Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія знищує ЄС із-середини за допомогою підкупу, шантажу і корупції

Результати Мінських угод загрожують Європі довгостроковими наслідками і руйнуванням самої ідеї Європейського Союзу. Сталася моральна і концептуальна дискредитація цієї ідеї. Можна сказати, що в Мінську були поховані не так надії України вирватися із задушливих імперських обіймів (вона це так чи інакше зробить, питання лише ціни і часу), скільки надії на безпечну і процвітаючу Європу.

Ми ще не скоро дізнаємося всі деталі тих переговорів. Але те, що європейські лідери заспівали разом з Путіним у тиску на Україну - вже факт. Саме небажання Європи нести витрати своєї ж м'якотілої політики умиротворення диктатора призвело до угод, що консервирвують «виразку» в Донбасі, яка потенційно роз'їсть не тільки Україну, а й усю Східну Європу.


Безумовно, порятунок сотень, а то й тисяч людських життів - важливе завдання. Але не факт, що вже в найближчому майбутньому ми не заплатимо за них тисячами і десятками тисяч.

Більшість жителів Росії переконані - воюючи на території України, вони воюють із Заходом. Погана новина для європейців у тому, що під Заходом мається на увазі не тільки демонічні США, а й «брехлива і лицемірна» Європа. І надія, що пішовши на поступки Путіну в питанні України, вдасться стримати його апетити і стабілізувати ситуацію, наївна і небезпечна.
 
Політика умилостивления агресора, по суті, стала політикою заохочення агресора.

На сьогодні головною умовою сильної Росії є слабка Європа. Відповідно, все, що послаблює Європейський Союз, служить зміцненню російського впливу.

Рецепт простий і старий - розділяй і володарюй. Незважаючи на спроби тиску на Росію і мінімалізацію її участі в європейських справах,  вона продовжить гальмувати розвиток політичного проекту ЄС.

Європу знищуватимуть не російські танки, а прийняття російських політичних практик. Це - як вірус, який, потрапляючи в організм, руйнує його зсередини, якщо організм не готовий боротися. А європейці, судячи з усього, втратили резистентність до російської хвороби. 

Події в Україні - це передусім фіаско європейської політики цілого десятиліття. Але це також і повна дискримінація ідеї об'єднаної Європи на ціннісному і концептуальному рівні, що в стратегічній перспективі представляє набагато більшу небезпеку для європейських країн. 

Це означає, що Європа на концептуальному рівні перестала генерувати смисли і проекти навіть власного майбутнього. Вона все ще створює технології і новітні розробки, покращує і оптимізує, але вже безнадійно застаріла в своїй спрямованості на комфорт і безпеку. Ці два слова замінили всі дерзання.

Спроба проміняти принципи і цінності, на яких формувався фундамент ЄС, на благополуччя і комфорт сьогоднішнього дня може привести до повного колапсу Євросоюзу в майбутньому. 

Росія буде руйнувати ЄС зсередини за допомогою своїх «нових друзів» в самій Європі, використовуючи всі доступні засоби економічного підкупу, шантажу та корупції. 

Антиамериканізм виявився привабливою ідеєю для багатьох груп - і правих, і лівих - в самій Європі. А перемагаючий популізм на тлі кризи, що розвивається, і погіршення рівня життя дав живлющу грунт для розвитку антиєвропейських рухів по всій Європі. 

Росія почала свою переможну ходу до архаїзації і повернення до домодерного стану, що призведе до її повного саморуйнування. Коли це станеться - питання часу, але цей процес вже неминучий.

Європа, яка живе в ХХI столітті, виявилася абсолютно неготовою до політичних практик ХIХ століття. І це показало її нездатність протистояти «новому варварству». Але проблема в тому, що Путін вже приніс це «нове варварство» в саму Європу, і занадто довго закривати на це очі європейцям не вдасться.

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи