Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Студент із Прінстона створює застосунок для ідентифікації текстів, написаних штучним інтелектом

Категорія:

Едвард Тянь вже не перший рік розмірковує над можливостями штучного інтелекту. Але саме на переповненій лекції минулого року студент комп'ютерних наук Прінстонського університету побачив, наскільки просунутою стала ця технологія. Його науковий керівник продемонстрував перед аудиторією набір тексту і попросив студентів відрізнити те, що було написано людиною, від того, що згенеровано штучним інтелектом.

Багато студентів вгадували неправильно. Тоді він зрозумів, що існує проблема, яка потребує вирішення. "Ця технологія буде ставати все кращою і кращою, штучний інтелект залишиться з нами. Це майбутнє, – сказав Тянь в інтерв'ю, опублікованому на англомовному сайті BBC.

"Але водночас, я вважаю, що ми повинні увійти в це майбутнє відповідально".

Ось чому 22-річний хлопець провів свої зимові канікули в кав'ярні у своєму рідному місті Торонто, працюючи над додатком, який може з високою точністю визначити, чи був текст написаний людиною, чи ботом.

Він створив його у відповідь на появу ChatGPT наприкінці минулого року – безплатного онлайн-чату, який може кваліфіковано писати майже все, – від есе англійською мовою і новинних статей до планів харчування і комп'ютерного коду. І все це – за допомогою простої підказки.

Популярність ChatGPT з моменту його запуску зустріли з тривогою, в тому числі й деякі американські школи, які заблокували його на своїх серверах, намагаючись запобігти шахрайству з боку учнів. Інші побоюються, що бот забере роботу у письменників і творчих людей або буде використаний хакерами в більш зловісних цілях для написання шкідливого програмного забезпечення.

Студент Тянь, який навчається на останньому курсі Прінстона, сказав, що розроблений ним додаток GPTZero є першим кроком до вирішення низки проблем, які можуть виникнути в міру того, як штучний інтелект стає розумнішим і більш доступним.

Додаток аналізує дві змінні в тексті – заплутаність і розривність (burstiness) – і присвоює кожній з цих змінних певну кількість балів.

По-перше, додаток вимірює, наскільки програма знайома з представленим текстом, враховуючи те, що вона бачила під час навчання. Чим менш знайомий текст, тим вища його складність, що означає, що "він, швидше за все, написаний людиною", – сказав Тянь.

Потім він вимірює розривність, скануючи текст, щоб побачити, наскільки він варіативний. Наприклад, чи є в тексті поєднання коротких і довгих речень? Або чи текст виглядає більш вирівняним і однорідним?

"Якщо ви побудуєте точний графік з плином часу, то написана людиною стаття буде сильно відрізнятися", – сказав пан Тянь.

Він все ще працює над вдосконаленням GPTZero, але вже випустив бета-версію для загального користування. У своєму твіті він продемонстрував, як додаток може успішно винюхувати різницю між есе, опублікованим в журналі New Yorker, і листом, написаним ChatGPT.

Згодом він протестував свій застосунок на статтях BBC, написаних журналістами, і таких, що написані ChatGPT, використовуючи той самий заголовок як підказку. До речі, Тянь раніше працював у відділі розслідувань BBC. За його словами, програма успішно визначила різницю між текстами з рівнем помилкових спрацьовувань менш як 2%.

З моменту запуску програмою Тяня скористалися тисячі людей. За його словами, з ним зв'язувалися викладачі та члени приймальних комісій університетів з усього світу, які цікавилися тим, як він працює.

Наші інтереси: 

Цікаво, як штучний інтелект робить те, що й людина. З розвитком ШІ треба бути обережними. Необхідно мати інструмент для ідентифікації, де ШІ, а де продукт людської творчості.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи