Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Протистояння Росії і Литви зростає: Вільнюс зупинив трансляцію російського «Першого каналу»

У Литві зупинили трансляцію російського «Першого каналу». Аналітики називають такий крок продовженням загострення відносин між Росією та Литвою напередодні саміту країн «Східного партнерства», що має відбутися наприкінці листопада у Вільнюсі. Раніше керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко оголосив про заборону постачання молочної продукції з Литви.

Від початку тижня в Литві припинили мовлення російського «Першого каналу». Підставою для такої зупинки став випуск програми «Людина і закон». У компанію Cgates, яка постачає послуги кабельного телебачення в Литві, надійшли скарги від телеглядачів на спотворення і тенденційне подання фактів вільнюських подій січня 1991 року, коли СРСР не визнав незалежності Литви й спрямував до цієї країни війська, і під час сутичок з ними загинули 14 людей. Комісія з радіо і телебачення Литви повідомила, що почала розслідування з цього приводу.
 
Аналітики пов’язують таке рішення Комісії із загостренням відносин між двома країнами – 7 жовтня керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що Росія має претензії до якості молочної продукції з Литви і зупиняє її імпорт. За його словами, литовські виробники порушили вимоги російського законодавства, які зобов’язують інформувати покупця про відповідність товару заявленим стандартам.
 
«Ми знайшли сліди дріжджів і плісняви, що перевищує норму. Ми також знайшли бактерії кишкової палички. Ви знаєте, що це за бактерії, чи не так?» – сказав Онищенко.
 
«Економічна війна» і звернення до СОТ
 
Про намір запровадити обмеження на постачання молочної продукції з Литви Онищенко оголосив ще в середині серпня – на тлі митного конфлікту між країнами. Тоді Литва висловила незадоволення ретельними перевірками на російському кордоні, назвала ситуацію «економічною війною» і поскаржилася до Єврокомісії. А міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічюс запевнив, що якщо Москва «не припинить тиску на сусідів», Литва може заблокувати залізничне сполучення з Калінінградом.
 
Тим часом, після понеділкової заяви Онищенка президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила про необхідність звернутися зі скаргою до СОТ.
 
Єврокомісія ж закликала Росію негайно відмовитися від заходів, «не пов’язаних із об’єктивними факторами ризику». Про це заявив представник ЄС з питань охорони здоров’я і споживчої політики Фредерік Вінцент.

«У минулому ми бачили деякі заборони Росії на деяку продукцію ЄС. Ми повинні наголосити, що найсуворіші норми щодо безпеки харчових продуктів у світі діють саме в ЄС, однак іноді Росія сприймає безпеку продуктів трохи інакше ніж ми. Але, знову ж-таки, ми повинні все обговорити з ними і спробувати розібратися в ситуації дуже швидко», – додав він.
 
Торговельні війни: Росія vs Україна, Молдова, Литва, Грузія…
 
Як зауважують аналітики, торгові обмеження Росії є спробою тиску на балтійську країну, яка готується до проведення саміту країн «Східного партнерства». Тоді очікується парафування угод про асоціацію і зону вільної торгівлі з Молдовою і Грузією, і підписання угоди – з Україною.
 
Торгові конфлікти (які також називають торговельними війнами) загострилися від літа цього року. Від серпня митниця Росії посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, а також заборонила імпорт продукції української компанії «Рошен».
 
10 вересня Росія тимчасово зупинила постачання виноробної продукції з Молдови. Та відповіла зупинкою великої угоди щодо передачі Кишинівського міжнародного аеропорту в концесію російській компанії.
 
Наприкінці вересня влада Росії посилила контроль імпорту овочів і фруктів з Польщі, звинувативши польських постачальників у порушенні фітосанітарних норм.
 
Восьмого жовтня в Російській санітарній службі заявили, що не допустять ввезення 28 алкогольних напоїв, які представили для державної реєстрації сім грузинських компаній.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Москва рухається до самоізоляції. Хай щастить!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Москва рухається до самоізоляції. Хай щастить!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А тепер ще раз гляньте на фото анонсу статті, де прапор Литви... Який колір угорі? ?Як діє держава у якої на першому місці духовне?
Аналізуємо!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

От самміт і може об'явити ембарґо на всі поставки з Москви. Ізоляця + самоізоляція
= ........ Пиляють гілку, на якій сидять. І дійсно, хай щастить!.... Коли з них, нарешті, спаде їхня пихата зарозумілість? Дивні вони якісь...

Si vis pacem, para bellum