Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Що робити зі звільненими ментами?

Категорія:

Світ:

Робота правоохоронної системи України увійшла в глибоку кризу. Кількість “збоїв” в роботі стрімко наближається до критичної відмітки, коли все просто “посиплеться”. І вже мало у кого викликає сумнів те, що правоохоронну систему очікує радикальна “встряска” - чи то “цивілізоване реформування зверху”, чи то “масовий відстріл знизу”.

 

Проте, як би не відбулось реформування — за радикальним “грузинським” сценарієм, коли було одразу звільнено всіх правоохоронців і створено повністю нову систему , чи методом поступової кількаразової переатестації, коли на кожному етапі вимоги до правоохоронців стають все більш жорсткими — в будь-якому разі у весь ріст постане проблема, про котру зараз практично ніхто не хоче думати.

На вулиці без роботи (і відповідно без коштів для існування) опиняться десятки тисяч людей, яких характеризують наступні чинники:
- вони нічого не вміють робити, тобто переважна більшість не володіє жодною “цивільною” спеціальністю.
- вони звикли безкарно застосовувати насильство і вирішувати багато питань саме із застосуванням насильства.
- навіть якщо вони розуміють, що їх звільнили справедливо і законно, то все рівно вони ображені на світ, живуть з почуттям образи, “загнаної внутрь” агресії, а якась частина ще й з бажанням помсти.

До цього  треба додати, що переважна більшість роботодавців категорично не хочуть брати до себе в трудові колективи колишніх міліціонерів. Зараз рядок біографії “робота в правоохоронних органах” практично став такою ж чорною міткою, як і “відбування покарання у місцях позбавлення волі”.

Фактично, для колишніх міліціонерів єдиним можливим місцем працевлаштування можуть бути різноманітні охоронні фірми. Але по-перше, охоронних фірм на всіх звільнених не вистачить, а по-друге, разом з реформою правоохоронних органів явно будуть відбуватись і зміни в роботі охоронних фірм. Адже ні для кого не секрет, що сьогодні якась частина охоронних фірм насправді є прикриттям для злочинних угруповань, що займаються здирництвом і рейдерством.

От що буде, якщо на вулиці опиняться десятки тисяч ображених, звикших до насильства, нічого невміючих безробітних? Вірно — отримаємо дикий спалах злочинності.

Тому будь-хто, хто зараз йде до влади (чи то офіційна опозиція, чи то “несистемна” опозиція, чи то якась “інша сила”), повинен мати в своїй "дорожній карті дій" і програму соціальної адаптації звільнених міліціонерів.

На одній з конференцій TED мені довелось вислухати доповідь про соціальну адаптацію колишніх засуджених. Це дійсно велика проблема. В Україні “сидить” біля 200 тисяч чоловік. Значна кількість з них хочу повернутись до нормального законослухняного життя. Але... Хто з роботодавців захоче узяти в трудовий колектив колишнього з/к? Одиниці. І люди, які хочуть стати нормальними, не можуть знайти роботу, залишаються без засобів існування, і врешті-решт фактично вимушено йдуть на повторний злочин.

Держава цю проблему не помічає, і соціальною адаптацією колишніх ув’язнених займаються окремі громадські організації. Вони створюють спеціальні соціальні мережі для колишніх ув’язнених, котрі намагаються повернутись у нормальне життя, бази даних фірм, котрі можуть брати на роботу за рекомендацією цієї ГО колишніх засуджених, благодійні фонди, кошти яких використовуються на навчання колишніх ув’язнених новим професіям тощо.

А от про колишніх міліціонерів не дбає ніхто.

Тому ті, хто йдуть до влади повинні бути готовими створить систему соціальної адаптації десятків тисяч звільнених міліціонерів.

- необхідно забезпечити їм прожитковий мінімум на увесь період соціальної адаптації.
- необхідно розробити (і матеріально забезпечити) спеціальну програму психологічної реабілітації звільнених міліціонерів.
- необхідна програма їх навчання “цивільним” професіям. Тут треба використовувати не тільки окремі “курси” при центрах зайнятості, а задіяти усю систему професійно-технічної освіти, а також якусь частину вишів. Розробити систему заохочення навчальних закладів до участі у навчанні колишніх міліціонерів “цивільним” спеціальностям.
- цілком можлива і програма заохочення переїзду в закинуті села, яка передбачає звільнення від податків на якійсь час і допомога (організаційна і матеріальна) з переїздом, будівництвом житла, орендою сільгосптехніки, постачання посадочного матеріалу та добрів тощо.

Звичайно, у мене немає повної комплексної програми соціальної адаптації колишніх міліціонерів, велика кількість котрих незабаром “вихлюпнеться” на наші вулиці. Проте ця проблема дуже скоро постане у весь ріст. І самий перший крок до її вирішення — це її принаймні озвучити.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Гарна думка, Д. Смалець, стосовно, що їх треба знати і їхню родину, щоби були одинаково вразливі. Думаю, що вони озвірилися від звірячої системи, між вовками по-вовчому вити. Але посидять вдома і переоцінять цінності, впаде трохи їхній колишній дух і вмикнеться свідомість, як у медалі, в якої є дві сторони. Хоч половина відродиться, надіюсь, все робиться на краще.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Коментарі

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Для початку, цю величезну організовану банду треба розформувати на максимальне число окремих служб, що підпорядковуються різним міністрам (а ще краще - місцевим органам влади) та створити їм умови жорсткої конкуренції.

Бійців спецпідрозділів, які супроводжують масові акції, законодавчо позбавити анонімності. Кожен "космонавт" повинен мати на спині індивідуальний номер - можливо тоді в їхніх рядах трохи поменшає "героїв", які на стадіонах луплять кийками дівчат по голові.

Звільнених ментів, які ніколи в своєму житті не працювали, важко буде спокусити цивільною професією. Гадаю, їх треба направляти в українську армію на контрактній основі, добре (і довго) промивати їм там мізки, і платити таку ж зарплату, але вже за те, щоб вчились воювати з зовнішнім ворогом, а не з власним народом. Оскільки ресурси на планеті закінчуються, гадаю, що через історично короткий термін з'явиться багато охочих всістися на наші чорноземи, тож внутрішні війська давно пора перетворювати на звичайні.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Згоден з шановним паном Доктором! Ще можна створювати місцеві органи правопорядку, які утримуються територіальними громадами. У єдності з народом адаптація проходитиме веселіше.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Порушено важливу й актуальну проблему сьогодення. Добре викладено матеріал.
За правилами Сенсару знаки ! і ? ставимо на початку і в кінці речення.
"систему очікує радикальна “встряска” - чи то “цивілізоване реформування зверху”, чи то “масовий відстріл знизу”. - ..."встряска" - цивілізоване реформування зверху або масовий відстріл знизу.
"наступні чинники" - такі чинники.
"все рівно" - все одно.
"звикших до насильства, нічого невміючих безробітних" - звиклих до насильства, некваліфікованих безробітних.
"біля 200 тисяч чоловік" - близько 200 тисяч осіб. ( з числівниками не можна вживати прийменник біля).
"Тому ті, хто йдуть до влади повинні бути готовими створить". - Тому той, хто йде до влади, повинен бути готовим створити...
"постачання посадочного матеріалу та добрів" - постачання посівного матеріалу й добрив.
"постане у весь ріст" - постане у всій повноті.
Загалом тема, розкрита Вами, болюча для нашого суспільства. Такі проблеми треба озвучувати, обговорювати, шукати оптимальний вихід. Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Воїн Світло.
0
Ще не підтримано

Коли дивишся в дзеркало, то бачиш своє зображення. Посміхнешся і посміхнеться зображення. Вискалишся – і зображення теж. Здається був такий мультфільм про єнота. Є ще таке поняття: зміни себе і відбудеться зміна твого оточення. Воно (оточення), люди, природа та т.д. будуть прямо пропорційними твоїм змінам. Хто створив існуючу владу? Усі ми! Хто діями, хто бездіяльністю.
Міліція – це органи внутрішніх справ. Їх керівник – міністр. Хто призначає міністрів?
На цей час, це образно виражаючись, сторожеві пси існуючої держави, якою керує зграя кримінальних злочинців. Кримінальні структури, які ними створені, існують і в МВС України. Але це не означає, що всі ті хто працює (служить) там - злочинці. Є багато прикладів злочинних дій, які скоїли лікарі, вчителя, водії та люди інших професій. Більшість злочинів роблять як раз ті, хто виконує роль правителів України на усіх рівнях. І їх більше ніж працівників МВС. Що з ними робити?

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Звичайно, хочеться проти правил почати чистити рибу з голови, але правителів важче дістати караючою рукою. Не тому, що вони високо сидять (це відносно легко поправити), а через те, що особисто вони нікого не замордували, а відповідні накази віддавали усно, та й то - натяками. Більшість з них, на жаль, взагалі розплачуються потім (не в цьому житті), а іноді за них доводиться платити їхнім дітям...

Тому треба починати з рядових працівників МВС, які без жодних усних чи письмових наказів, а тільки з власної псячої ініціативи лупцюють жінок по нирках. Ні, вони не всі такі, але цих гівнюків треба знати поіменно. Вони, між іншим, нас знають. Тих, хто засвітився на різних мітингах і акціях, кого затримували, у кого просто перевіряли документи. Вони знають наші адреси, наших родичів, номери наших мобільників, по яких можна встановити наше місце перебування і т.д. Чому, чорт забирай, ми нічого не знаємо про них? Чому цим ніхто не займеться системно, а не окремими журналістськими розслідуваннями? Де єдина українська онлайн-картотека злочинців в погонах і без погонів з іменами їхніх батьків і родичів, їхніх дітей, з місцями їх роботи і навчання? Ми не збираємося вішати їх на вуличних ліхтарях, ми тільки хочемо знати все про цих людей - так, як вони знають про нас, не більше і не менше.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Гарна думка, Д. Смалець, стосовно, що їх треба знати і їхню родину, щоби були одинаково вразливі. Думаю, що вони озвірилися від звірячої системи, між вовками по-вовчому вити. Але посидять вдома і переоцінять цінності, впаде трохи їхній колишній дух і вмикнеться свідомість, як у медалі, в якої є дві сторони. Хоч половина відродиться, надіюсь, все робиться на краще.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!