Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Прості правила застосування гербіцидів на дачі або на городі

Здавалося б, навіщо дачникові гербіциди? Адже сенс заміської ділянки – у свіжому повітрі та натуральних овочах без «хімії»!

З бур'янами можна боротися старим добрим способом – висмикуванням. Але, по-перше, не з кожним злісним бур'яном впораєшся за допомогою прополювання. По-друге, дача потрібна також для відпочинку та здоров'я, а нескінченна боротьба з заростями на ділянці цьому ніяк не сприяє. Тож гербіциди все-таки потрібні, але важливо застосовувати їх грамотно.

Як підготуватися до використання гербіцидів

Обробку бур'янів гербіцидами варто проводити обов'язково в захисному одязі та рукавичках, щоб не допустити потрапляння речовини на шкіру. В ідеалі варто придбати спеціальний костюм із капюшоном і щільними рукавами на гумках. Якщо такої можливості немає, одягніть сорочку або толстовку з цупкої тканини з довгими рукавами й заправте штани в чоботи або черевики. Жодного відкритого взуття! Зверніть увагу на наступні прості рекомендації, перш ніж купити гербіциди та почати їх застосування на ділянці:

  • під час обприскування території забороняється робити перерви для приймання їжі, води;
  • убезпечити під час роботи з гербіцидами варто не тільки шкіру, а й очі, слизові оболонки та дихальні шляхи. Для цього рекомендується використовувати захисні окуляри й маски або спеціальні респіратори для побутових і будівельних робіт.

Крім того, якщо у верхньому одязі немає капюшона, голову треба прикрити  капелюхом із широкими полями або кепкою з козирком.

У яку погоду краще застосовувати гербіциди

Принцип дії системних гербіцидів полягає в тому, що вони проникають через листя й поширюються в тканинах рослин, впливаючи на точки росту й порушуючи нормальний розвиток. Приблизно за тиждень з'являються симптоми в'янення, рослина жовтіє або червоніє, а потім всі її частини, включно з корінням, відмирають.

Всмоктування активної речовини відбувається через 6–8 годин після обробки, і саме тому важливо правильно вибрати час для обприскування бур'янів. Рекомендується робити це в суху погоду, в діапазоні температур від 10 до 25 °C, за відсутності вітру. В ідеалі варто зорієнтуватися за прогнозом синоптиків і вибрати час для обробки так, щоб щонайменше в найближчу добу опадів не прогнозувалося.

Особливостями системного впливу пояснюється й рекомендація обробляти бур'яни в період їхнього активного росту: навесні або на початку літа. У цей час спостерігається найактивніший рух соків рослини, а отже, дія гербіцидів буде найефективнішою.

Коли застосовувати гербіциди найефективніше

Щоб забезпечити високу ефективність гербіцидів у боротьбі з багаторічними бур'янами, культивацію землі треба проводити не раніше, ніж через два тижні після обробки. Якщо почати земельні роботи до закінчення цього терміну, можна значно знизити ефект від застосування препаратів, тому що пошкодження стебел і коріння бур'янів під час оранки, по-перше, порушить рух речовини в тканинах рослин, по-друге, сприятиме проростанню здорових частин, що залишилися.

Для знищення багаторічних бур'янів, що зимують, обробку рекомендується проводити восени – у період, коли соки рослин спрямовуються з надземної частини до коріння. Це допоможе доставити отруйну речовину вглиб, на весь обсяг кореневої системи, і забезпечити загибель навіть бур'янів.

Підіб’ємо підсумки

Гербіциди допомагають боротися зі злісними бур'янами на дачній ділянці. Для безпечного використання потрібно одягати захисний одяг, окуляри та респіратор. Обприскування варто проводити в суху безвітряну погоду за температури 10–25 °C. Краще обробляти бур'яни навесні-влітку в період активного росту. Дотримуючись простих правил, можна успішно позбутися бур'янів на городі чи газоні без надмірних зусиль.

Наші інтереси: 

Городництво.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи