Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Свобода слова взяла гору над кривосуддям: коменти в Інтернеті – непідсудні

Категорія:

Більш, як півроку українська інтернет-спільнота пильно стежила за судовою тяганиною, яку затіяла будівельна компанія «Маккенлі» проти активістів села Фонтанка - вони дозволили собі критикувати компанію у соціальній мережі за порушення умов договору про оренду 33 гектарів чорноморського узбережжя поблизу Одеси. Загальне обурення викликало рішення Комінтернівського районного суду, коли у вересні минулого року він зобов’язав «образників» виплатити компанії п’ятнадцять тисяч гривень компенсації завданих їй моральних збитків.

Підставою для такого вироку стали скриншоти інтернет-форуму села Фонтанка, де Олег Зігангіров, Герман Литвинов та Ірина Лашкевич дорікали «Маккенлі» за те, що вона не відселює місцевих жителів з орендованої компанією території. Суд не зміг довести, що саме вони виступали з критикою у мережі, а не будь-хто під їхніми ніками. Ірина Лашкевич із цього приводу навіть пожартувала, мовляв, якщо б хтось зареєструвався під ніком «Віктор Федорович Янукович», то райсуд оштрафував  би і президента.

Активістів Фонтанки активно підтримала журналістська спільнота, яка розцінила рішення Комінтернівського суду як безпрецедентне навіть для нашої країни, що відкриває нові можливості для репресій у галузі свободи слова. Дієву допомогу надала фонтанцям відома телеведуча, народний депутат п’ятого та шостого скликань Верховної Ради Ольга Герасим’юк. Після зустрічі із селянами вона направила кілька депутатських запитів, і Апеляційний суд Одеської області скасував рішення Комінтернівського суду «за відсутністю доказів». Та це була лише проміжна перемога у боротьбі за свободу слова в Інтернеті.

Компанія «Маккенлі» подала касацію на це рішення до Вищого спеціалізованого суду, оцінивши свої моральні збитки вже у 160 тисяч гривень. Це було ще одним наступом на вільний медіапростір. Але цю справу компанія програла. Суд відмовив їй у касації, залишивши в силі рішення Апеляційного суду Одещини, який звільнив критиків «Маккенлі» від обов’язків відшкодовувати їй збитки. На сайті громадської організації «Єдина Фонтанка» 13 березня з’явилося повідомлення: «Сьогодні можна поздоровити всіх жителів України з тим, що у скандально відомому процесі «Судять за скриншотами сільського сайту» поставлена крапка».

Зраділи такій новині далеко не всі. Особливо не до шмиги вона прийшлася представникам нинішньої олігархічно-кланової влади регіоналів. Наприкінці минулого року губернатор Харківщини Михайло Добкін навіть звернувся з чолобитною до президента, порадивши йому суворо карати інтернет-видання за їхні коменти. Подібний задум виношували і депутати попереднього скликання Верховної Ради. За приклад для наших душителів свободи слова служить Китай, де влада зобов’язала користувачів Інтернету реєструватися на сайтах тільки надавши свої справжні імена й інші дані.

А тим часом активісти Фонтанки продовжують боротьбу з «Маккенлі», яка додатково отримала ще майже два гектари землі у центрі села із фірмою «Регіон», що орендувала у сільради 59,3 гектара прибережної території і розпочала там будувати котеджний комплекс "Чорноморська Рив’єра". Тож побажаємо їм успіхів у цьому протистоянні й подякуємо за те, що звільнили коменти в Інтернеті від судових переслідувань.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи