Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 97
  • Переглядів: 103

Трансцендентальна медитація: що це і чому варто її практикувати

Що об'єднує Опру Уїнфрі, Кеті Перрі, Х'ю Джекмана, Дженніфер Еністон, Кейт Хадсон, Пола Маккартні, Гвінет Пелтроу, десятки бізнесменів з Уолл-стріт і Девіда Лінча?

Крім успіху, багатства і загальної уваги, всі вони практикують особливий вид медитації як основу свого добробуту і душевного спокою. Для них трансцендентальна медитація стала опорою і натхненням на кожен день.

Що таке трансцендентальна медитація

Кожен з нас чув про медитації. Мчиш ти по кар'єрних сходах зі швидкістю світла або втомлено тягнешся від стресу до стресу, одного разу замислюєшся: а як зняти напругу? На думку спадає курорт, спорт, йога — і медитації.

Практики усвідомленого контролю над думками та очищення свідомості сьогодні доступні кожному.

Вони не вимагають прихильності релігії. Медитувати можна в будь-який час і в будь-якому місці. Головне — зупинитися, замовчати та спостерігати.

Це спостереження за думками й стає головною проблемою.

Більшість практик медитації пропонують поглянути на розумовий потік, як би ковзати по ньому, а потім — після тисяч напружених годин на один коротку мить — звільнитися від думок зовсім. Так ти тренуєш мозок, об'їжджаєш його, як запопадливий кінь, вчишся контролювати думки.

Однак далеко не кожен здатний спокійно спостерігати за думками, не кажучи про те, щоб закрити їх і насолодитися «мовчанкою мозку». Марні спроби дратують і відштовхують від медитації.

І тут на сцену виходить трансцендентальна медитація (ТМ).

Творець ТМ — Махаріші Махеш Йоги. Він привіз свою техніку з Індії в США в 1959 році. Її тут же підхопила квітуча контркультура, а за нею і більш широкі верстви населення. Сьогодні кількість людей, що практикує ТМ перевищило 6 мільйонів людей. Це як весь Бангкок, наприклад, або півтора Лос-Анджелеса, 2 Буенос-Айреса або 3 Парижа. Вражає?

А тепер уявіть, що культовий режисер Девід Лінч наразі "пропагує" цей вид медитації і навіть має власний курс на платформі LIFTA.SPACE (https://lifta.space/ua/courses/self-development)! Вражає ще більше, правда?

Краса цієї медитації в тому, що вона не вимагає позбутися думок. Навпаки, розум повинен усвідомлювати поверхневі й глибокі шари думки, щоб згодом зрозуміти їх джерело і черпати в ньому натхнення та інсайти.

Поки звичайні медитації намагаються змінити тип і зміст думок, знизити їх кількість для спокою розуму, трансцендентальна медитація ніяк не контролює розум і не передбачає концентрації уваги. Після досягнення глибинного рівня розуму людина осягає спокій, умиротворення і бадьорість одночасно.

Невже це працює?

Медичне товариство багато років вивчає трансцендентальну медитацію. В ході досліджень були виявлені позитивні впливи на людей з ПТСР і алкоголізмом, особистостей, схильних до тривожності та надмірного збудження. ТМ здатна знизити стрес і біль, поліпшити інтелект, креативність і здатності до навчання.

У American Journal of Psychiatry опубліковані результати досліджень, за якими 40% людей, які практикували ТМ протягом 2 років, кинули пити в перші 6 місяців практики. За три роки практики вже 60% припинили вживати алкоголь.

Експерименти також показали глибоке розслаблення організму під час медитації:

  • зниження швидкості та обсягу дихання;

  • зниження частоти серцебиття;

  • загальне зниження занепокоєння і збудження, як під час сну.

Доведено, що трансцендентальна медитація — це один з дієвих способів досягти спокою і ясності розуму. Вона розвиває самоактуалізацію, творчі пориви та збільшує енергію.

Як практикувати ТМ

Кит, на якому стоїть трансцендентальна медитація, — мантри. У мережі можна підібрати одну або кілька мантр для самостійної практики. Якщо потрібні менторство гуру і підтримка однодумців, доступні платні курси трансцендентальної медитації.

Час практики — 2 рази на день по 20 хвилин. Ось і все, що зажадає від тебе трансцендентальна медитація. Техніка виконання проста:

  • сядь прямо, стопи стоять на підлозі, руки на колінах. Схрещувати руки або ноги не можна. Медитувати можна вдома, в метро, ​​в церкви, де завгодно. Класичної пози медитуючого Будди теж не потрібно;

  • заплющи очі та глибоко дихай, вся магія полягає в бездіяльності та відсутності зусиль;

  • повторюй мантру з відчуттям, що вона поступово тане, залишаючи стан внутрішньої тиші. Якщо виникла стороння думка, повертайся до мантри. Краще керувати внутрішніми відчуттями допоможуть вчителя;

  • через 20 хвилин поворуши пальцями рук і ніг, а потім повертайся в продуктивний день.

Вибрати мантри для медитації можна за допомогою наставника. Подейкують, що просто знайти свій звук на YT або в опублікованих посібниках, але існують певні тонкощі вибору найбільш комфортного звуку для кожної окремої особистості.

Важлива не стільки мантра і її милозвучність, скільки звичка знімати стрес і напруження, повторюючи це поєднання складів.

Трансцендентальна медитація — практика, що не припускає змін в образі життя або віруваннях. Ви можете бути християнином, їсти бекон або телятину, любити бокс. Це ніяк не впливає на ефективність практики.

Практикувати ТМ чи ні?

Будь-яка медитація діє на різних людей по-різному. Ніхто не зможе повністю об'єктивно сказати: ТМ краще або гірше інших практик. Наукові дослідження відмічають позитивний вплив техніки. Але чи панацея — тренсцендентальна медитація? Критика існує, як і в будь-якої іншої духовної практики. Як і в будь-якого явища взагалі.

То ж як вирішити — варто практикувати чи ні? Ти можеш спробувати трансцендентальну медитацію, щоб відкрити щось нове, розширити кругозір і скласти власну думку про її користь або неефективність.

Прислухайся до себе і своїх відчуттів після 30 днів безперервної практики. Бачиш переваги та відчуваєш себе краще? Трансцендентальна медитація — це твоє. Не помічаєш ніяких змін? Порадься з духовним вчителем і спробуй нові практики.

Пізнання себе через медитацію — нова сходинка твого саморозвитку.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи