Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Tesla: відкриті технологї заради розвитку електромобілів

Відкривши доступ до своїх патентів, американський виробник електромобілів Tesla сподівається на новий поштовх у розвитку екологічно чистого транспорту. Виконавчий директор Tesla пояснив, що його рішення відкрити доступ до 203 патентів, зокрема, технологій створення літієво-іонних акумуляторів, зумовлене незадоволенням тими темпами, якими рухається вперед ринок електромобілів.

На вже порожній стіні в головному офісі Tesla Motors у Пало-Альто в Каліфорнії ще донедавна виблискували 140 металевих табличок, кожна з яких символізувала патент на виробництво електрокарів. Однак тепер лише порожня стіна нагадує про незвичайний крок керівництва компанії на початку червня цього року. Виконавчий директор Tesla Ілон Маск офіційно заявив, що компанія віднині відмовляється від патентних позовів щодо прав на свою інтелектуальну власність. Мовляв, таким чином сподіваються стимулювати інших автовиробників використовувати електромобільні розробки Tesla для створення екологічно чистого транспорту.

12 червня на офіційному сайті компанії Ілон Маск пообіцяв повністю відкрити доступ до усіх патентів компанії для всіх бажаючих: виробників або приватних осіб. Єдина умова - вони мають чесно використовувати запатентовані технології Tesla, не спонукаючи компанію до судових позовів.

За словами Маска, його головна мета – реальне збільшення обсягів виробництва ощадливих автомобілів задля зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. "Якщо ми торуємо шлях до створення надпривабливих електромобілів, а потім перешкоджаємо іншим, відгороджуючись патентами, як мінами, то діємо методами, що суперечать нашій меті", - зазначив Ілон Маск.

Виконавчий директор Tesla пояснив, що його рішення відкрити доступ до 203 патентів, зокрема, технологій створення літієво-іонних акумуляторів, зумовлене незадоволенням тими темпами, якими рухається вперед ринок електромобілів.

"Програми виробництва електромобілів провідних автовиробників занадто мізерні або взагалі відсутні і становлять в середньому менше одного відсотка від загальних продажів автомобілів", - написав на сторінці компанії Маск. "Враховуючи, що щороку виробляється майже сто мільйонів нових авто, а в світі приблизно 2 мільярди машин, Tesla не в змозі виробляти електромобілі достатньо швидко, щоб запобігти екологічній катастрофі".

Керівник Tesla зізнався, що завжди ставився до патентів як до важливих методів захисту інтелектуальної власності. Але нарешті усвідомив, що такі правові запобігання тільки придушували розвиток інновацій. Тож його рішення відкриває шляхи для більшого співробітництва з Tesla, яка вже кооперує з компаніями Daimler та Toyota для подальшої розробки електромобілів.

Тепер і інші автовиробники зможуть використовувати технології Tesla для розвитку своїх власних ліній електромобілів. Це дасть змогу розширити галузь відповідно до вимог сучасного ринку.

Потенційним покупцям довгий час обіцяли і більший вибір електрокарів, і можливості більш швидкої зарядки акумуляторів. Однак здійснити ці обіцянки поки не вдалося.

Щоправда, Tesla вдався справжній прорив з її седаном Model S, який може проїхати понад 320 км на одному заряді. А в Північній Америці та Європі вже побудовано близько 100 зарядних станцій, де водій за 20 хвилин повністю заряджає акумулятор, якого вистачить на 160-240 км.

Проблема, яка перешкоджає здійсненню електромобільної революції, - це ціна. Tesla більше догодила тим, хто полюбляє дорогі автівки, аніж звичайним водіям - Model S коштує 70 тисяч американських доларів. А для того, щоб електрокари стали доступними, вони мають бути економічно виправданим. Як для власників, так і для компаній, які побудують станції для підзарядки вздовж доріг та у великих містах.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Дуже добре, але в нас все робиться через одне місце.

Коментарі

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Дуже добре, але в нас все робиться через одне місце.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Щось мовчать наші українські винахідники.