Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прийшов час американського природного газу – «The HILL» (США)

Російсько-українська війна перекроює світовий енергетичний ринок. Президент Байден та лідери Європейського Союзу оголосили про плани постачання скрапленого природного газу (СПГ) до Європи, щоб допомогти зменшити ціни на енергоносії.

Стаття з такою назвою з’явилася у респектабельному американському виданні «The HILL». «The HILL» означає пагорб, мається на увазі Капітолійський пагорб у Вашингтоні, де розташований американський Конгрес. Видання присвячено американській внутрішній та зовнішній політиці, цільова аудиторія – американський політичний істеблішмент. І хай вас не дивує фото у цій статті. Так-так, саме це фото «The HILL» подає, як ілюстрацію до статті, щоб підкреслити, що саме героїчна боротьба українського народу є головним тригером змін в американській енергетичній політиці. Автор статті — Люк Дж. Ліндберг (Luke J. Lindberg), колишній керівник апарату та стратегічний директор Експортно-імпортного банку США за президента Трампа, а також старший радник «Evolution Metals та GreenMet».

Отже, про що йде мова у статті.

У січні 2020 року, задовго до того, як Росія напала на Україну, президент Трамп закликав світову еліту на Всесвітньому економічному форумі в Давосі орієнтуватися на американський скраплений газ, щоб позбутися енергетичної залежності.

«Ми закликаємо наших друзів у Європі використовувати величезні запаси Америки та досягти справжньої енергетичної безпеки», – сказав тоді Трамп. – «За наявністю великої кількості американського природного газу нашим європейським союзникам більше не доведеться бути вразливими від недружніх постачальників енергії».

Проте світ у той момент не послухав Трампа.

Натомість Німеччина та інші узяли курс на подвоєння газопроводу «Nord Steam», побудувавши газопровід «Nord Stream 2», і таким чином стали партнерами Росією — де-факто фінансуючи грандіозні амбіції Путіна.

Тим часом у США новий Президент Байден почав боротися за припинення американського енергетичного домінування, аргументуючи це обіцянкою боротьби проти зміни клімату.

І от світ почав прокидатися. Президент Байден та лідери Європейського Союзу оголосили про плани щодо постачання скрапленого природного газу (СПГ) до Європи, щоб допомогти зменшити зростання цін на енергоносії. За оцінками Управління енергетичної інформації, запасів газу у США вистачить приблизно на 98 років.

Отже, сплячий гігант знову прокидається. Німеччина вирішила узгодити свої енергетичні інтереси із Заходом, і Байден по праву пропонує американську підтримку через експорт СПГ.

Тобто, команда Байдена зараз збирається зробити цю своєчасну та важливу роботу, яку свого часу пропонував Трамп, котрого на той момент «не почули».

Отже, які рекомендації дає автор статті адміністрації поточного Президента

1. Почніть з чіткого повідомлення всім державним установам, що це є першочерговим завданням. Необхідно «продавити» нескінчену бюрократію та переглянути обтяжливі нормативні акти, які часто гальмують благі наміри.

2. Фінансуйте товари, вироблені в США, та послуги з використанням невикористаних кредитних можливостей Експортно-імпортного банку (EXIM). EXIM має право надавати позику до 135 мільярдів доларів на закупівлю американських товарів і послуг за кордоном. Агентство наразі має на обліку близько 50 мільярдів доларів і, таким чином, може забезпечити швидке вливання капіталу для побудови інфраструктури, необхідної для доставлення, отримання та транспортування СПГ по всій Європі.

3. Треба розширити нову програму EXIM «The China and Transformational Exports Program» (CTEP), щоб включити конкуренцію з Росією, а не тільки з Китаєм. CTEP – це двопартійна, санкціонована Конгресом програма, розроблена для нейтралізації експортних субсидій з боку Китайської Народної Республіки. Завдання програми – допомогти експортерам США в їх боротьбі з китайськими конкурентами, щоб забезпечити провідні позиції США в 10 важливих експортних галузях. Треба в цю програму включити протистояння не лише з Китаєм, але й з Росією.

4. Використовуйте це як можливість підтримати американські робочі місця. Американський бум природного газу створив постачальників запчастин, виробників обладнання та інженерних фірм, які мають переможні ноу-хау. За відсутності єдиного «американського варіанту» на цей ринок потраплять китайські фірми, які із задоволенням нададуть неякісні запчастини, дешеву робочу силу та фінансові пакети, що спотворюють ринок. Американський уряд має підтримати такі компанії, як «Air Products» (Флорида, США), замість «Wuxi Longterm Machinery Technologies Co., Ltd» (Цзянсу, Китай).

5. Задовольнити поточні потреби, але зосередитися на довгій грі. Війна в Україні змінює глобальні інтереси. Інші країни спостерігають і ухвалювати свої рішення на основі очікуваних результатів цього ключового моменту.

Найближчі тижні й місяці надають унікальну можливість підтримати високоякісні американські робочі місця та закласти основу для американського енергетичного домінування.

Наші інтереси: 

"Вибивання" росії з європейських (і не тільки) енергетичних ринків має зменшити вплив росії на європейську політику, зробити європейську політику більш незалежною та адекватною. Крім того, це вибиває фінансові можливості країни-агресора на продовження війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи