Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

Таємний зміст вишитого одягу: значення вишиванки

Вишивка — це один із популярних українських трендів у одязі.

Він постійно повертається з періодичністю в 2-3 роки: кутюр'є пропонують колекції з вишивкою на одязі, різних фасонів та стилів. Більше уваги приділяється національним мотивами, оскільки етнічний одяг — нескінченне джерело натхнення для створення нового стилю.

Найчастіше на показах демонструють жіночу вишиванку ручної роботи. Купити вишиту річ можна у майстрів хенд мейд, а також в інтернет магазинах. Сорочки-вишиванки - це практичний одяг ручної роботи, що має ряд переваг, а символіка на ньому - таємний зміст.

Що означають мальви та маки на жіночій вишиванці?

Вишивання — найстаріше прикладне мистецтво створення орнаментів на тканині. Перші знахідки археологів, пов'язані з вишивкою, відносяться до трипільської культури 5 століття до нашої ери. Однак історики впевнено заявляють, що вишивка з'явилася з першими стібками на тваринячій шкірі, яку робили одягом.

Спочатку, вишиті візерунки виконували не естетичну функцію, а магічну. Малюнки, гаптовані на одязі, використовували як оберіг. Вони поділялися на геометричні (прості фігури, що означали природне явище), анімалістичні (вишивки тварин, у слов'янської вишивці - це півник) і рослинні (популярні мальви та маки).

Майстрині вишивки створювали унікальний орнамент, що укладає цілу історію. Іноді сюжет не очевидний, але для тих, хто знайомий з символікою вишивки, цілком вгадуваний. Вишиванка - традиційна сорочка, вишита переважно на комірі, геометричними, квітковими візерунками.

Чому потрібно купити жіночу вишиванку саме ручної роботи?

Не дивлячись на те, що машинна вишивка проста у виготовлені, в ній немає того, що є в узорах, зроблених вручну - унікальності. Машинна вишивка розрахована на здешевлення виробничого процесу, тому не завжди вибираються натуральні матеріали, а малюнок вишивки однаковий і типовий.

Майстер, що виконує замовлення вручну, ніколи не зробить двох однакових робіт, навіть якщо буде намагатися повторити колись використаний сюжет. Більш того, замовляючи ручну роботу, людина може обговорити з виробником особливості вишивки, тобто її розмір, колірну гамму, техніку виконання (гладь чи хрестик) і символічне значення. Це можна зробити на сайті: https://ukrainart.com.ua/ua/embroidered Якщо купити жіночу вишиванку ручної роботи, то можна самостійно вибрати матеріали та фасон речі, що є перевагою для вашого стилю.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи