Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Скасування заповіту через заяву: порядок подачі документу

В Україні успішно працює інформаційний портал державних послуг Гід. У сервісі можна отримати необхідні відомості щодо порядку надання дозвільних документів, рішень, ухвал тощо.

Однією з послуг є подання заяви на скасування заповіту. Якщо документ не є секретним, заповідач може скасувати його за власним бажанням. Для цього треба звернутися до органу місцевого самоврядування та надати відповідну заяву.

Опис послуги

На інформаційному порталі Гід послуга має ідентифікаційний номер 01247. Вона надається протягом однієї доби. Від заповідача до місцевої адміністрації надходить заява про скасування заповіту, затверджена нотаріусом, та перелік документів. Робочий орган місцевої влади протягом дня скасовує заповіт або робить відповідний напис на примірнику.

У послузі можуть відмовити, якщо заявник не надав повний пакет паперів або з заявою до місцевої адміністрації звернулася неналежна особа. Перелік документів:

● заява фізичної особи-заповідача;

● квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 0,02 неоподатковуваних мінімумів;

● документ про наявність пільг, якщо заповідач їх має;

● паспорт громадянина України та ІПН;

● примірник заповіту при наявності.

Подати запит та отримати результат послуги людина може особисто. Звертатися потрібно до селищних, сільських рад та їх виконавчих органів або до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання. Надати заяву на скасування заповіту дозволяється у будь-який час за рішенням заповідача.

Важливі моменти скасування

Після складання заповіту заповідач має змогу вносити в документ зміни або скасувати його. В останньому випадку треба спочатку скласти заяву, а потім звернутись до нотаріуса. Юрист підтвердить справжність підпису, бо інакше робочий орган місцевої адміністрації не прийме документ до розглядання. Особливості складання заяви:

● заповідач складає документ у довільній формі;

● необов’язково звертатися до нотаріуса, що посвідчував заповіт;

● справжність підпису на заяві повинна бути нотаріально засвідченою;

● до заяви додається квитанція про сплату збору й пакет документів.

У тексті заяви не повинно бути помилок та виправлень. Зазвичай нотаріуси складають документ замість заповідача на спеціальному бланку нотаріальних документів. Так людина може бути впевнена, що текст грамотно складений зрозумілою діловою мовою. Скасування заповіту набуває сили одразу після внесення відмітки у реєстр нотаріальних дій та створення напису на примірнику, що зберігається в органах місцевого самоврядування.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи