Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Створено прозору сонячну батарею

Команда вчених Університету штату Мічиган розробила новий тип сонячного концентратора, який при накладенні на поверхню віконного скла збирає сонячну енергію. При цьому скло зберігає прозорість. Зібране світло в прозорій сонячній батареї перетворюється тонкоплівковими фотоелементами в електроенергію.

Ніхто не захоче сидіти за кольоровим склом. Освітлення буде, як на дискотеці. Ми ж застосували підхід, який дозволив нам зробити активний люмінесцентний шар прозорим, - розповідає автор дослідження Річард Лант з Інженерного коледжу Університету штату Мічиган.

Так званий прозорий люмінесцентний сонячний концентратор можна використовувати на фасадах будівель, екранах стільникових телефонів і будь-яких інших пристроїв, що володіють прозорою плоскою поверхнею. Головною особливістю матеріалу автори називають прозорість.

Дослідження в області генерації енергії за допомогою фотоелементів у поєднанні з люмінесцентними матеріалами ведуться давно. Проте всі вони зводилися до одного: ефективність виробництва енергії була низька, а використовувані матеріали - занадто кольоровими.

Нова прозора сонячна батарея складається з невеликих органічних молекул, спеціально розроблених для поглинання певної довжини хвиль сонячного світла. Матеріал не вбирає і не випромінює світло у видимому спектрі, тому для людського ока він здається прозорим.

Вчені вважають, що у цієї розробки великий потенціал. Прозора сонячна батарея доступна за ціною і легко масштабується для комерційних і промислових цілей.

У майбутньому нова технологія дозволить створювати приховані від очей обивателя прозорі сонячні батареї. Зараз вчені працюють над підвищенням ефективності перетворення сонячної енергії в електричну таким способом.

Дослідження було опубліковане в журналі Advanced Optical Materials.

Вчені приділяють велику увагу ефективному отриманню енергії з альтернативних джерел. Так, нещодавно були створені самоохолоджувані сонячні батареї.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Яка орієнтовна ціна такої панелі і яка вихідна потужність?

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Яка орієнтовна ціна такої панелі і яка вихідна потужність?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Приєднуюся до запитань друга Леоніда й додам своє: як може матеріал, який не поглинає світла, виробляти енергію?

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Читаймо уважно:

Цитата:
"...органічних молекул, спеціально розроблених для поглинання певної довжини хвиль сонячного світла.
Матеріал не вбирає і не випромінює світло у видимому спектрі"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)