Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія веде ГІБРИДНУ війну ГІБРИДНОЮ армією

Спецтема:

Путіну не потрібен Донбас сам по собі. І ніколи не був потрібен. Путіну потрібна вся Україна – розколота і підконтрольна. Поки у нього нічого не виходить: Україна не розкололася і не перейшла під його контроль.


ГІБРИДНА ВІЙНА – війна із поєднанням принципово різних типів і способів ведення війни, які скоординовано застосовуються задля досягнення спільних цілей [1], [2]. Типовими компонентами гібридної війни є використання:

  • класичних прийомів ведення війни (із військовослужбовцями в уніформах, військовою технікою та ін.);
  • нерегулярних збройних формувань (повстанців, терористів, партизан та ін.);
  • та таких типів війни і прийомів як інформаційна, психологічна та кібервійна [1], [2], [3].

При цьому сторона- агресор може залишатися публічно непричетною до розв'язаного конфлікту [4]. Експерти називають гібридну війну типом конфлікту, який все частіше буде застосовуватися у XXI столітті.

Визначення «гібридна війна» відсутнє в міжнародно-правових документах. Більше того, такого поняття не існує й у Воєнній доктрині України – документі, що є національною системою керівних поглядів на причини виникнення, сутність і характер сучасних воєнних конфліктів  [5].

За думкою експертів informnapalm, Росія веде також економічну, соціальну, психологічну, політичну та інформаційну війни. Вона використовує ВСІ ДОСТУПНІ ЗАСОБИ, щоб знищити Україну.

Це підтверджує і начальник Генерального штабу Збройних сил Росії, перший заступник міністра оборони РФ генерал армії Валерій Герасимов, який на конференції в Академії військових наук в січні 2013 року описав російську військову тактику наступним чином:

«Акцент змістився на використання політичних, економічних, інформаційних, гуманітарних та інших невійськових заходів поряд із застосуванням протестного потенціалу місцевого населення. Все це повинно супроводжуватися прихованими військовими операціями – наприклад, методами інформаційної війни і задіянням спецназу… Відкрите використання сили, часто під прикриттям миротворчої діяльності та посередництва у вирішенні кризи, повинно застосовуватися на фінальній стадії, як правило, щоб домогтися повної перемоги у війні» [6].

Депутат бундестагу, полковник німецького генштабу у відставці Родер Кизеветтер (Roderich Kiesewetter) вважає, що «гібридна війна» сьогодні набула нових рис: «Це комбінація класичних військових елементів і масивної обробки громадськості, тобто, пропаганди та дезінформації. Все це доповнюється невійськовими методами: вимогою виборів, захопленням телецентрів, використанням соціальних мереж, телебачення і радіо для поширення дезінформації. А в переговорах йти на поступки рівно настільки, щоб зберегти обличчя і, одночасно, дати своїм силам можливість зробити ще крок вперед за рамки угод».

Але ... тут необхідно зрозуміти, що Росія веде цю ГІБРИДНУ війну ГІБРИДНОЮ армією. В загальних рисах вже визначилося, що це за армія. Вона включає в себе міліцію, політиків, суддів, юристів (і багатьох інших) і, нарешті, власне «армію». Але все далеко не так просто.

Російська «армія» включає:

  • Казаків (щось середнє між поліцією і солдатами).
  • Військовослужбовців, тобто Збройних сил Росії.
  • Чеченських найманців (їх дуже багато, вони всі пов'язані з Кадировим).
  • Інших найманців (наприклад, сербів чи численних солдат азіатської зовнішності).
  • Колишніх співробітників «Беркута» (розформований спецпідрозділ МВС України).
  • Етнічних росіян, які живуть в Україні.
  • «П'яту колону» (місцевих жителів, які діють як іноземні агенти).
  • Російських «туристів» (російських націоналістів, що маскуються під українців).
  • Реальних акторів і актрис, лицедіїв (які використовуються з метою пропаганди або навмисно шукають західні камери, щоб розіграти свою драматичну роль і висловити свою порцію пропаганди).
  • Українських солдатів і офіцерів (які дезертирували з української армії або службовців в ній і діючих як зрадники / шпигуни).
  • Місцевий криміналітет, що був навчений і отримав зброю.
  • Зомбованих місцевих жителів (це вони стоять на блок-постах і дають інтерв'ю західним ЗМІ).
  • Місцевих жителів, які були змушені воювати (в основному молодих або навіть дуже молодих або сильно потребують грошей).
  • Російських кримінальників чи ув'язнених, які потрапили під амністію в обмін на найманство в Україні (ми бачили їх уже чимало і згодом їх буде НАБАГАТО більше).
  • Російський спецназ (він рідко потрапляє в кадр; використовується в бойових діях для створення переваги на користь Росії).
  • Агентів ФСБ (вони перевіряють і контролюють).
  • Російських генералів, «координуючих припинення вогню» на УКРАЇНСЬКІЙ СТОРОНІ ФРОНТУ.
  • Завербованих журналістів, які працюють на пропаганду (вони теж проходять військове навчання і стають «своїми хлопцями»).
  • Командирів (всі командно-штабні можливості зосереджено в російських руках).

Крім того, Росія створила бренди «ДНР», «ЛНР» і «Новоросія», які приписуються всім цим військовим утворенням. Нарешті, армійські нашивки, знаки відмінності, тактичне маркування використовуються дуже непослідовно, що ще більш заплутує ситуацію.

У соціальних мережах йде багато дискусій про те, як називати ці військові угрупування: повстанцями, сепаратистами, проросійськими сепаратистами або російською армією. Багато ЗМІ відмовляються називати їх російською армією, оскільки місцеві жителі і справді беруть участь в боях. І це зборище бойовиків навряд чи можна назвати армією, в усякому разі, уявлення про армію в наших головах зовсім інше.

Але, тим не менше, САМЕ ТАК РОСІЯ веде ЦЮ ВІЙНУ!
Це свідома тактика! Російська армія – це ГІБРИДНА армія, яка намагається злитися з місцевим середовищем. Тому нам так важко її розпізнати.

Путіну не потрібен Донбас сам по собі. І ніколи не був потрібен. Путіну потрібна вся Україна – розколота і підконтрольна. Поки у нього нічого не виходить: Україна не розкололася і не перейшла під його контроль.

У цій війні полем бою є ВСЕ: інформаційний простір, валютний ринок, міжнародні організації тощо. Бойові дії в зоні АТО – це тільки один з фронтів. Більш того, для РФ сьогодні цей фронт – глибоко другорядний, допоміжний. Сьогодні це місце, де РФ виробляє телекартинку для інформаційної війни і шукає приводи для блефу і шантажу, якими вичерпується російська зовнішня політика.


Посилання:

1. John R. Davis Jr. Defeating Future Hybrid Threats // Military Review, September-October 2013.

2. Daniel T. Lasica. Strategic Implications of Hybrid War: A Theory of Victory — School of Advanced Military Studies, 2009.

3. Софія Корнієнко. Путін веде в Україні гібридну війну — генерал Каппен // Радіо Свобода, 27.04.2014.

4. Україна має розпочати власну «гібридну війну» проти Росії (світова преса) // Радіо Свобода, 27.11.2014.

5. Вадим Черниш. Що відбувається на Сході України. Ще раз про термінологію // Media Sapiens (osvita.mediasapiens.ua)

6. «Немецкая волна»: "Гибридная война" - новая угроза или пропагандистский трюк? // 25.02.2015.

7. informnapalm.org

Наші інтереси: 

Знати все про агресію Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи