Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 3

Прізвище в традиційній китайській культурі

Яке значення має прізвище в традиційній китайській культурі? Яку роль воно відіграє у житті нащадків дракона? Спробуємо знайти відповіді на ці питання в кількох поширених китайських прізвищах.

Загальна площа повіту Хуайян м. Чжоукоу становить більше 1 тис. 400 кв. кілометрів. На території повіту розташовано понад 100 сіл. Кількість сімей з прізвищем «Чень» тут перевищує 80 %. За виглядом вони не відрізняються від інших. Але всі вони носять одне й те ж прізвище. Всі вони є нащадками Чень Хуґуна. Кажуть, що «на землі живуть 70 млн. людей з прізвищем «Чень», у яких був спільний предок - Хуґун. Ким був цей Хуґун?

З літопису ми дізнаємося, що один з мужніх нащадків імператора Шуня, командував багатотисячними військами і здійснив багато славних подвигів. Йому був дарований титул князя і прізвище Чень. Створивши князівство Чень він навчив своїх жителів премудростям землеробства, завдяки чому князівство Чень швидко розбагатіло.

Пройшли тисячі років. У своєму життєвому укладі нащадки сімейства Чень зберігають традиції та віросповідання предків. Їх історія записана в книзі родоводу, що передається з покоління в покоління.

Нащадок 94-го покоління Чень Хугуна Чень Сян'юань розповідає:

«В іменах нашого покоління є один спільний ієрогліф - Сян. У нащадків 97-го покоління в іменах спільний ієрогліф - Чуй».

У селищі Бейченьлоу повіту Хуайян проживають більше 500 сімей. Понад 2 тис. місцевих жителів мають спільне прізвище - Чень. Вони - нащадки Чень Кана, який був онуком Чень Хуґуна в 20-му коліні. Наймолодші представники жителів села нащадки Чень Хуґуна в 95-му поколінні. Вони є корінними жителями цього села. Їхні предки живуть тут з часів створення Чень Хуґуном князівства.

Існує різниця між іменами в Китаї і на Заході. У китайців спочатку пишеться прізвище, а потім ім'я. Це говорить про те, що китайці приділяють особливу увагу роду та історії, а люди Заходу - розвитку індивідуальності й особистості. 

У Китаї багато хто знає про Лаоцзи і його трактати «Даодецзін». Але мало хто знає про те, що Лаоцзи є родоначальником людей з прізвищем Лі, а повіт Луї є рідним краєм людей на прізвище Лі.

Палац Тайцін (вища чистота) був побудований в період династії Східної Хань в пам'ять про Лаоцзи. Тоді його називали Храмом Лаоцзи. Його загальна площа становить лише 2 му (близько 1300 кв. м). А під час правління династії Тан імператор Лі Шимінь, щойно вступив на престол, приїхав на верблюді в цей невеликий храм з далекого міста Чан'ань. З якою метою? Що цікавило Лі Шиміня в цих краях? Чому він побував тут?

Насправді, Лі Шимінь, відвідуючи ці місця, визнав, що Лаоцзи є предком людей з прізвищем Лі. Його мета полягала в тому, щоб вся країна підкорялася йому. Це був один з методів управління феодальним суспільством. Він видав імператорський указ і перейменував Храм Лаоцзи на Імператорський храм.

У китайському феодальному суспільстві слава і ганьба прізвища тісно пов'язані із суспільством і політикою. Після того, як сім'я з прізвищем Лі піднялася на імператорський престол і створила династію Тан, прізвище «Лі» природно стало державним прізвищем. Рід родини «Лі» за одну ніч відкрив нову сторінку в своїй історії. За більше ніж 300 років правління династії Тан, кількість людей з прізвищем Лі значно збільшилася.

Великий поет династії Тан Лі Бо написав вірш: «У наш час ростуть мільйони листочків сливових дерев, а гілки цього дерева поширені по всьому Чжунчжоу». Слива китайською мовою звучить як «Лі». З цього видно, що в ті роки кількість людей з прізвищем Лі була дуже велика.

На цей час, за даними новітньої статистики народонаселення, кількість людей на прізвище Лі перевищує 95 млн. осіб, що робить це прізвище одним з найпоширеніших у Китаї.

Китайці мають усталені концепції про родовід та історію сімейного роду. Прізвище є ознакою приналежності людини до того чи іншого роду. Знаючи прізвище людини, ми можемо дізнатись і багато інших речей про неї.


В тему:

Не виходили наші пращури з Африки

Що говорить ДНК-генеалогія про кавказців

Хто такі готи і звідки вони взялися?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи