Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сепаратизм у Каталонії. Протести, обшуки, арешти

Категорія:

Мадрид розпочав спецоперацію проти каталонської влади, яка на 1 жовтня призначила референдум про незалежність.

Протистояння Барселони і Мадрида досягло свого апогею напередодні референдуму про незалежність Каталонії, наміченого на 1 жовтня.

Цивільна гвардія Іспанії 20 вересня почала спецоперацію з обшуками й арештами. Іспанська влада затримала 12 осіб у зв'язку з підготовкою референдуму в Каталонії.

Обшуки пройшли в низки міністрів каталонського уряду, котрих звинувачують в організації референдуму про незалежність, який генпрокуратура і конституційний суд Іспанії вже оголосили незаконним.

Поліцію цікавило електронне обладнання і документи, пов'язані з голосуванням. За день до цього правоохоронці вилучили 45 тисяч конвертів з логотипом каталонського уряду з офісу приватної поштової компанії в місті Тарраса.

Серед затриманих - голова економічного управління Каталонії Хосеп Марія Хове, а також співробітники Центру телекомунікацій та інформаційних технологій уряду і низки інших управлінь.

Усього підозрюваними у справі про невиконання судових рішень і розкрадання проходять близько 20 осіб. В ході обшуків також виявили дев'ять мільйонів бюлетенів, заготовлених для референдуму (всього в Каталонії живуть 7,5 мільйона осіб).

У центрі Барселони 20 вересня також відбувся черговий багатотисячний мітинг проти політики іспанської влади і на підтримку незалежності. Під час демонстрацій відбувалися сутички між протестувальниками та поліцією.

Каталонія вже кілька років намагається відокремитися від Іспанії за допомогою формальних юридичних процедур. Неофіційні референдуми вже тривали в 2009 і 2011 роках.

У 2014 референдум про незалежність заблокував конституційний суд Іспанії, тому замість нього в Каталонії провели громадянське опитування, яке показало, що 81 відсоток тих, хто проголосував, виступає за відділення від Іспанії. Однак в опитуванні брала участь тільки третина каталонців.

Крім цього, в 2013 і 2015 році парламент Каталонії ухвалив декларацію про початок процесу відділення. Більшість каталонських депутатів зараз у прихильників незалежності - 72 з 135 мандатів.

Серед каталонців в цілому прихильники незалежності не мають зараз більшості: при останньому опитуванні в липні лише 41 відсоток каталонців були за відділення від Іспанії. А два роки тому їх було ще 50 відсотків.

6 вересня цього року парламент Каталонії ухвалив рішення провести референдум, який запланували на 1 жовтня.

"Це стусан демократії, неприємний і ганебний", - сказала іспанська віце-прем'єр Сорайя Саєнс де Сантамарія.

Цього разу конституційний суд Іспанії не зміг своїм рішенням припинити підготовку до голосування, і уряд Каталонії продовжив опрацювання деталей голосування.

Мадрид також постановив, що Каталонія щодня повинна звітувати про свої фінанси, але 14 вересня відмовилася.

Запланований референдум не передбачає мінімальної участі каталонців, які мають право голосу, як і жодної абсолютної більшості - досить одного голосу більше "за", ніж "проти".

У Каталонії з її столицею Барселоною проживає 16 відсотків всіх іспанців, 7,5 мільйона осіб.

Там розташовані численні мультинаціональні підприємства, цей регіон є важливим економічним центром, який забезпечує 20 відсотків ВВП.

Ця суперечка розколює всю країну: в більшості районів решти Іспанії без розуміння ставляться до каталонських сепаратистів.

А вони, зі свого боку, вважають, що перш за все недостатньо визнаються їхні традиції, а їхні зусилля з отримання більшої самостійності постійно відкидаються центральним урядом в Мадриді.

Наші інтереси: 

Народи мають право на самовизначення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Розпад імперій і поліетнічних утворень на національні держави - це загальна цивілізаційна тенденція.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Розпад імперій і поліетнічних утворень на національні держави - це загальна цивілізаційна тенденція.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!