Зображення користувача Олександр Ногачевський.
Олександр Ногач...
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Референдум у Каталонії: одна подія, різні погляди

Категорія:

Спецтема:

Погляд із-середини на референдум: переможців не буде, програють усі. Гра закінчиться, в кулуарах почнуться торги і все стане на свої місця, крім розчарування у пересічних іспанців.

Зараз дуже багато експертних оцінок і аналітики навколо подій в Іспанії, зокрема в Каталонії. Мені дуже сподобалась стаття Володимира Щербини.

Проживаючи тут, спробував вивчити людей, історію країни, її політичних рухів, їх розвиток і занепади.

Мій погляд на ці події достатньо суб'єктивний і тому не претендую на оцінку позитивну.

Передумови мого погляду на референдум в Каталонії ніяк не пов'язані:

1. з подіями в Україні 2013 року та референдумами в Криму та на Донбасі;

2. не маю звички брати вузький часовий зріз подій;

3. навчений співставляти більш як 50 інформаційних потоків у побудову матриці єдиного поля подій на певній території.

Всі мої зустрічі з іспанцями - розмова про їх історію і їх відношення до минулих особистостей і подій. Відповідно, ніхто не оминає політику і владу.

Сьогоднішня влада в Іспанії належить Королю (звичайно ж - монархія) і РР ( Partido Popular - так звана Народна Партія). Основні деталі про партію можете прочитати в інтернеті в Вікіпедії та іншиї джерелах. Коротко можна сказати про історію партії так - практично вона є правонаступницею єдиної партії диктатора Франко, який підтримував фашизм та Гітлера і помер своєю смертю 20.11.1975. Так, скоро 42 річниця з дня смерті диктатора!

В той же час Франко припинив громадянську війну, яку 80 років тому затіяли комуністи Каталонії. Треба нагадати, що так звані республіканці - комуністи Каталонії 80 років тому так само на хвилі бажання незалежності вирізали всіх священників Барселони, знищили всі церкви (крім двох), перебили всіх чиновників і купу народу, хто висловив незгоду.

Саме тому період Франко згадують іспанці по-різному, більшість погано, але найбільше мені сподобався вислів одного з моїх сьогоднішніх знайомих, що "помер Франко, але його прихильники залишилися живими і їх послідовники прийшли до влади".

Можна спробувати заперечувати це твердження і говорити про те, що влада Іспанії підтримує демократію і євпропейські цінності, але РР прийшли до влади лише у 2011 році (і невідомо, де була б Іспанія, якби вони прийшли до об'єднання з ЄС)!!! Якраз у розгар світової кризи. Називаючи себе консерваторами, почали, як і всі хто біля влади, контролювати потоки. Тому треба співати ту "пісню", яка дає рейтинги і довготривалість перебування біля бюджету. Грамотно маніпулюючи емоціями та технологіями, на сьогодні це найсильніша партія в королівстві.

Я стараюсь не використовувати в аналітиці емоційні складові понять "націоналізму", "патріотизму" та інших "...-ізмів". Найбільш ідейні лідери, які дійсно відстоювали реальні ідеї, згнили у тюрмах або у повних злиднях. Всі інші використовували ідеї та маніпулювання масами заради власних амбіцій (найбільше - прихованих комплексів), влади та грошей. Останнє - ключове, жадібність.

Тому не дивно, що на фоні кризи, яка розвивалася в Європі, прийшли з одного боку послідовники Франко, а в Каталонії "прийшов" бувший таксист та допоміг згадати каталонцям про свій вроджений патріотизм, та про те, що "Каталонія годує Мадрид". За всім цим процесом "нових біля ...влади" йшов звичайний природній перерозподіл потоків. У Мадриді росла корупція, а у Барселони "душила жаба", бо в них віджимали від "газової труби" (нижче зрозуміте чому). Все це оформлялося красивими лозунгами та маніпуляціями, які населення завжди з задоволенням ідентифікує як самоствердження. Зараз багато хто пробує маніпулювати порівнянням Іспанії з СССР, а Каталонії з Україною. Повна нісенітниця. Іспанія - децентралізоване королівство з великою автономією і найбагатше населення живе у Каталонії.

Так продовжувалося на екранах, хоча за лаштунками всі про все знали і домовлялись. Паралельно правлячі РР пробували загравати зі всіма і триматися наче осторонь загальносвітових тенденцій: загравання з Меркель - будь ласка, з Путіним - а чому б ні. У всіх на пам'яті російський авіаносець, який ніде не міг заправитись, але Іспанія дала добро на заправку і тільки втручання вищого керівництва НАТО, членом якого вони є, не дозволили підіграти Путіну. Багато компаній успішно торгує з РФ і не звертає увагу на війну Росії з Україною. В барі ви можете випадково пити з особою, яка з натхненням вам буде розказувати, як його друг воює в ДНР проти фашистів з Києва...

Якщо у пересічного іспанця запитати: фашизм це погано? всі однозначно скажуть "так", але якщо запитати: "комунізм це погано?", то більшість не дасть однозначної відповіді і не хоче прирівнювати ці дві ідеології.

Подвійні стандарти були у всьому як у правлячого Мадриду, так і у Барселони, а за лаштунками:

1. Після Греції - це друга країна в Європі по ситуації з економічними показниками. 200 млпд євро проблемних кредитів банківської системи, борги Європі треба віддавати (як правило - це Франції і Німеччині).

2. 17% безробіття, після Греції найбільше у ЄС, зростає.

3. Падіння усіх офіційних економічних показників на фоні росту галузі туризму (у 2017 році Іспанію відвідало більш як 80 млн іноземців, що на 10% більше, ніж у 2016) та с/г галузі, так як Іспанія має значні квоти на овочі і фрукти на європейский ринок. Росте експорт у іспаномовні країни, для яких Мадрид остався основою імперії. Питання просте - куди йдуть прибутки?

Каталонці використали затасканий лозунг "хватить годувати Мадрид". Дійсно, якщо не вдаватися у деталі, то близько 30% усього, що надходить у бюджет - це з Каталонії, але:

- половина цього "всього" - це газова компанія Fenosa, яка займається дистрибуцією газу по всій Іспанії. 

- туризм - 20% від всієї кількості. 

- найвища середня заробітна плата в Іспанії.

Також треба врахувати і інші "досягнення" Барселони:

- найвищий показник криміналу;

- найвищий показник корупції;

- відтік бізнесу найвищий з причини корупції;

- з останніх - кожній компаії починають пропонувати відверто "кришу, щоб спокійно працювати" .

З одного боку виглядає дивним розбрат між Мадридом, який закриває очі на те, що іспанські компанії в обхід санкцій торгують з РФ, в країні діє більш як 40 ЗМІ з РФ з відвертою пропагандою у стилі "лайфньюз" - і Барселоною, де практично всюди російська мова і російські ЗМІ підтримуть референдум. 

Практично в обох сторін більше спільного ніж різного, перерозподіл нелегальних доходів та впливу на фін. потоки. Ще більше дивне те, що проблема, яку так роздували в Барселоні, вже розкручується більше як 6 років і нікому у Мадриді до неї не було діла.

Точкою "ч" стало оголошення у серпні 2017 року урядом Каталонії про проведення референдуму, але знову особливих рухів не відбулось. Лише за тиждень-два до події почалися якісь обшуки, вилучення, закриття сайтів, наведення статистики про борги Каталонії всім підряд і інше. Практично, коли все вже було зроблено владою Каталонії для відділення і народ розігрітий до кондиції, а дії Мадриду були заздалегідь передбачувані навіть недолугим, почалося стурбування усіх. Таке враження, що гра у піддавки була. 

1.10.17 так званий референдум, голосують на колінах без реєстрації, як небуть. Народ розігрітий, провокація досить показушного побиття, як для картинки, яку саме чекали. Барселона обурена, Мадрид у вигляді М. Рахой робить вигляд розгніваного, тупає ногою, готовий до діалогу. Карлес Пучдемон робить ображений вигляд і як хлопчик з пісочниці тоненьким голоском: ага, ти мене побив, тоді я йду від тебе у односторонньому порядку. Публіка аплодує і це все виглядає якось занадто мультяшно, щоб повірити у щирість обох сторін. 

З боку це виглядає так, що між двома (може більше) хлопцями була розмова і уклалася угода по типу: у Греції получилось нічого не віддавати і ще викачати грошенят з ЄС, то чому у нас не вийде? Давай цирк влаштуємо, поб'ємо горшки на публіку, все розвалимо і скажем, що нема кому борги віддавати, а щоб було кому, дайте ще грошенят і посадіть нас за стіл переговорів, а не то до Путіна звернемось. А може ще цікавіше - ідеї диктатора Франка живуть і хочуть реваншу, у 1937 році трактористи з СССР на танках вже спробували помогти  прийти до влади комуністам Каталонії. Всі ж ЗМІ Росії, які тут практикуються вже не один рік, успішно підтримали "волевиявлення" нації каталонців.

А далі? Далі по Конституції Королівства, згідно ст 155, у випадку спроби відділення, має бути припинений статус автономії і введене пряме правління уряду Мадриду і Короля. Мабуть ті, хто цей цирк з референдумом і побиттям затіяв, добре усвідомлював, яку підставу готовив монарху, Іспанії, Європі, у світі...

Звичайно, можна заперечити мені, що люди свідомо хочуть незалежності і голосували на референдумах. Безумовно, що всі і все роблять свідомо: якщо режисер геній, добре написаний сценарій і відпрацьована технологія - всі у залі плачуть. Аналізувати ніхто не хоче і без емоцій дивитись на те, що відбувається за лаштунками, теж. От стати у чергу у прірву всі йдуть "свідомо", правда у тій черзі "лідерів", які закликали, не видно... Але гра закінчиться, в кулуарах почнуться торги і все стане на свої місця, крім розчарування у пересічних....

Наші інтереси: 

Формуємо власну думку на події у світі. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Людство структурується і йде до формування етнічних держав, тобто кожний етнос повинен створити власну державу і стати нацією.

Припускаю, що етноси, які не сформують власну державність, просто зникнуть. 21 століття - це століття націй.

Етнічність визначається мовою, адже саме мова формує самобутній спосіб мислення і робить населення етносоціальним організмом - етнічною особистістю.

Якщо каталонці мають власну мову, значить вони мають власне етнічне мислення і є народом, який повинен отримати власну державу. Незалежно від поточного політиканства і корупції.

Утворення Каталонської держави неминуче - це природний процес і лише питання часу.

Так само неминучим є утворення Української держави - замість нинішньої частково українізованої пост-радянської держави.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікавий і відвертий погляд на ситуацію. Корисний "пазл" для усвідомлення цілісної картини.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олександр Ногачевський.
0
Ще не підтримано

дякую

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

"Русского міра" там дуже багато. Сам був там у кінці серпня і переконався. Бачив одне подружжя пенсіонерів, які були там у березні, потім у серпні і ще збиралися приїхати у листопаді. Така ж ситуація у Болгарії. Напевно, в інших країнах також. Повзуча окупація. Думаю, Путін настроєний рятувати "русскоязичноє насєлєніє" у всіх кінцях світу. "Гдє ступала нага рускава чєлавєка, - там русская зємля" - улюблена фраза кацапів.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Олександр Ногачевський.
0
Ще не підтримано

саме так

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"У Мадриді росла корупція, а у Барселони "душила жаба""...у яблучко...
Коли хочете розвалити країну дайте владу злодіям...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Можливо, що усе так і є, як коментує автор матеріалу, але надто вже цинічно - прагматичний погляд, час покаже, як будуть розгортатися події...

Зображення користувача Олександр Ногачевський.
0
Ще не підтримано

згоден, без емоцій. аналітика робиться саме так.
Щодо подальшого:
1. учора набільший каталонський банк Сабадель та третій банк Іспанії САМ оголосили про перереєстрацію у інші міста Іспанії. Ці банки обслуговували найбільших клієнтів Каталонії.
2. 2.10.17 керівник уряду Барселони оголосив, що за 48 годин оголосить незалежність Каталонії, вчора вже сказав, що це станеться 9.10.17.
Тобто поки що програють тільки люди.
P.S. забув додати, що уряд автономної провінції Андорра (теж каталонці, але не підтримали Барселону) запропонував приєднати Барселону до них. Тобто, фактично нічого не міняється у загальному - каталонія буде каталонією...

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

На французькому радіо промайнуло, що в Каталонії «двигуни незалежности» — основно крайні (праві, і ліві)...
Тому у Франції й ЄС так твердо тримають з Еспанією.
Тим більше, що Франція мало не потрапила в лапи московської маріонетки Маріни Лє Пен...
«На верхах» стовідсотково знають більше, ніж проявляють!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Людство структурується і йде до формування етнічних держав, тобто кожний етнос повинен створити власну державу і стати нацією.

Припускаю, що етноси, які не сформують власну державність, просто зникнуть. 21 століття - це століття націй.

Етнічність визначається мовою, адже саме мова формує самобутній спосіб мислення і робить населення етносоціальним організмом - етнічною особистістю.

Якщо каталонці мають власну мову, значить вони мають власне етнічне мислення і є народом, який повинен отримати власну державу. Незалежно від поточного політиканства і корупції.

Утворення Каталонської держави неминуче - це природний процес і лише питання часу.

Так само неминучим є утворення Української держави - замість нинішньої частково українізованої пост-радянської держави.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Олександр Ногачевський.
0
Ще не підтримано

у підсумку на 11.10.2017:
1. на 09.10.17 року з Каталонії вийшли більше як 10 ключових корпорацій-платників податків, включно з основним - Газ Натураль Феноса (50% від усього бюджету Каталонії), а також більш як 1000 юридичних осіб середнього та малого бізнесу теж перереєструвалися в інші регіони Іспанії.
2. 10.10.17 керівник Каталонії відкладає проголошення незалежності.
3. 11.10.17 керівник уряду Іспанії оголошує про застосування ст.155 Конституції до Каталонії....

До чого це я веду?
Я не знаю як утворюються держави і, мабуть, у Каталонії є на це своє історичне право, так як і у багатьох націй і народів усього світу. Але у чому я впевнений, що формування націй та держав базується на особистостях, які мають чисте минуле та світлі майбутні наміри. Цього не було у існуючого керівника Каталонії.
Всі порівнювали Каталонію з Україною, Донбасом, але я хочу прирівняти до Канадського регіогу Квебек - Монреаль. 40 років тому французький успішний та багатий Монреаль теж заявив про своє історичне право на самостійність - французька мова, культура, погляди, економіка, яка найбагатша у Канаді та інші моменти. За два тижні Монреаль покинули найбільші корпорації та інші роботодавці та платники податків. Результат? Квебек залишився з Монреалем і у складі Канади, але до цих пір не може досягнути минулих економічних показників...

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дійсно ваш аналіз та деякою мірою прогноз виявився більш реальним аніж наші наївні емоційні бажання до створення національних держав..

Зображення користувача Олександр Ногачевський.
0
Ще не підтримано

дякую