Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Різноманіття рухів

Якщо ми вирішили, що внутрішня, атомарна чесність - найголовніша для навчання, то ми ніколи не повинні забувати про це, тому що такі початкові руху будуть впливати потім на наші думки, на те, як ми будемо відповідати урок з математики, як ми будемо вирішувати алгебраїчні завдання, на те, як будемо розуміти життя, ставитися до друзів і т.д.  Від первинного хвилювання залежить все. Саме воно здатне привести в рух джерело, з якого потече потім струмочок думок, струмочок слів.  Інша справа, що слова можуть вимовлятися правильно чи неправильно, доречно чи недоречно. Кожному з нас, незалежно від віку, все життя доводиться над цим працювати.


 

Рух завжди розуміється занадто просто, навіть примітивно. Їде машина, летить літак, пливе пароплав. Це все рухи. Людина може ходити по кімнаті, рухати руками, ногами. Може навіть ворушити вухами. Я пам'ятаю хлопців, з якими вчився, - вони це прекрасно робили. І я особисто їм дуже заздрив.

 

  • що відбувається, коли ми говоримо? Перш за все, відкриваємо рот, а значить, рухаємо щелепами. Рухаються язик, голосові зв'язки. Але хіба це найперше при такому русі, яке називається говорінням? Хіба це первинно? Думаю, навіть найменшим зрозуміло, що повинно ще щось відбуватися, напевно. Десь має зароджуватися рух, десь має бути «джерело», з якого випливає «струмочок» руху. Очевидно, він знаходиться в нашому організмі більш глибоко. Ми не будемо називати зараз ті частини головного мозку, нервової системи, які беруть участь у зародженні руху. Це для нас ще надто складно. Нам треба зупинитися на одному дуже цікавому русі, який теж відбувається в мозку, хоча він зовсім не такий, як, припустимо, при ходьбі. У мозку здійснюють рух дуже маленькі частинки - катіони, які я для зручності навіть назвав би істотами, тому що в чомусь вони і є істоти. Адже дуже важко чітко визначити межу між світом мінеральних речовин і світом живих істот, встановити, коли припинило існування одне і коли почалося інше. Катіони, які умовно будуть фігурувати у нас як живі, діють, рухаються, змінюються під впливом інших «істот».  Як у казці!  І ця взаємодія відбувається через те, що тобі або добре, або погано, і тому,  що у тебе є якісь тонкощі сприйняття світу.

 

  • про яке сприйнятті світу можна тут говорити? Про те, яке, скажімо, пов'язане з навчанням, хіба не можна говорити? Можна ж стверджувати, що я, взявши книжку зараз, буду відчувати або не відчувати той стан, який називається захватом, яке називається захопленням, яке називається хвилюванням, тому що мені цікавий сюжет. Цей ланцюжок буде, природно, спочатку проводитися в життя через рух маленьких «істот», як ми їх назвали. І таке внутрішнє життя, виявляється, залежить від того, як ми сприймаємо (зовні, природно) книжку. І чесність, виявляється, теж починається з такого руху.
     

Якщо ми вирішили, що внутрішня, атомарна чесність - найголовніша для навчання, то ми ніколи не повинні забувати про це, тому що такі початкові руху будуть впливати потім на наші думки, на те, як ми будемо відповідати урок з математики, як ми будемо вирішувати алгебраїчні завдання, на те, як будемо розуміти життя, ставитися до друзів і т.д.  Від первинного хвилювання залежить все. Саме воно здатне привести в рух джерело, з якого потече потім струмочок думок, струмочок слів.  Інша справа, що слова можуть вимовлятися правильно чи неправильно, доречно чи недоречно. Кожному з нас, незалежно від віку, все життя доводиться над цим працювати.

 

 

Культурна людина все життя «чистить» рухи мовного апарату. Мовний апарат - це і щелепи, і голосові зв'язки, і язик, і, звичайно, зуби, тобто всі частини рота, лиця, які беруть участь у вимові - дії, потрібній для звучання слів. Всі м'язи органу мови повинні бути розвинені у людини, навіть найменші - мікромязи. Як це відбувається? Зовсім маленькі діти, які тільки з'явилися на світ, ще не вміють говорити, але поступово починають лепетати. Що робить малюк, коли лепече? Просто рухає своїм мовним апаратом, здійснює рухи, а потім починає вслухатися в те, що у нього виходить. Правда, слухає він пізніше, ніж виробляє рух, - це давним-давно довели лікарі-педіатри (лікарі для дітей).

 

Ми теж повинні спочатку займатися рухом, щоб його усвідомити і звільнитися від скутості, або психічної напруги. Як розшифрувати ці слова? Психічне напруження - це напруга, пов'язана з душею, напруга, пов'язана з тим, що я відчуваю непереборне бажання позбутися від стану, який хоче викликати у мене сльози, який викликає у мене тривогу ... А воно досить часто пов'язано з тим, що я відчуваю напругу м'язів - м'язова напруга, яку не усвідомлюю. Іншими словами, якщо я не усвідомлюю, що якийсь рух виконую неточно тією частиною тіла, якій потрібно його виконувати, з'являється психічна скутість, незрозуміла тривога.

 

Така тривога з'являється мимоволі, як кажуть, підсвідомо, як би окремо, без мене. Ось увійшла і сіла. А я і не помітив. А вона вже в мені сидить, і мені страшно, тривожно. І це відбувається тому, що в той момент, коли я говорю англійське «ї», виробляю занадто багато зайвих рухів - маленьких, зовсім непомітних - на рівні «напівсутностей» в мозку. Потім вже і в зовнішніх органах у мене з'являється безліч різних, абсолютно непотрібних напружень язика, м'язів, які керують нижньою щелепою, і інших інших. Іноді навіть кінчик мізинця на лівій нозі напружується. Тому що в цей час я займаюся не навчанням свого язика і мовного апарату, не вимовою потрібного звуку, а хочу щосили отримати в журналі «п'ятірку».

 

Якщо ти дуже хочеш заслужити відмінну оцінку, ти поводишся начебто чесно: тобі хочеться, щоб твої зусилля були відзначені іншими людьми. Але це і нечесно. Чому? Це нечесно по відношенню до справи. Ти обманюєш справу. Ти обманюєш її на рівні дії - іншими словами, дія, яке робиш язиком, щелепою, губами, вимагає більш точного до себе ставлення. Таке ставлення називається тотожним. Виконуючи дію, потрібно усвідомлювати, як в діафільмі, кадри руху м'язів один за одним. І коли тобі це вдається, ти раптом помічаєш, що дія як би стає більш гладкою. Ти починаєш відчувати відчуття вдосконалення. І весь час вдосконалюєш свою дію, коли повторюєш її з усвідомленням різних необхідних напруг: гам м'яз напружився, а тепер - в іншому місці, потім - в третьому ...

 

Щоб необхідні напруги тобі вдавалися, починати потрібно з повної розслабленості, або, як кажуть вчені, релаксації. Домогтися її можна за допомогою руху, який ми називаємо рухом думки. уявляєш промінчик -- Тоненький, зовсім як лазерний, і цим промінцем проводиш, припустимо, по якомусь органу своєму або його частині. Давай повільно проведемо ним по мізинцю  лівої руки від кінчика до основи - цей пальчик розслабиться. Можна променем думки провести по всьому тілу - і ти теж отримаєш релаксацію. Звідси і починається перший урок руху. Звідси і починається рух природній з зовнішньої сторони і рух природній з внутрішньої, усвідомлений, незажатий, справжній рух, яким потрібно весь час займатися, щоб добре займатися, тобто добре вчитися.

 

Якщо я постійно вдосконалюю рухи, якщо скрізь бачу виключно рухи, які один з одним поєднуються або не поєднувані, які допомагають один одному або навпаки - суперечать, тоді я можу бути хорошим учнем. Якщо у мене немає такого ставлення до навчання як до рухів, які вдосконалюються, які приносять радість, і не тільки м'язову, то я - поганий учень. Я навчився кататися на велосипеді, але набив собі зайвих дві гулі тільки тому, що мені не розповіли, яким чином розслабитися з самого початку і яким чином займатися багатьма рухами відразу. Тому що одним рухом займатися погано, потрібно обов'язково займатися так, щоб один рух було приготовлено разом з іншими, які як би знаходяться в сім'ї, яка працювала артіллю. І тоді виходить, що ти працюєш разом з ними і у тебе з'являються друзі - руху.

 

Рухи, які разом працюють, потихеньку перетворюються в навик, тому що відпрацьовуються, стають вільними, вільними, і поступово людина набуває суму навичок. Рухи, які були біля витоків навички (згадаймо те «джерельце», з якого випливає «струмочок» руху), стають ніби складовими частинками «великих» навичок. А вони, в свою чергу, складають цілі системи, які пов'язані з якимсь виробництвом, припустимо. А це вже називається спеціальністю, майстерністю, професією.

 

Виходить, що людина, яка опанувала рухом, може опанувати спеціальність. І чим краще вона усвідомлює кожен окремий рух з точки зору своєї внутрішньої чесності, тим легше може це зробити. А потім до вже наявної майстерності воно може додати іншу, опанувати ще однією спеціальністю. Таким чином, його життя стає більш повним. І тоді його хвалять - спочатку мама, а потім навколишні. Але для нього не це головне, тому що він, залишаючись усередині схвильованим від завжди іншого, цінує не зовнішні похвали, а ту майстерність, яка вдосконалюється в ім'я інших людей. І прекрасно розуміє, що майстерність і з'являється тому, що він вже оцінює його в сім'ї інших професій, інших занять людських. Адже в людському суспільстві дуже багато видів діяльності, і кожна людина вибирає свій вид - ту професію, якою їй хочеться займатися, яку хочеться опанувати. Є  люди, які опановують великою кількістю спеціальностей, є люди, які опановують меншою кількістю спеціальностей, але кожному з нас обов'язково властивий якийсь найголовніший талант, який дозволяє опановувати і іншими талантами.

 

Талант теж пов'язаний, природно, з рухом. І цей рух до талановитості, рух до майстерності, до того місця, яке ти потім займеш в світі, в тому числі і як Майстер, починається з руху всередині тебе. І найчастіше - з рухів мовного апарату. Слово подібно речі, яку потрібно зробити так, щоб не було соромно її запропонувати комусь.  Проголошення (рух, яке ми здійснюємо, щоб вимовити слово) має бути здійснено свідомо точно і не тільки на рідній мові, а й на інших мовах, які ми повинні знати, щоб спілкуватися з людьми різних національностей, щоб легко користуватися будь-який літературою і купувати інструментальні знання.

 

Ми набуваємо знань, щоб стати майстрами. Для цього, кажуть, треба дуже багато пам'ятати. Але для того, щоб пам'ятати, необхідно, напевно, багато хоча б уважно сприймати ... Уважно сприймаючи, ми усвідомлюємо, як правило, те, що намагаємося запам'ятати. Усвідомлення пов'язано з тим, що ми думаємо. Ось і виходить: для того, щоб запам'ятати, потрібно думати. Від того, як ти думаєш, і буде залежати результат. Але залежить і інше, а саме: як же ти розпорядитися тим, що запам'ятав. Значить, для тебе важливо зараз, вчишся ти в першому класі або в шостому, розуміти вже: навчальний матеріал буде запам'ятовуватися не тому, що тобі потрібно запам'ятати, а тому, що наступне щось можна дізнатися тільки тоді, коли розберешся в чомусь попередньому. Однак про це подальшому ти повинен бути заздалегідь поінформований. Тому ти повинен, напевно, подивитися зміст всього підручника, повинен побачити, що робиться в планах наступного класу, або попросити вчительку, щоб вона про це розповіла.

 

Людина може вчитися сама з дитячих років. Це доводять і історія Тарзана, і життя Мауглі. Але ще більш доводять біографії реальних, загублених в джунглях дітей, які самі навчилися далеко не людським, але разом з тим дуже складним діям. Їх навчали начебто тварини. Але як вчать тварини? Тварини вчать прикладом. Людина, отже, навчалася сама, спостерігаючи за ними. Отже, якщо ми зараз візьмемо за основу приклад, зможемо легко всьому навчитися, тому що до нас на допомогу поспішає ще й слово.

 

Звичайно, слово можна зрозуміти і неправильно, тому ми весь час повинні намагатися перевіряти слово своїм відчуттям. Потрібно перетворювати слово в кінцевому рахунку в дію, яку ми виробляємо в уяві. Уявити, як лимон бризкає соком потрібно, напевно, для того, щоб ми могли добре це слово вжити, жваве, або, як ми вже сказали, тотожне. Ріжуть лимон - летять бризки, немов маленькі блискучі іскорки. Подібне відбувається тоді, коли ми думаємо дуже точно про будь що. І тоді запам'ятовування, звичайно, полегшується.

 

Але чи потрібно нам таке запам'ятовування, про яку ми весь час турбуємося? Якщо ми вміємо думати автоматично, то, само собою, можна і запам'ятовувати автоматично! Може, не треба взагалі піклуватися про запам'ятовуванні? Може, ми здатні в кінці кінців так навчитися жити, навчитися такої інтелектуальної, тобто розумової культури, що нам не потрібно буде запам'ятовувати, а саме мислення, сам наш внутрішній зміст постійно буде як би сам собою піклуватися про те, щоб щось утримувати і щось не утримувати в пам'яті? Якщо у нас будуть глибокі і постійні інтереси до чогось, - напевно, воно буде пам`ятатись. Про це добре знають старі люди. Вони згадують дитинство кожен день і тому дуже добре його пам'ятають. А то, що вони зробили буквально півгодини тому, можуть забути, тому що це найчастіше побутові, дуже обридлі дії (вони ще називаються рутинними). Тому бабуся забуває, що вона носить окуляри у себе на лобі, і шукає їх де-небудь в комоді. Таким чином, запам'ятовувати можна, виявляється, по-друге, а по-перше треба думати.

 

Як ми думаємо? Думаємо ми, безумовно, не так просто, як здається дітям, так і дорослим, які не займаються спеціально роботою мозку. Це загадка природи. Думаємо ми так, як нікому поки не відомо. Є навіть такий жарт: «Колись ми знали про наш мозок все, тепер не знаємо нічого». Це неспроста. Колись наука вважала себе всемогутньою, була як би задавакою. А сьогодні відчуває себе скромною починаючою  дівчинкою, яка дуже багато повинна дізнатися, перш ніж вважатися майстринею. Ми думаємо про що автоматично і не знаємо, як це відбувається. Разом з тим ми повинні розуміти: те, що ми говоримо, то, що ми пишемо, то, що виробляємо як художнього твору, наприклад, картини, скульптури, симфонії - це результат роботи живого «комп'ютера», який ми називаємо головним мозком, нервовою системою і навіть, з деякою натяжкою, людською особистістю. Можна так, в напівжарт, назвати голову живим комп'ютером або для зручності, напевно, навіть потрібно.
 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи