Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 25

Топ 5 архітектурних пам’яток Полтавщини

Полтавську область асоціюється із відомими письменниками: Миколою Гоголем, Іваном Котляревським та іншими видатними письменниками, музикантами, акторами та ін. Однак Полтавщина може вразити не лише літературною спадщиною, а і місцями архітектурної спадщини.

В цій статті розповім вам про самі топові 5 місць архітектурної пам’ятки Полтавщини. Але більше про визначні місця для відвідування зможете ознайомитись тут.

Перше місце серед старовинних пам'яток займають Піраміди-усипальниці. В Європі всього знаходиться три піраміди такого походження, і дві з них - на території Полтавської області.

Одна – у с. Березова Рудка, Пирятинського району, друга – у с. Комендантівка, Кобеляцького району. Ще одна піраміда в Європі розташована у Римі. Місцеві жителі вважають, що ці споруди мають цілющу силу духовного оновлення. Піраміда-усипальниця Закревських розташована у с. Березова Рудка. Ігнат Закревський перебував на службі імператора Олександра III, був дипломатом та членом масонської ложі. Під час своєї поїздки до Єгипту він зацікавився культурою цієї країни та історією пірамід. Повернувшись в Україну, він будує піраміду-усипальницю над сімейним склепом та прикрашає вхід кам'яним православним хрестом та статуєю богині Іссіди. Піраміда-усипальниця Білевичів у селі Комендантівка збудована Олександром Білевичем, офіцером російського флоту. Він, як і Закревський, свого часу побував у Єгипті. Очевидно, ця культура та історія його вразила і він розпочав будівництво піраміди у себе вдома. Будував її 13 років.
Біля піраміди збудовано церкву. Після смерті чоловік Білевичів поховали у підвалі усипальниці.

Друга видатна пам’ятка - це Тріумфальна арка в Диканьці. З'явилась вона в 1820 році на честь приїзду імператора Олександра І. Тріумфальна арка у Диканьці зведена за проектом Луїджі Руска у стилі римських тріумфальних арок. Це єдиний пам'ятник ,який зведений в Україні в честь перемоги над Наполеоном. До наших часів арка збереглась в чудовому стані і служить візитівкою Диканьского району.

Третя не менш цікава пам'ятка Полтавщини , знаходиться в самому місті Полтава - це Біла альтанка.
Знаходиться вона на пагорбі ,звідки відкривається приголомшлений вид на місто. Це популярне місце відпочинку як серед місцевих жителів, так і серед туристів.З більш детальним описом ви зможете ознайомитись тут. Прогулявшись по території альтанки можна плавно потрапити на четверту локацію для відвідування історичних пам'яток - це дім - музей І.Котляревського.

До наших часів збереглась територія садиби, де він проживав та дім. В самому музеї більшість експонатів вже відреставрована , але береглась частина кімнати ,де знаходилась піч. Потрапивши в середину садиби, наче переносишся на століття назад і занурюєшся в атмосферу тих часів.
І п'яте визначне місце архітектурної спадщини Полтавщини є звісно ж Родовий маєток козацького роду Муравйових-Апостолів в Миргородському районі.

У селі Хомутець неподалік Миргорода є місце, де колись таємно збиралися декабристи. Це палац, збудований Дмитром Апостолом. Природа тут чарівна і манить своєю різноманітністю. На території росте дуб-трійця, підірваний Муравйовим-Апостолом, який був висаджений на честь своїх синів. За радянських часів у будівлі розміщувався ветеринарний технікум, але поки що будівля знаходиться в занедбаному стані. Хоча на фасадах будівлі до цього часу збереглись нанесені герби родини.

Але це не всі місця, які варто відвідати на території Полтавської області. Ще є багато цікави та таємних місць , які несуть скрізь сторіччя в собі багато таємниць минулого. Про це більш детально можна ознайомитись тут.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи