Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Секрети "Російського дому" у Берліні: шифрування з Москви, крадіжка та проплачені гопники

Прокуратура Берліна розпочала перевірку Російського дому науки та культури (РДНК), більше відомого як "Російський дім", щодо дотримання Закону про зовнішню торгівлю та платежі в період санкційних обмежень. Формально ця організація покликана сприяти культурній взаємодії між країнами, але де-факто вона стала одним з інструментів гібридної війни, ідеологічної пропаганди та політичного втручання у справи Німеччини.

23021401.jpeg

Павєл Извольскій (ліворуч) та Ростислав Теслюк

При цьому співробітники РДНК нерідко діють руками карних злочинців. Так, наприклад, "Російський дім" сплатив візит до Росії громадянина Німеччини Максима Шлунда, який у вересні минулого року був одним з організаторів масової акції в Кельні на підтримку політики Кремля, пише The Insider.

"Німець" Шлунд виявився раніше засудженим росіянином Ростиславом Теслюком.

Скаргу на "Російський дім" подав депутат від партії "Зелених" Фолькер Бек. У своєму зверненні до прокуратури він заявив, що «просто неприпустимо, щоб у Німеччині організація займалася кремлівською пропагандою, тоді як на війні в Україні щодня гинуть люди».

РДНК у Берліні є найбільшим підрозділом Росспівробітництва й обходиться російським платникам податків приблизно $10 млн на рік.

У «шифруваннях» з Москви, які опинилися у розпорядженні The Insider, даються рекомендації "Російському дому" щодо просування м'якої сили в Німеччині:

«РДНК має стати мотивуючим каркасом для просування чіткої ідеології як системи направляючих ціннісних принципів, що виділяють діяльність РДНК на тлі конкурентів за м'якосиловим контуром. Нові ідеї мають формувати не хаотичну сукупність, а впорядковану множину. Важливо створювати злитий образ, який навіть на підсвідомому рівні сприйматиметься суспільством країни перебування. Тут не зайвим буде без прямого копіювання проаналізувати найкращі радянські практики».

До настання пандемії РДНК щорічно проводив у Німеччині 300–400 заходів пропагандистського характеру, таких як «Вихідні в „Російському домі“», «Збереження історично-культурної спадщини за кордоном та виховання підростаючого покоління», «Роль російських святих у духовно-моральному вихованні », «Доброго дня, Росія», «Російські сезони в Берліні», «Собібор» і т.д.

У тому числі проводилися платні уроки з вивчення російської мови, також через РДНК виділялися квоти для навчання у російських вишах молодих співвітчизників, які проживають у Німеччині, та оплачувались візити молодіжних делегацій до Росії. Після нападу російських військ на Україну РДНК перевів курси вивчення російської мови в режим онлайн та припинив проведення заходів. Доходи різко скоротилися, нічим стало оплачувати німецьку охорону будівлі та послуги ЖКГ. До Москви полетіли тривожні шифрування з проханням надіслати гроші.

Проте два місяці тому "Російський дім" знову почав проявляти активність та закликати громадян на перегляди радянських фільмів у своєму кінозалі. Будучи структурним підрозділом Росспівробітництва, яке внесено до списку санкцій Євросоюзу, "Російський дім" не має права отримувати прибуток у Німеччині від продажу квитків на свої заходи або здачі в оренду підпорядкованих приміщень.

У Берліні у РДНК у безстроковому користуванні знаходиться земельна ділянка 0,68 га та будівля загальною площею 29000 кв. м, в якому розташовані 64 житлові квартири та технічні приміщення. Крім того, у Дрездені є двоповерхова вілла за адресою Циттауер-штрассе, 29 (земельна ділянка 0,12 га, будівля загальною площею 303 кв. м), яка раніше належала Західній групі радянських військ у Німеччині. Більшість житлових приміщень РДНК здаються у найм німецьким фірмам. Серед орендарів були вказані магазин модного одягу Escada, компанія «Крист», Kulturverein Tolstoi e.V., туристичне бюро «Ада Райзен», фірми «Тіссен-Круп», «GelikonsEuropa», «Трофімов-Медієн» та Німецько-російський інститут культури, що зайняв віллу в Дрездені. Причому в деяких випадках орендна плата невиправдано занижувалася.

У розпорядженні The Insider є підсумкові звіти Рахункової палати РФ щодо фінансових перевірок Росспівробітництва в Німеччині з 2015 по 2020 рік. Перевірки виявили численні фінансові порушення у "Російському домі" та факти недбалого складання та зберігання звітних документів.

Наприклад, для заміни у квартирах РДНК зношених частин умивальників та унітазів було закуплено вироби по 230 євро за одиницю. Хоча, як з'ясували перевіряльники, подібна сантехніка в місцевих магазинах коштує не дорожче за 50 євро. Крім того, у представництві не велися журнали внутрішнього фінансового контролю, вчасно не надавалися звіти про вартість та виконання деяких заходів, при проведенні закупівель грубо порушувалося антимонопольне законодавство, завищувалися ліміти та занижувався метраж приміщень, що здаються в оренду.

З 2017 року "Російський дім" у Берліні очолює Павєл Ізвольский. Він багато виступає у ЗМІ та вважає себе частиною культурного діалогу між Росією та Німеччиною. У своєму інтерв'ю «Московській німецькій газеті» Ізвольский повідомив, що закінчив історичний факультет Нижегородського державного університету та Дипломатичну академію МЗС РФ. Після цього він працював у Всеросійському виставковому центрі та «Росатомі», де займався міжнародними проектами та їх кадровим забезпеченням.

Щоправда, у його біографії нема згадки про те, що свого часу його було зареєстровано в офіцерському гуртожитку на вул. Головачова, 190, де проживають курсанти Московського вищого військового командного училища, багато випускників якого служать у ГРУ або шпигують по лінії науково-технічної розвідки СЗР.

За даними Reuters, "Російський дім" оплачував поїздку до Росії Максима Шлунда та його громадянської дружини Олени Колбасникової, які у вересні минулого року організували в Кельні акцію на підтримку Кремля. Проросійські активісти несли плакати з вимогою скасувати санкції проти Москви та запровадити ембарго на постачання Німеччиною озброєння для України. Пропагандистська акція широко висвітлювалася на російських федеральних телеканалах, і хоча кількість учасників не перевищувала 1000 осіб, ведучі називали її масовим протестом німецького народу.

Крім Кельна Шлунд та Ковбасникова влаштували у Дюссельдорфі так званий День музики, їжі та спорту. Банкетна зала була прикрашена прапорами із зображенням Рамзана Кадирова, а фото з заходу виклав міністр інформації Чечні Ахмед Дудаєв, який назвав Шлунда та Колбасникову послами доброї волі. Крім того, подружня пара частенько видає себе за простих німців і виступає коментаторами на телеканалі «Росія-24», а також брала участь у пропагандистському фільмі, профінансованому власником «Царгорода» Костянтином Малофеєвим: «Активісти з Німеччини приїхали на Донбас за правдою», йшлося у прес-релізі.

Теслюк-Шлунд перебуває на спецобліку МВС за завдання у 2010 році тілесних ушкоджень чоловікові. Тоді суд засудив його до одного року умовно. А 2009 року в магазині Москви «Сьомий континент» на вул. Міклухо-Маклая Теслюк вкрав товарів на суму 1600 рублів 53 копійки й був затриманий на місці злочину. У соцмережах можна знайти фото Теслюка у формі військового льотчика, а також у чорній майці «Я русский».

Наші інтереси: 

Знати, як відбуваються усі ці "акції на підтримку Росії" і що роблять росіяни в Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи