Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Порошенку не вдасться замінити Шокіна на одного з його дружків – New York Times

Спецтема:

Хоча США і ЄС досить довго чинили тиск на Київ з метою домогтися відставки голови ГПУ, який за час свого перебування на посаді перетворився в один з символів української корупції, вони не будуть задоволені одним лише звільненням генпрокурора.

Про це йдеться в редакційному матеріалі авторитетного американського видання New York Times.

Системна корупція в Україні має довгу історію. Вона тісно пов'язує політиків, олігархів і уражену правоохоронну і судову систему, підкреслюють автори статті. Під час виступу в Одесі у вересні минулого року посол США Джеффрі Пайєтт зазначив, що корупція становить для України не меншу небезпеку, ніж російська агресія на сході країни. А віце-президент Джо Байден, виступаючи перед депутатами Верховної Ради, сказав, що корупція пожирає Україну "як ракова пухлина".

Перед тим, як піти у відставку, Шокін звільнив свого заступника Давида Сакварелідзе, запрошеного президентом Порошенко, щоб боротися з корупцією. Перед цим генпрокурор систематично звільнював відомство від співробітників, націлених на реформи.

В редакції NYT впевнені, що виконувач обов'язки глави ГПУ Юрій Севрук, соратник Шокіна, керуватиме ГПУ так само, як і його колишній начальник. Президент Порошенко зараз перебуває у складній ситуації: йому доводиться вирішувати проблеми, пов'язані з російською агресією, а також врегулювати політичні потрясіння в Києві, де уряд Арсенія Яценюка "висить на волосині".

Порошенко як продукт старої політичної системи, очевидно, допускає продовження корупційних практик у країні, щоб зберегти можливість політичного маневру. Але президент, прем'єр-міністр і парламент мають усвідомити, що ні МВФ, ні країни-донори, включаючи США, не збираються вкидати гроші лопатою у "корупційне болото".

Президент Порошенко не може просто замінити генпрокурора Шокіна на одного з його "дружків". Він повинен негайно відновити на посаді Сакварелідзе і почати широку публічну дискусію щодо кандидатури нового очільника ГПУ. Це необхідно для впевненості в тому, що новий генпрокурор був націлений на реформи, а уряд його в цьому підтримуватиме.
 

Наш коментар: 

Щойно стало відомо, що президент Порошенко на прес-конференції в США назвав цю статтю в Нью-Йорк Таймз елементом гібридної війни проти України. Про це написав у своєму Твітері журналіст Тихон Дзядко, який зараз працює у Вашингтоні.

 

Наші інтереси: 

Бачте, як зручно. Виявилося, що ми маємо тепер дві гібридні війни проти України: одна реальна гібридна війна, а друга - порошенківська гібридна війна. Владу не можна критикувати, а то Путін нападе!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи