Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія інтерпретує історію так, як вигідно їй і продовжує красти археологічні пам'ятки з окупованих територій України

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Росія завдяки вкраденим українським пам'яткам зможе маніпулювати історичними фактами й створювати вигідні їй "версії минулого". Запобігти цьому могли б нові міжнародні документи, які б регулювали правила переміщення пам'яток під час ведення війни.

 

23080502.jpg

Археолог Евеліна Кравченко. Колаж: РБК.Styler

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

"Росіяни інтерпретують історію так, як вигідно їм. Вони займаються цим все життя. Археологія як наука сформувалася на межі 19-20 ст, а української археології не було - тільки зародки. Наших науковців всіх або розстріляли, або ефективно їм пояснили, що краще мовчати, що вони після того і робили", - каже Кравченко.

"Ми зараз маємо створювати не просто археологічний, а історичний наратив, бо в нас нема такого мейнстріму у світовій науці, щоб ми представляли самі себе. Частіше за все ми представляли себе разом з росіянами і це була спільна робота, яка базувалася на їхній ідеологічній основі. А зараз ми маємо закручувати все навколо себе. Це має бути одним із завдань нашої науки у найближчі 20-30 років", - каже археолог.

Після підриву росіянами Каховського водосховища нашим археологам відкрились величезні території для досліджень. Вчені вже знайшли залишки козацької церкви і старовинний човен, вік якого може сягати 500 років. Але поки науковці організовують експедицію, “чорні” археологи уже активізувалися у пошуках скарбів, чим можуть завдати непоправної шкоди українській науці.

Частина археологічно важливих територій зараз під окупацією росіян. Зокрема, Кам'яна могила під Мелітополем з унікальними петрогліфами, які датують VIII-III ст. до н.е.

"Кам'яну могилу зараз зробили філіалом Херсонесу Таврійського. Яким вона боком його стосується, наші науковці навіть здогадок не мають, але російські науковці це схвалили, не знати чим керуючись. Частина речей із фондів заповідника Кам'яна могила зараз в Криму на виставці", - каже Кравченко.

Раніше ми писали про те, Скіфське золото повернуть Україні. Верховний суд Нідерландів поставив крапку в цій справі.

 

Наші інтереси: 

Розуміємо, що держава-агресорка розуміє важливість культурної та історичної війни. Україна має відстоювати правду.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи