Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стало відомо, що вплинуло на рішення США надати касетні боєприпаси Україні

Категорія:

Спецтема:

Упродовж 2022 року питання надання Збройним силам України касетних боєприпасів у США серйозно навіть не розглядалося, зокрема й тому, що в ідеї не було достатньої кількості лобістів.

23072201.jpg

Ден Райс

Про це розповів колишній спеціальний радник Головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного Ден Райс, який нині обіймає посаду президента Американського університету в Києві, пише "Укрінформ".

"Ми у США, на щастя, ніколи не планували вести велику війну, передусім з використанням високопотужних осколково-фугасних снарядів, тому у нас їх було не так вже й багато. А нині ця війна настільки затягнулася, що у нас почали закінчуватися... снаряди нижчої потужності. І це вплинуло на політиків і змусило їх погодитися з нашим аргументом: якщо у нас закінчаться фугасні снаряди й ми не дамо DPICM (вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення), то Україна залишиться без артилерійських боєприпасів, і їй кінець. Це змусило політиків сказати "так" касетним боєприпасам", – повідомив Райс.

Також він додав, що спочатку тема подібного типу снарядів не стояла на порядку денному як така.

"Так, це трохи застаріла зброя (але вона чудово працює), тому у неї не було лобістів, які б допомогли. Ніхто б не заробив грошей, надсилаючи 1 мільйон снарядів DPICM, виготовлених у 1990-х роках. Я був єдиним, хто говорив про це протягом перших 6 місяців, поки справа не набрала обертів, а це сталося лише в березні 2023 року", – заявив Райс.

Він додав, що проводив роз’яснювальну роботу із генералами, сенаторами, членами Конгресу, ключовими лідерами оборонної промисловості та представниками преси.

"Голова Комітету у закордонних справах Палати представників Конгресу США Джон Маккол дуже допоміг, коли ще у березні направив листа нашому президенту", – поділився деталями колишній спецрадник головнокомандувача ЗСУ.

Проте переломним моментом, на його думку, стала публічна підтримка ідеї колишнім главою ЦРУ генералом Девідом Петреусом, яку той висловив під час візиту до Києва на початку червня 2023 року.

Це допомогло "переконати людей та заручитися підтримкою політиків середньої ланки у США. Таким чином, невдовзі після його виступу рішення про касетні боєприпаси було схвалене обома партіями та президентом", – зауважив Райс.

Ден Райс також наголосив, що у випадку прямого воєнного конфлікту між арміями США та РФ американці, не вагаючись, використовували б касетні боєприпаси на полі бою.

"Касетні боєприпаси завжди були складником планової оборонної концепції США і НАТО проти чисельно переважаючої артилерії (чи то російського, чи то китайського, чи то північнокорейського потенційного супротивника – бо усі вони мають доктрини з переважаючими силами артилерії)", – зауважив він.

Якби США воювали з російською армією, як пояснює Райс, випускник військової академії «Вест Пойнт», "ми б негайно застосували касетні боєприпаси".

"Це – легальна зброя в нашому арсеналі. Це – морально допустима зброя. Вона не суперечить Женевській конвенції. Наказ на застосування касетних боєприпасів делегуються бойовому командиру, як правило, генералу з трьома або чотирма зірками, відповідно до інструкцій, розроблених нещодавно, в березні 2022 року. Такою була б наша політика і наша доктрина, якби американські солдати воювали безпосередньо з росіянами", – сказав Райс.

Він також запитав: "Чому для українських солдатів, які воюють з російськими окупаційними військами, мало б бути по-іншому?. Українські солдати заслуговують на можливість використовувати касетні боєприпаси DPICM".

Нагадаємо, на початку липня Сполучені Штати Америки оголосили про виділення нового пакету допомоги на суму близько $800 млн доларів, в який входять касетні боєприпаси.

Невдовзі міністерство офіційно підтвердило, що касетні боєприпаси вже доправлено в Україну.

Українська сторона заявила в ОБСЄ, що ЗСУ застосовуватимуть касетні боєприпаси лише в районах зосередження російських військ на тимчасово захоплених територіях, ретельно фіксуючи всі випадки.

За оцінками американської сторони, касетні боєприпаси, які США нещодавно передали Україні, вже застосовуються на полі бою в належний та ефективний спосіб.

Наші інтереси: 

Стежимо за політичними рішеннями США щодо України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Приємно чути, що в Залужного є такі розумні американські радники зі зброї. Після війни дізнаємось про американських  радників зі стратегічних комунікаційних кампаній. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Приємно чути, що в Залужного є такі розумні американські радники зі зброї. Після війни дізнаємось про американських  радників зі стратегічних комунікаційних кампаній. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!