Зображення користувача Ірина Новиченко.
Ірина Новиченко
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

Силове поле добра

В середині 80-х років XX століття англійський біолог Руперт Шелдрейк висунув революційну теорію морфогенетичних полів. Згідно з нею, всі природні системи володіють колективною пам’яттю, що визначає їхню поведінку, будову і зовнішні форми. Між представниками одного біологічного виду, однієї спільноти людей існує незримий енергетично-польовий зв’язок, так званий морфорезонанс, який діє в часі і просторі.

В одній зі своїх проповідей кардинал Української греко-католицької церкви Любомир Гузар  лаконічно окреслив світоглядну програму дій для співвітчизників: “Ми є створені чинити добро“. “Бог вас любить”, – ці сердечні слова підтримки адресував нам, українцям, видатний сучасний німецький філософ і містик Берт Хеллінґер, який приїздив до України в  лютому 2010 року.

Мудрі люди кажуть: кого Бог любить, того найбільше випробовує. Та й кожен із нас на власному досвіді переконується, що виконання найскладніших завдань завжди покладають на найбільш талановитих, працьовитих і витривалих. Спостереження за людською поведінкою в екстремальних ситуаціях допомогли викристалізуватися істині: тяжкі випробування ламають слабких і зміцнюють сильних. “Чим більше криз подолала людина, тим вона сильніша як особистість”, – стверджують сучасні психологи. І ця істина так само стосується малих і великих спільнот людей – родин, родів, націй, держав…      

Якщо уважно подивитися, через горнило яких пекельних випробувань пройшли українці в одному тільки XX столітті, то можна лише подивуватися силі духу і волі до життя наших співвітчизників. Звідки ж вона береться – ця Духовна Сила, де її витоки і як до неї долучитися?  

На початку минулого століття німецькі філософи стали досліджувати природні явища і процеси, що не мали раціонального пояснення з погляду класичної фізики і хімії. Вони були першими науковцями, які розпочали вивчення так званих духовних полів. Дослідники називали їх словом “душа”, але оскільки в науці не було місця цьому поняттю, вони віддали перевагу слову “поле”. Пізніше, в середині 80-х років XX століття, англійський біолог Руперт Шелдрейк продовжив роботу в цьому напрямі і висунув революційну теорію морфогенетичних полів. Згідно з цією теорією, всі природні системи – від кристалів до рослин, тварин і людей – володіють колективною пам’яттю, що визначає їхню поведінку, будову і зовнішні форми. Між представниками одного біологічного виду, однієї спільноти людей існує незримий енергетично-польовий зв’язок, так званий морфорезонанс, який діє в часі і просторі. Приєднання до певного морфогенетичного поля дає змогу його представникам легко засвоювати досвід як попередніх поколінь, так і своїх сучасників.

Дослідження сучасних учених свідчать, що саме приналежність до морфогенетичного поля визначає мислення і дії людей, які в ньому перебувають. Якщо в цьому полі щось розвинулося за певною моделлю, то така ж модель буде визначати ті явища і процеси, які пізніше відбуватимуться в даному просторі. Згідно зі спостереженнями Шелдрейка, морфогенетичне поле не може змінюватися саме по собі, зміни в ньому  відбуваються лише тоді, коли його приведе в рух  духовний імпульс, що надходить ззовні. Як тільки якийсь член системи відкривається для нової, незнайомої інформації, для нового розуміння і нових відкриттів, у системі починаються зміни. І чим швидше це нове розуміння охоплює достатню кількість представників поля, тим швидше воно змінюється.  

Морфогенетичне поле, яке сьогодні називають також інформаційним, духовним або “знаючим” полем, на глибинному рівні пов’язує між собою членів однієї родини, одного роду, одного етносу чи нації. І зв’язок цей існує не лише між живими, а й між мертвими та ненародженими членами системи. У цьому полі зберігається інформація про грандіозні еволюційні змагання пращурів, які багато поколінь накопичували величезну духовну силу. Отож кожен із представників певної спільноти людей має змогу долучатися до нескінченно багатого духовного простору, щоб наповнювати себе мудрістю і мужністю тих, кому завдячує своїм життям.

Для того, щоб отримати доступ до невичерпних джерел життєвої сили наших пращурів, необхідно перебувати в резонансі з тим духовним полем, яке було ними створене. А для цього потрібно  любити і шанувати своїх батьків, свій рід, всіх своїх рідних і близьких, любити і плекати рідну мову і культуру. Із  вдячністю згадуючи славні діяння попередніх поколінь нашого народу, ми     не лише духовно зміцнюємо себе, а й значно посилюємо спільне “знаюче” поле. Постійно підтримуючи цей незримий взаємозв’язок, ми отримуємо необхідні знання і сили для життя, для продовження роду.  

 Кожна нація живиться любов’ю і відданістю своїх представників. І як річка пересихає, коли не стає малих джерелець, що її наповнюють, так і народ поступово втрачає силу, якщо губиться спадкоємність поколінь, забуваються рідна мова, рідні звичаї та традиції.

Сучасні мовознавці наголошують на тій небезпеці, яку має креолізація, тобто змішування двох мов. Відома українська дослідниця Лариса Масенко зазначає: “Людина, яка втрачає свій культурний код, наприклад, зрусифіковується (але при цьому не стає справжнім культурним росіянином), схиляється до низькопробної масової культури, більше того, навіть набуває антисоціальних та деструктивних рис”.

Висновки вчених підтверджуються фактами з життя сучасної України. Американські фахівці, які спільно з Асоціацією психіатрів України досліджували причини та масштаби поширення алкоголізму, наркоманії і психічних хвороб, виявили, що ці проблеми значно більшою мірою притаманні півдню та сходу України. У східних регіонах фіксується набагато більша кількість депресій, самогубств та суїцидальних настроїв, ніж у західних. Згідно з даними офіційної статистики, найбільшого рівня злочинність сягла саме в денаціоналізованих регіонах – Одеській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях та Криму. Натомість найменше злочинів скоюють в Івано-Франківській, Тернопільській і Закарпатській областях. Основною причиною такої ситуації вітчизняні і зарубіжні дослідники називають те, що мешканці Західної України зберегли високу духовну культуру, релігійність, відданість родинним і суспільним цінностям. 

У фізиці є термін “силове поле”, що пов’язується з виявом магнітних, електричних та інших сил. Поняття “силове поле”, “силовий щит“ часто вживаються в сучасній науково-фантастичній літературі. Вони означають невидимий бар’єр, головною функцією якого є захист певного простору  від зовнішніх чи внутрішніх проникнень. Багато хто вважає, що розповіді про невидимі силові поля є вигадками письменників-фантастів і що насправді не існує жодних технологій, які б давали можливість створювати силові поля з функціями,  описаними в  художній літературі.

Проте сьогодні вже добре відомо, що своїми думками і почуттями люди здатні формувати особливий простір навколо Землі – ноосферу, що в перекладі з грецької означає “сфера розуму“.  

Як писав Володимир Вернадський, в ноосфері існує велика космічна сила і ця сила – “розум людини, спрямована та організована воля її як істоти суспільної”.

Експериментально встановлено, яку могутню благотворну дію мають добрі думки і побажання, медитації і молитви. У США в 70-х роках минулого століття було проведено серію експериментів, що дали змогу виявити точне число людей, які можуть за допомогою спеціальної медитації зумовити позитивні зміни на певній території. Ефект досягається, коли у колективній медитації бере участь така кількість людей, що дорівнює квадратному кореню з 1% усього населення.  Для міста, де мешкає мільйон населення, це лише 100 осіб. А в масштабах всієї планети достатньо всього 8 тисяч миротворців, які своїми світлими думками і візуальними образами, спрямованими у єдиний потік, здатні суттєво знизити загальний рівень тривожності та агресії, викликати необхідні зміни у глобальному розумі землян…         

Кожен із нас володіє здатністю створювати позитивне силове поле, яке гармонізує як саму людину, так і простір навколо неї. Потужна сила людської свідомості, що випромінює добро, радість, любов, світло, творить справжні дива. І саме ця сила формує і підтримує той невидимий, духовний щит, який захищає від зла кожну людину, кожну націю і цілу планету.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Гарно! Вражаюче! Ще би мені таку силу волі, щоб я вірив і не збивався постійно наманівці. Буденність збиває, тягне енергію. Як зробити кожного дня свято?

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Гарно! Вражаюче! Ще би мені таку силу волі, щоб я вірив і не збивався постійно наманівці. Буденність збиває, тягне енергію. Як зробити кожного дня свято?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Ӏро! Гадаю, що читачі Живого Слова годяться на 100 %!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Отже щоб змінити долю України треба 700 активних читачів Живого Слова. Є над чим працювати.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Іринко, за цю світлу публікацію!

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Дуже цікава стаття. На мій погляд кількість людей, які можуть вплинути на події залежить, як від кількості людей які можуть благотворно вплинути на позитивні дії в суспільстві, так і від того, які люди впливають на ці події. Особистість, яка високо наповнена світлом, має значно сильніший вплив, ніж пересічна людина. Я думаю не менше, ніж на порядок. Людина світла- співтворець.

Радіймо!

Зображення користувача Андрій Солтівский.
0
Ще не підтримано

+++

Живе Слово творить і перемагає

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Іро, дякую! Тож читаємо 24 форму ЖС о 6 ранку!

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Це правда, ми живемо в світі власних думок, а вони матеріальні!

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Пан Василь теж має рацію!