Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сенатор Роджер Вікер: Висловлювання Байдена про Україну викликали тривогу в обох партій

Категорія:

Спецтема:

Так сенатор Роджер Вікер, член Сенатського комітету з питань збройних сил  прокоментував слова Байдена про Україну, які той висловив під час двогодинної пресконференції.

20220122rogerwicker.jpg

Сенатор Роджер Вікер (Roger Wicker)

Цього тижня група сенаторів – три республіканці та чотири демократи – відвідали Україну. Це Роб Портман (Rob Portman, республіканець, Огайо), Джин Шагін (Jeanne Shaheen, демократка, Нью-Гемпшир), Кріс Мерфі (Chris Murphy, демократ, Коннектикут), Кевін Крамер (Kevin Cramer, республіканець, Північна Дакота), Емі Клобучар (Amy Klobuchar, демократка, Міннесота), Річард Блюменталь (Richard Blumenthal, демократ, Коннектикут) і Роджер Вікер (Roger Wicker, республіканець, Міссісіпі). По поверненні вони зустрілися з Президентом Байденом, радником Президента Стівом Рікчетті (Steve Ricchetti) та радником з національної безпеки Джейком Салліваном (Jake Sullivan).

Як відзначив сенатор Вікер, члени делегації з обох партій одностайно висловлюються за підтримку України й за жорстку відповідь Росії, якщо та спробує вдертися в Україну. За його словами між демократами та республіканцями «дуже маленька відстань» у цьому питанні.

Тому сенатор Вікер був дуже здивований висловлюваннями Байдена під час пресконференції. Нагадаю, Байден сказав, що Росія зіткнеться з меншими наслідками за «невелике вторгнення» в Україну.

«Я можу сказати вам із приватних розмов, які я мав у залі Сенату невдовзі після пресконференції Президента, що серед і демократів, і республіканців виникла тривога з приводу того, що сказав Президент», – зауважив Вікер в інтерв’ю журналістці Греті Ван Сустерен (Greta Van Susteren), яке вийде в неділю.

«Ми знаємо, що це було викривленням американської політики. Мені здається, один із ваших конкурентів, ведучий новин в одній із ранкових програм, назвав це «ляпом». Можливо», – додав він. – «Занадто багато ляпів у Білому домі Байдена».

Після таких «невдалих» слів Байдена, загладити ситуацію постаралася прессекретар Білого дому Джен Псакі (Jen Psaki):

«Президент Байден чітко дав зрозуміти Президентові Росії: якщо будь-які російські військові сили перетнуть український кордон, це буде вважатися вторгненням, і воно зустріне швидку, жорстку та об’єднану відповідь Сполучених Штатів і наших союзників», - сказала Псакі.

Також сенатор Вікер сказав в інтерв’ю, що Президенту треба розглянути різні варіанти відповіді у разі вторгнення Росії в Україну, зокрема введення санкцій проти газопроводу «Північний потік-2».

«Я думаю, що Путін зможе обійти це за кілька місяців, але протягом якогось часу це було б важким ударом по російській економіці. І я думаю, що це те, що ми не повинні виключати», - зауважив Вікер. – «Не думаю, що Президенту слід відмовлятися від будь-якої можливості».

Також дав інтерв’ю сенатор Кріс Кунс (Chris Coons) – демократ із Делаверу, член комітету Сенату із закордонних справ, якого вважають близьким союзником Президента Байдена. До речі, вони ще й земляки.

В інтерв’ю сенатор Кунс заявив, що він не підтримує введення американських військ в Україну у випадку, якщо Росія вторгнеться на територію колишнього Радянського Союзу, сказавши, що «ми просто пожертвуємо ними».

При тому він сказав, що розглядає двопартійний законопроєкт, який «надасть матеріальну підтримку Україні», додавши, що адміністрація Байдена рухається у цьому напрямку.

Також сенатор Кунс постарався захистити Байдена, через його слова про «невелике вторгнення».

«Президент Байден жодним чином не давав Володимиру Путіну зелене світло на вторгнення або окупацію України, і Джен Псакі негайно це дала зрозуміти. У розмовах з Путіним прямо та особисто він дав зрозуміти, що на будь-який перетин російського кордону буде масована та швидка реакція». – сказав Кунс. – «Я думаю, що він мав на увазі те, що існують розбіжності з деякими з наших союзників щодо того, які незначні дії Росії вважати актом війни».

Офіційні особи США вважають ймовірність російського вторгнення в Україну дуже високою. Але вважають, що спочатку слід докласти дипломатичних зусиль для деескалації ситуації. Держсекретар Ентоні Блінкен (Antony Blinken) цього тижня зустрівся з російськими чиновниками в Європі, щоб обговорити ситуацію.

Сам Байден заявив, що не буде вводити американські війська в Україну. У грудні 2021 року він сказав:

«Ми маємо моральний і юридичний обов’язок перед нашими союзниками по НАТО згідно зі статтею 5, якщо вони будуть атаковані. Це священний обов’язок. Це зобов’язання не поширюється на… Україну».

Нагадаю, програма Грети Ван Сустерен, для якої дали інтерв’ю сенатори Роджер Вікер та Кріс Кунс, вийде в ефір завтра. Основні тези цих інтерв’ю опубліковано у виданні «The HILL», присвяченому американській внутрішній та зовнішній політиці.

Наші інтереси: 

Стежимо за американо-українськими стосунками.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже на те, що Путін з Байденом домовились провести імітацію "майже війни", після чого кожен оголосить своїм прихильникам про здобуту перемогу.
Україна також з цього може отримати вигоду: додаткова зовнішня допомога плюс імпульс для внутрішньої громадянської самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже на те, що Путін з Байденом домовились провести імітацію "майже війни", після чого кожен оголосить своїм прихильникам про здобуту перемогу.
Україна також з цього може отримати вигоду: додаткова зовнішня допомога плюс імпульс для внутрішньої громадянської самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Олег Тонюк.
0
Ще не підтримано

Путін з Байденом варті один одного!
Україні потрібно використовувати обидвох на свою користь :)))

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

ВІДГУКИ З-ПОЗА АТЛАНТИКИ:

Даріян Дячок :
"Дійсно, цікавий короткий аналіз! Варто поділитися з друзями".

Тарас Рев :
"Сценарій цілком можливий.
Така собі "нічия." І вовки ситі, і вівці цілі. Захід формально не відступає від своїх принципів,
а Росія обирає шлях миру.
Але за умови, що де факто Україні не світитиме членство в НАТО найближчих років 10. Або навіть всі 100. Бо якщо раптом знову постане питання членства України в НАТО, російські війська знову бряцкатимуть зброєю на кордоні.

Ще гіршим може стати сценарій спільного форсування сумнозвісних мінських домовленностей --- в режимі good cop, bad cop. За це Зеленського можуть майданути, що приведе до кривавого хаосу, розвалу вертикалі влади та військового командування.
І тоді на допомогу бідній і "братній Україні" прийдуть доблесні російські "миротворці" з ОДКБ, як це нещодавно було в Казахстані".

Богдан Княгиницький :
"Цікавий аналіз.
Американська преса, включаючи FOX News і Newsmax, продовжує штовхати пропаганду про те, що Biteme покладе чоботи на землю. Україна просить лише військової та фінансової допомоги".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Протистояння США-РФ триватиме до жовтня 2022 і завершиться за два-три тижні до американських виборів 8 листопада 2022 року. У цей час демократи оголосять про свій епохальний успіх у розв'язанні цієї "жахливої кризи". Це їм додасть кілька відсотків голосів виборців.

Все, що робиться з власної волі, – добро!