Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сьогодні знову не відкрилася московська фондова біржа: тривожне очікування фінансового краху

Категорія:

Зранку було оголошено, що відкриття вже вкотре перенесено на наступний тиждень. Це відчайдушна спроба відтягнути момент краху.

Торги на московській фондовій біржі було зупинено у понеділок, 28 лютого, після того, як курси акцій почали стрімко падати. Після того відкриття біржі постійно відкладають на 2-4 дні. Чергове обіцяне відкриття мало статися сьогодні, 17 березня, але зранку Центробанк РФ оголосив, що сьогодні й завтра торги відбуватися не будуть, а про режим роботи наступного тижня буде оголошено пізніше.

Тобто добігає кінця третій тиждень, як біржа не працює. І невідомо, коли буде отой день «Х».

Чому так відчайдушно відкладають відкриття біржі? Річ у тому, що зараз, коли велика кількість фірм виходить з російського ринку, коли російська армія перетворюється на мотлох на теренах України, коли через міжнародні санкції в Росії рвуться технологічні ланцюги та цілі галузі починають зупинятися – відкриття біржі в таких умовах викличе масове падіння курсів акцій. Бо інвестори намагатимуться «скинути» свої акції хоч за копійки, щоб отримати хоч щось. А це викличе ланцюгову реакцію краху російської економіки.

Чому це так важливо.  Річ у тому, що російські банки значну частину своїх капіталів тримають саме в акціях. І як тільки відбудеться крах біржі – всі ці банки відразу стануть бідними.

Пам’ятаєте початок 1990-х, коли купони ледь не кожен день ставали дешевше, ніж були напередодні? А от тепер уявіть собі, що у вас є великий мішок купонів, ви, можна сказати, мільйонер. От тільки вже кілька днів нічого не працює, і ви поки що нічого не можете купити за свої купони.  Але все одно ви мільйонер. І от магазини відкриваються, але стає відомо, що курс купонів впав у кілька разів. І виявляється, що ви, ще вчора формально багатій з мішком купонів – сьогодні звичайний жебрак, який за свій мішок може купити хіба тільки хліба й води.

От приблизно така сама ситуація у багатьох російських банків. Формально, у них великий капітал, який визначається ціною акцій, яка була на момент закриття біржі 28 лютого. Але в момент відкриття московської біржі та падіння курсу більшості акції – ці самі банки перетворяться з багатіїв на бідняків. А найслабкіші з них взагалі збанкрутують. І піде ланцюгова реакція банкрутств значної частини російських банків.

А крах банківської системи викличе крах економіки.

З історії добре відомо про Велику депресію в США, котра почалася з краху нью-йоркської фондової біржі. Є велика імовірність, що відкриття московської фондової біржі й падіння курсу більшості акції на неї – запустить подібний процес краху економіки й великої депресії в Росії.

Отже, чекаємо: чи відкриється московська біржа у понеділок, 21 березня – чи знову відкриття відкладуть на кілька днів. Проте ясно одне: скільки не відкладай відкриття, але це все одно шлях в нікуди. Без біржі економіка не працюватиме. А з відкриттям біржі економіка піде в глибоке піке. І що з цим робити – на Московії не знають.

Наші інтереси: 

Крах економіки Московії є корисним явищем, бо зробить економічно неможливим її мілітаризацію. Нема грошей - нема зброї.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи