Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Різні досліди.

Вирощуємо кристали. 

Вирощування кристалів дуже захоплююче заняття і пізнавальний хімічний дослід. У домашніх умовах кристали можна виростити з солі, цукру, соди та силікатного клею. Для цього буде потрібно скляна банка, шматок дроту і нитка.

Спочатку потрібно приготувати якомога більш концентрований розчин обраної речовини, вносячи його в склянку з водою до тих пір, поки чергова порція речовини не перестане розчинятися при перемішуванні. Після цього злегка підігріємо суміш, щоб домогтися повного розчинення, для чого склянку поставимо в каструлю з теплою водою. 

Отриманий концентрований розчин потрібно перелити в банку або склянку, туди ж за допомогою дротяної перемички підвісити нитку, на якій і належить рости майбутньому кристалу. Посудину з розчином можна поставити в тепле місце. 

Для того, щоб кристал вийшов досить великим і гарним, потрібно досить багато часу чим більше буде стояти розчин, тим більших розмірів вийде результат. Зверніть увагу на те, що кристали будуть відрізнятися за формою і кольором залежно від того, яку речовину ви використовували для їх створення. 

- Сіль 
- Цукор 
- Сода 
- Силікатна клей 

Вир. 

Візьміть дві великі пластикові пляшки. Одну з них наповніть водою доверху, зверху приставте другу і з'єднайте їх за допомогою скотча. Візьміть конструкцію посередині (в місці з'єднання), різко переверніть і покрутіть так, як ніби ви намагаєтеся розмішати щось. Кілька кругових рухів - і ви побачите справжній вир. 

Вулкан. 

Виріжте та склейте конус з щільного картону з відрізною верхівкою, обліпили його пластиліном так, щоб він був схожий на гору. Всередину конуса вставте пластикову пляшку або баночку з-під мильних бульбашок. 

Встановіть всю конструкцію на піднос і переодягніться в одяг, який не шкода забруднити. Приготуйте розчин: на склянку води чайну ложку соди, така ж кількість засобу для миття посуду і пакетик червоного харчового барвника (можна червону гуаш). 

Все розмішайте і поставте всередину картонного вулкана. Тепер візьміть пляшечку столового оцту і обережно налийте трохи в отвір вулкана (щоб потрапило в баночку з розчином, зрозуміло). Відбудеться реакція соди з оцтом, і ви побачите виверження вулкана в усій красі! 

Теплове розширення. 

Для цього досвіду знову буде потрібно пластикова пляшка. Налийте в неї гарячу воду і потримайте хвилину-другу. Потім вилийте воду, щільно закрийте пляшку кришкою і поставте її в холодильник. Повітря всередині пляшки почне застигати стискатися, і пляшка деформується. 

Для того, щоб привести її у первісний стан, знову налийте в неї гарячої води. Досвід можна повторювати нескінченно. При бажанні можна дещо урізноманітнити цей досвід. На охолоджену пляшку надівається повітряна кулька, потім конструкція нагрівається під струменем гарячої води. 

Повітря в пляшці розширюється і надуває кульку. Якщо є тонкі гумові рукавички, можна спробувати повторити цей досвід з ними, надівши рукавичку на горлечко пляшки і закріпивши її за допомогою гумки. 

Реактивна ракета. 

Для того, щоб зробити найпростішу ракету, вам знадобиться кольоровий папір, ножиці, клей, баночка від фотоплівки і шипуча таблетка аспірину. З кольорового паперу майструємо корпус (чим легше, тим краще), вниз корпусу вставляємо баночку з-під фотоплівки отвором вниз і заливаємо в неї паливо - теплу воду і шипучі таблетки. 

Закриваємо кришку паливного бака і ставимо ракету на стартовий майданчик. Через кілька секунд вона повинна злетіти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи