Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Три мрії литовського пенсіонера: Венеція, музей пожежної справи і стадо диких корів

Спецтема:

Судити про країну найкраще, подивившись на те, як живуть діти та пенсіонери. Якщо пенсіонер з далекого, невеликого селища на заході Литви має три великі мрії, що збулися, а ще й сили примножувати свій добробут, то він живе в потрібний час і в гідній країні.

pensioner-litva-1-300x200.jpg

Владас з онуком Лео

З Владасом Ліекіо - литовським пенсіонером, швидше сказати активістом, якого хвилюють проблеми самоврядування, те, як створити дозвілля молоді, як відкрити нові робочі місця в рідному селі або на далекому литовському хуторі створити музей пожежної справи. Все це в одній людині, герої нашої розповіді.
Від міста Таураге до його затишного маєтку не більше 10 кілометрів. Нова асфальтна дорога проходить повз його будинку. Можна і проскочити, адже він захований серед ялинок і фруктового саду. До речі, на наших очах зібрали більше 20 мішків соковитих фруктів. Все це піде на сік. Кращі плоди вручну поклали в ящики і спустили в підвал, для себе. Як ми помітили, тут все роблять зі знаком якості «як для себе». 

Владас при зустрічі згадав дитинство, затоки Німану, то, як вони з хлопцями сідали на відірвані від берега крижини і спливали далеко-далеко, за що потім від батьків отримували дуже-дуже... Дитинство пролетіло швидко, непомітним був і переїзд в Таураге і навчання в технікумі на електрика. Робота, армія, служив в Сочі - зараз це все як калейдоскоп картинок з життя, що вела його до головного, до одній мрії: він став професійним пожежником. І пройшов шлях від рядового до підполковника, начальника Таурагский пожежної частини. Він полюбив свою справу так, що вже не міг жити навіть вдома без сувенірів або іграшкових пожежних машин, які почав колекціонувати. Знаючи його захоплення, друзям було легко вибрати найкращий подарунок для Владаса.

25 років роботи пролетіли, як єдиний довгий день і піти на пенсію, просто закривши книгу своєму попередньому житті, він не міг. Мрія пенсіонера, який пішов на заслужений відпочинок - показати все зібране в музеї, здійснилася. Допомогли друзі, a у самоврядуванні пішли на зустріч, виділивши землю і приміщення. Фантазія Владаса перетворила музей в реальну бойову частину, де машини можуть гасити, каски, яким більше 70 років, захистять, одягу пожежників з різних країн - хоч роту одягай. Ось недавно з'явився трофейний телефон, поки працює тільки на прийом. Але виклику немає, є все більше і більше візитів вдячних гостей, які відвідують музей та різних куточків Литви та світу. Ще недавно щосереди у музеї лунала сирена і команда «готовність № 1» кликала школярів не те до гри, не те до перших кроків в професію. На жаль, щось в цьому році не склалося: не то скінчилися гроші на сірники, не то перекрили воду. Не стали розпитувати у Владаса його болючу тему, бачили, як він шкодує, що немає дитячого сміху і здивування в його музеї. Ще шкодує про те, що багато з того, що списувалося і викидалося, він не зберіг - це ж історія. Не так давно повернувся до нього в музей портретом і пам'яттю начальник Петряйтіс. Його дружина принесла в музей портрет та особисті речі. Навіть онук привозить свої улюблені іграшки, присвячені пожежного справі, і віддає в музей. 

Ми думали, в музеї Владас проведе просто екскурсію і на цьому закінчить, а він розповів ще про одну мрію, до якої йшов 10 останніх років. «Я мріяв, вийду на пенсію - займуся тільки музеєм. Буду його директором... Але дружина підвищила мене на посаді: зараз я головнокомандувач. Є у нас стадо диких корів, і мені доводиться давати їм команди, де пастися, куди ходити молоко віддавати, а головне - не упустити реєстрацію новонароджених телят. Якщо маєш тварин, то треба їх любити. Зі стадом легше - команди не треба віддавати, як пожежникам. Головне, щоб корови не були ображені, ніхто їх не бив, не лякав. Їх потрібно годувати, поїти і любити. У стаді вони живуть своїм життям, і треба це приймати».

І ось наша нова зустріч: сидимо за чаєм і говоримо про новинах останніх днів. Головна новина - вдома у Владаса і Лайми повний порядок, а от господарі після відпочинку виглядають втомленими. Повернулися з відпочинку в Італії. Запитуємо: «Що, Венеція, про яку мріяли все життя, розчарувала? Або там занадто багато води, якою вам цього літа не вистачало?». Першою говорить Лайма: «Ні, просто втомилися, насичена програма була». А Владас доповнює: «Зараз, коли на пенсії, вирішили, зібралися і поїхали, нікого не треба питати. Головне - бажання і гроші. І тоді мрія в твоїх руках. Побачити в натурі те, що тисячі разів дивився по телевізору, обійняти Джульєтту хоча б однією рукою, проплисти за 80 євро на гондолі, не навколо світа, а тільки по одному каналу, відвідати італійські виноградники і представити себе виноробом - це собі литовський пенсіонер може легко дозволити. Тим більше, ще свіжа в пам'яті недавня подорож до Туреччини, ось там-то відпочили. А далі у нас - маленький робочий антракт, і знову відпочинок. Полетимо в теплі краї, може, й до Канар долетимо».


Неважко побачити ту силу, яка надихає Владаса на мрії. Це - дружина Лайма, турботлива, терпляча, вона та, яка бере найактивнішу участь в матеріалізації мрії. Стадо корів - це її прорахований план, як реально використовувати 100 гектарів землі і отримати від цього проекту не тільки користь, але і дати людям якісний продукт, який не в кожному супермаркеті є. А головне сім'я, онуки та друзі мають продукти натуральні, якісні, зроблені з любов'ю. Напевно, і сценарій Венеції вона становила, адже без неї Владас не поїхав би. І музей повинен зустрічати рідного онука і гостей таким, як ніби там працює 10 чоловік. Маючи такі тили, можна і про космос мріяти. 

Ми дякували господарів за зустріч, прощалися і виходили з затишною, великої кухні, яка стоїть як окремий будинок, пройшлися вздовж скляної теплиці, готової під новий урожай, побачили стадо корів, що поїдало заготовлене сіно, бо трава від посухи давно закінчилася, заглянули в консервний цех, куди сімейство вирушило завантажувати новий автоклав приготованих консервів тушонкою і паштетом. Ми сідали в машину, як звідкись з'явилася Лайма з дарами їх щедрого будинку. Про її пригощання для дегустації можна сміливо написати: таку якість «як для себе» ми випробували вперше.
Мені здається, що судити про країну найкраще, подивившись на те, як живуть діти та пенсіонери. Якщо пенсіонер з далекого, невеликого селища на заході Литви має три великі мрії, що збулися, а ще й сили примножувати свій добробут, то він живе в потрібний час і в гідній країні.

Фото: Олександра Агішева, Олега Павлюченко, а також з сімейного архіву Владаса Ліекіо (Литва)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Варто українцям повчитись наполегливості литовця !

Хай живе Міжмор’я!

Коментарі

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Варто українцям повчитись наполегливості литовця !

Хай живе Міжмор’я!