Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що українцям варто купувати вже зараз: товари, які суттєво зросли в ціні та до зими коштуватимуть ще більше

Сфера торгівлі в Україні зазнала великих збитків через повномасштабну війну з Росією. Зміни логістичних маршрутів, зруйновані склади та виробничі потужності, проблеми з паливом та інфляція провокують підвищення цін на всі групи товарів. І така тенденція зберігатиметься й надалі.

Стрімке здорожчання гаджетів в Україні на 30-60%

Згідно прогнозів експертів, інфляція до кінця року сягатиме 30%, а потім дещо сповільниться, але матиме великий вплив на покупки українців. Падіння курсу гривні на 24-25% та повернення з 1 липня податку на проведення імпортних операцій спричинять збільшення вартості електроніки та гаджетів. До 2023 ціни на більшість товарів зростуть на 20-40%, а деякі коштуватимуть навіть на 60% дорожче.

Вартість буде підвищуватися поступово – з кожною новою партією. Адже ціни зараз фіксовані в гривні, тому ритейлери закладатимуть витрати у вартість товарів поетапно. Тому про новий смартфон чи планшет варто подумати вже сьогодні. Адже до кінця року вибрана модель може коштувати набагато більше, особливо якщо товар користується попитом і продавець часто доставляє нові партії.

Зростання цін на продукти харчування та алкогольні напої

Експерти прогнозують, що ціни на продукти в Україні також будуть поступово зростати через здорожчання пального, блокування морських шляхів, падіння гривні. Добре те, що країна практично повністю забезпечує себе продуктами харчування, імпортуючи лише невелику частку.

Але через інфляцію, різницю в курсі та складнощі з доставкою суттєво зростуть ціни на елітний алкоголь, подекуди на 30-40%. Підвищиться вартість ввезених з інших країн кави, шоколаду, солодощів. Тому робити запаси бажано вже зараз – вигідніше за все здійснювати онлайн-покупки в великих супермаркетах, де часто можна знайти різноманітні акції та знижки.

Вартість косметики та парфумерії

Ціни на косметичні засоби та продукцію парфумерних брендів, що імпортуються з інших країн, безпосередньо залежать від курсу гривні, особливостей доставки. Вартість товарів цієї групи вже відчутно зросла і до кінця року може стрибнути ще на 25-40%. Всі засоби для догляду та макіяжу, парфуми світових брендів варто купувати вже зараз, адже дуже скоро вони можуть стати зовсім недоступними.

З огляду на те, що об’єми торгівлі в цій категорії значно скоротилися через погіршення платоспроможності українців, деякі товари можуть зовсім зникнути з вільного продажу. І в майбутньому доведеться шукати продавців, які в приватному порядку зможуть купляти окремі позиції та відправляти в Україну, що сприятиме ще більшому підвищенню цін для кінцевого клієнта.

Загальні тенденції зміни вартості різних товарів

Можливе підвищення цін на побутову техніку (особливо дрібну) іноземних виробників. Може дорожчати пальне через повернення акцизу. Важливу роль в зростанні вартості продукції різних категорій відіграють і світові ціни на енергоносії, але поки що стримує процес фіксація тарифів на тепло та газ. В разі зміни тарифів ціни можуть піднятися на 10-15% практично на все.

Багато залежить від того, як швидко запрацюють чорноморські порти та чи продовжаться атаки Росії на міста України. Якщо вдасться налагодити логістичні шляхи та зберегти виробничі потужності та склади, ситуація покращиться. 

Наші інтереси: 

Економіка.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якби ще гроші були, щоб закупляти наперед. А взагалі такі статті й сприяють росту цін.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якби ще гроші були, щоб закупляти наперед. А взагалі такі статті й сприяють росту цін.