Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Продовольча криза і балтійський гамбіт Путіна. РФ може зробити у Балтиці військову базу

Апелювати до гуманізму росіян – це все одно що апелювати до почуття емпатії у серійного вбивці. Світ до сих пір не розуміє, що Росія поводить себе ірраціонально й абсолютно не грає за правилами конвенційної війни.

 

220701gotland.jpg

Острів Готланд (Швеція)
Острів Готланд (Швеція)

За оцінками ООН, вже наступного року світ чекає глобальна катастрофа, викликана продовольчою кризою, пише Владислав Ковальчук для Ximera.

На це також накладається той факт, що Росія, скоріш за все, буде переносити ядерну зброю на територію Білорусі. Вочевидь, Путін захоче вдатися до ядерного шантажу проти НАТО.

Оскільки основний транзит зерна з України хочуть перенести на залізничні шляхи Польщі та Литви, то одним з пріоритетів РФ буде морська блокада Балтійського моря. Росія погрожує Литві за блокаду транзиту товарів через литовську територію.

Таку поведінку Путіна і ризик морської блокади балтійських країн вже варто розглядати як серйозний виклик для ЄС і НАТО.

На саміті G7 була прийнята п'ятирічна програма по інвестуванню 600 мільярдів доларів у Азії та Африці.  

Програма націлена на протистояння розширенню впливу Китаю на країни, що розвиваються. Інвестувати планують у сонячну енергетику, прокладання підводного телекомунікаційного кабелю з Південно-Східної Азії до Європи, а також 100 лікарень в Кот-д'Івуарі.

Одночасно Росія обставляє все таким чином, що саме Україна винна у продовольчій кризі.

Це дало свій результат. Нещодавно президент Сенегалу і голова Африканського Союзу Макі Салл зустрівся з Путіним у Сочі, після чого закликав Україну повірити йому і розмінувати порти.

Поки що Африка утримується від осуду російської агресії, але й не висловлює жодної підтримки. Дуже скоро ця позиція може змінитися.

Якщо Москва наважиться на нову агресію, то її мішенню може стати острів Готланд.

Готланд знаходиться всього за 330 км від Калінінграда. Контроль над ним дозволить не лише блокувати порти Литви, Латвії та Естонії, але й перетворити острів на військову базу.

Також постійно залишається ризик того, що Росія таки наважиться прорубати Сувальський коридор від Калінінграда до Білорусі. Таким чином Путін відріже Балтію від решти НАТО і зможе організувати доставки зброї, боєприпасів, продовольства і живої сили з території Білорусі через Сувальський коридор до Калінінграда.

Наступним кроком буде налагодження військових поставок між Калінінградом і Готландом. Під приціл також потраплять порти Стокгольма, Гельсінкі, польського Ґданська.

В результаті світ може опинитися в доволі складній ситуації:

  •     Путін суттєво знизить активність на українському напрямку, фокусуючись на блокаді морських портів Чорного та Азовського моря.
  •     Захоплення Готланду дозволить створити морську блокаду на Балтійському морі, відрізаючи як Україні, так і Європі ще один морський шлях.
  •     Так, тимчасово Росія залишить Україну в спокої. Окремі експерти, а також українські силові відомства вже прогнозують закінчення активних бойових дій до кінця 2022 року.
  •     Закінчення бойових дій, щоправда, не скасовує дипломатичної війни. Одночасно, закінчення активної фази війни в Україні може означати нову фазу, але вже в іншому місці.

Варто пам'ятати, що Готланд не Київ, а його населення трохи менше, ніж населення Ірпеня.

Голод в Африці може переламати ситуацію на користь РФ. Африканський Союз не хвилюватимуть інвестиції G7 в інфраструктурні проекти в Африці, якщо його країнам-учасницям не буде чим нагодувати своїх громадян.

Саме тут на сцену вийде "добрий" Путін, який запропонує вирішення проблеми.

Всі сміялися, що РФ запросила на Петербурзький економічний форум делегацію Талібану. Насправді таліби виконували на форумі зовсім не декоративну функцію, а обговорювали поставки "російської" пшениці в Афганістан.

В цій ситуації Путін може впливати на європейську політику, провокуючи кризу, або торгуючись за зняття санкцій.

Через Афганістан зерно можна переправляти до Пакистану, а звідти через Аравійське море до Ємену. Через єменське портове місто Моха, що на Червоному морі, зерно можна доставляти решті країн Африки.

При цьому у РФ в запасі ще є Індія і Китай, яким вона регулярно продає свою нафту.

Важко прогнозувати наслідки такого сценарію, але можна сказати точно, що в Росії з'явиться значний важіль впливу на Європейський Союз, а її переговорна позиція щодо санкцій тільки посилиться.

Для України це означатиме падіння об'ємів допомоги та поділ світу на табори тих, хто підтримує Україну і тих, хто каже домовлятися з Путіним.

Кандидатів на роль посередників між Києвом і Москвою вже більше, ніж достатньо.

Наші інтереси: 

Аналізуємо події, розглядаємо можливі варіанти розвитку війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи