, що цей готель є основною базою майже для всіх іноземних журналістів у Багдаді. Смерть Тараса, також само як і поранення його колег, безглузді”.

Тарас Процюк народився в Івано-Франківську. На початку 1990-х якийсь час працював на CNN та Скай-TV, а потім – на “Рейтер”. В останні роки був оператором “Рейтер” при варшавському бюро агентства.

“Його перевели на більш жваву, цікаву глядачеві ділянку. Ближче до Європи. Його посада називалася VJ. Тобто video journalist. Він і знімав, і сам писав скрипти під відеоряд, і був водієм. По суті Тарас у своїй особі представляв варшавське бюро “Рейтер”, - згадують його друзі.

За існуючою в “Рейтер” практикою, на міжнародні події вони командирують операторів з різних держав. “Якщо перерахувати всі війни від 1993 року, то Тарас був на всіх”. Він знімав московські заворушення 1993 року, військові конфлікти у Карабаху, Придністров'ї, Боснії, Косово, Близькому Сході, Кашмірі, Македонії, Афганістані та Чечні, де був контужений.

Тарас залишив дружину і 8-річного сина. Самому йому було 35 років.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи