Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Полторак стане цивільним міністром. Що це означає?

Президент Петро Порошенко прийняв рапорт міністра оборони Степана Полторака про звільнення з військової служби. Він продовжить керувати Міноборони в статусі цивільної особи, заявив президент.

"Степан Тимофійович Полторак подав відповідний рапорт і я, чесно кажучи, з дуже важким серцем, цей рапорт прийняв - про звільнення генерала армії України Полторака Степана Тимофійовича з військової служби", - сказав Петро Порошенко у суботу у Києві.

Президент зазначив, що згідно з вимогами закону про нацбезпеку Міністерство оборони з 1 січня 2019 року має очолювати цивільна особа. Він підкреслив, що звільнення з військової служби не є покаранням.

"Цінуючи .. вклад Степана Полторака в відродження Збройних сил України, а до цього - в відновлення і становлення Національної гвардії України, я прийняв рішення, щоб він продовжив керівництво оборонним відомством вже в статусі цивільного міністра", - сказав президент і подякував йому за військову службу, якій він присвятив 25 років життя.

Міністр оборони зазначив, що службу в армії завершив.

Як цивільний керуватиме Міноборони?

Верховна Рада ухвалила закон про нацбезпеку, згідно з яким Міноборони має очолити цивільний, ще в червні 2018 року. Причому цивільним буде не лише міністр, а і всі його заступники.

Зокрема, за цим законом, міністр оборони відповідатиме за політичне та адміністративне керівництво ЗСУ, також за оборонне планування та розподіл ресурсів у армії.

армія

"Я вважаю, що у нас має бути цивільний міністр оборони. Але він точно не має бути, наприклад, бібліотекарем. Він повинен мати досвід управління, можливо - і військовий досвід", - говорив раніше про зміни в законодавстві Степан Полторак в інтерв'ю BBC News Україна.

Загалом же цивільний міністр буде лише одним з елементів демократичного контролю за армією.

У законі прописано, що цей контроль здійснюватимуть як органи цивільної влади - президент, уряд і парламент - так і громадський сектор.

При цьому громадський контроль можуть обмежити лише з міркувань державної таємниці - щоб більше обмежень не було наполягли саме західні партнери.

Закон декларує "повне розкриття фінансової інформації щодо функціонування сектору безпеки та оборони" та ще раз фіксує бюджетні витрати на сектор оборони у розмірі 5% від ВВП щороку.

Степан Полторак став міністром оборони у жовтні 2014 року.

Наші інтереси: 

прагнути до покращення в ЗСУ

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
ЗСУ
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Українська армія все більше наближається до європейських стандартів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Українська армія все більше наближається до європейських стандартів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!