Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 109
  • Переглядів: 116

РФ нацьковує Білорусь на Україну. Росія хоче воювати чужими руками

Категорія:

Білорусь, з території котрої окупаційні війська РФ заходили 24 лютого 2022 року на північ України, залишається постійною загрозою. То чи здійсниться "блакитна мрія" Путіна про залучення білоруської армії у війну?

24013003.jpg

Ілюстративне фото

Дві нещодавні новини про те, що РФ завербовує молодь Білорусі для навчання у російських військових вишах та заяви представників білоруської опозиції про тренування тамтешньої армії для війни в Україні викликають певну тривогу.

Видання "Кореспондент" нагадує, що за даними Центру національного спротиву (ЦНС), росіяни дійсно почали вербувати молодь Білорусі на навчання у власних військових навчальних закладах.

Причина полягає у тому, що в російській армії фіксується брак офіцерів молодшої ланки (вочевидь, завдяки успішній роботі Сил оборони України).

"Внаслідок великих втрат у війні проти України у російських окупаційних військах виник значний дефіцит офіцерів молодшої ланки. Росія намагається виправити це шляхом вербування громадян інших країн, зокрема, білорусів", ідеться у повідомленні ЦНС.

Представники збройних сил РФ проводять так звані дні "відкритих дверей" у районних центрах Білорусі. Там вони пропонують місцевій молоді навчатись на офіцерів у російських військових вищих навчальних закладах. Купуючи для вбивства вже білорусів, а не "недорогих" росіян.

Ще одна тривожна новина – заява білоруського опозиціонера, засновника ініціативи BYPOL Олександра Азарова про те, що армія Білорусі нібито підготовлена до вторгнення до України.

За його словами, за наказом Олександра Лукашенка в армії Білорусі модернізували озброєння, котре було отримане з РФ.

Крім того, він зазначив, що білоруських військових перетворюють на "зомбі" – людей "русского міра", без власної національної ідентичності.

"Сили спеціальних операцій від початку війни перебували на кордоні з Україною, а зараз, за нашою інформацією, вони вже звідти зняті та повернулися на місця дислокацій. На кордоні переважно відбуваються розвідувальні заходи та дії, туди скеровуються підрозділи РЕБ, встановлюються локатори для проведення розвідки. Постійно виїжджають групи, які контролюються білоруськими прикордонниками. Але реально армія вже в принципі підготовлена до вторгнення в Україну", цитує Азарова ТСН.

Росія невпинно посилює армію РБ. Зокрема, білоруські військовослужбовці пройдуть навчання на території Російської Федерації, повідомило міноборони республіки у середині січня, публікуючи відповідне відео. Зазначається, що у ході занять "акцент буде зроблено на досвід, набутий збройними силами Росії під час проведення спеціальної військової операції".

"Після завершення навчання білоруські військові як інструктори з найскладніших предметів бойової підготовки передаватимуть отриманий досвід підрозділам збройних сил Республіки Білорусь", – додали в оборонному відомстві цієї країни.

Окрім того, персонал Вагнер Груп у грудні 2023 року продовжив тренувати військових та спецпризначенців у Білорусі, про що йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Цензор.НЕТ.

Так, незалежна білоруська моніторингова група Беларускі гаюн 1 січня повідомила, що невстановлена кількість співробітників Вагнера тренувала особовий склад загонів спеціального призначення МВС Білорусі Торнадо, Шторм і Тайфун, а також особовий склад білоруської 51-ї артилерійської бригади.

Особовий склад Вагнера також навчає курсантів на місячних і тритижневих курсах на факультеті внутрішніх військ Білоруської військової академії.

Разом із тим супутникові знімки показують, що у листопаді та грудні 2023 року кількість військової техніки у таборі Вагнера в містах Целі й Осиповичі, Могильовська область, зменшилася на 30 відсотків. Група Гаюн припускає, що сили Вагнера могли вивезти техніку до Росії або передати її регулярним збройним силам РФ.
Чи підкориться білоруська армія?

За деякими даними, міноборони Білорусі будує нове військове містечко за 40 км від кордону з Україною. Колишній білоруський офіцер, який нині воює в полку Каліновського, зазначив на початку січня, що нове військове містечко може стати передовою базою на випадок можливого нападу на Україну з півночі – для захоплення Чернігова.

Військовий експерт Петро Черник вважає: з огляду на те, що міноборони Білорусі укріплює свою воєнну інфраструктуру, ЗСУ також мусять мати додаткові сили та засоби, що могли б бути терміново доправлені до вірогідної лінії зіткнення.

"У стратегічному сенсі нічого не змінилося. Немає ніякої суб'єктної Білорусі, є васал Російської Федерації. Просто вдається Лукашенку поки що маневрувати у частині незаходження у пряму фазу війни. Хоча, нагадаємо, скільки було звідти ракетних пусків на початку війни – понад 700. Плюс нагадаємо, що велике угруповання з боку Білорусі таки вторглося до України - зайшли в Чорнобильську зону, а в Рудому лісі навіть окопалися. Чи можуть божевільні наважитися повторно вдарити? Чому ж ні", – зазначив він.

При цьому аналітики ISW пояснюють, навіщо білоруський режим включив пункт про використання ядерної зброї до своєї військової доктрини (згідно із заявою міністра оборони РБ Віктора Хреніна) у тому-таки січні 2024 року: це зроблено, аби відобразити розміщення такого озброєння на своїй території Росією.

Втім експерти ISW зазначили: наразі невідомо, як нова доктрина стосується тактичної ядерної зброї. Разом із тим вони вважають, що наразі Росія та Білорусь не виявляють бажання йти на ядерну ескалацію, тому ймовірність застосування ядерної зброї лишається вкрай малоймовірною.

Водночас білоруський опозиціонер Олександр Азаров переконаний, що білоруські військові не хочуть брати участь у безпосередніх воєнних діях на території України - усвідомлюючи, що це призведе до катастрофічних наслідків. Правда, скільки вони втримаються на цих позиціях за умов постійної "обробки" росіян - сказати складно.
Хто і як планує захищатися

Тож "хочеш миру, готуйся до війни", – краще і не скажеш.

"Станом на сьогодні обстановка у Північній операційній зоні залишається контрольованою. Водночас на території Російської Федерації противник створив і утримує угруповання загальною чисельністю близько 20 тисяч осіб", – повідомив у Facebook командувач Об'єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За інформацією Наєва, Білорусь уздовж кордону з Україною утримує 1800 військових. Вони постійно проводять заходи бойової підготовки. За його словами, підрозділи ворога ведуть розвідку, здійснюють обстріл прикордонних районів та активно нарощують інженерно-фортифікаційне обладнання місцевості. Також проводяться заходи щодо переозброєння підрозділів на нові чи модернізовані зразки озброєння.

Точні дані про підготовку України до можливого вторгнення з боку Білорусі закономірно засекречені. Втім не одна Україна відчуває небезпеку з боку РБ. Так, міністри оборони Естонії, Латвії та Литви за підсумками зустрічі в Ризі 18-19 січня схвалили створення спільної балтійської зони оборони на східному кордоні, де їхні країни межують із Росією та Білоруссю.

Угода, котру підписали Ханно Певкур, Андріс Спрудс і Арвідас Анушаускас, передбачає створення в найближчі роки на кордонах трьох країн Балтії зони оборони, що складатиметься з різних оборонних споруд.

Метою є стримування і, за необхідності, захист від військової загрози. Концепція оборонних споруд ґрунтується на рішенні Мадридського саміту НАТО про те, що союзники повинні бути захищені з першого метра їхньої території, та затверджених нових планів регіональної оборони.

У Міноборони Естонії додали, що споруди розміщуватимуться розосереджено, "з урахуванням результатів аналізу противника та оточення, а також бойового плану підрозділів сил оборони" країни.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в Білорусі, яка, на жаль, все ще є сателітом держави-агресора.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи