Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Початкові переваги Москви обернулися проти неї (аудіо)

Категорія:

Точкою відліку для зворотного ходу в московській гібридній війні можна вважати реакцію урядових структур Великої Британії на насильство під час Євро-2016. Йдеться про організованих і фізично підготовлених російських "хуліганів". Британські експерти вважають, що здійснені ними акти терору санкціоновані Кремлем як ­елемент гібридної війни. Британське видання The Guardian повідомляє про доведений факт участі в цьому дикому насильстві працівників силових структур Росії. 

Що це означає? Те, що відтепер все починає працювати проти Кремля. Якщо у світі відбудеться щось деструктивне, то першим підозрюваним буде Москва. Усі неприємності — теракти, отруєння, епідемії — розглядатимуть як прояви російської гібридної війни.

160624gibrydnaviyna.jpg

Зворотний удар гібридної війни (художник - Володимир Казаневський)
Зворотний удар гібридної війни (художник - Володимир Казаневський)

Гібридна війна — це передусім застосування інформаційної зброї. Її основою є супернахабна брехня, перевертання реальної картини світу. Гібридна агресія дає нападнику великі "плюси", адже вона починається без оголошення, без офіційного розриву договорів, під заклики до миру і братерства. До того ж агресор видає себе за гуманного миротворця, а об'єкт агресії представляє як центр всесвітнього зла. Якщо ж жертва намагається захищатися, то це — "хунта", "розгул воєнщини" і "злобний фанатизм".

Гібридна війна не має правил і кордонів. В одному місці відбувся теракт, в іншому — техногенна аварія чи епідемія. Спробуй довести, хто це організував. Руйнівні постанови уряду — це природна дурість чи ворожа спецоперація? Бездіяльність військового керівництва — це прояв ідіотизму чи організованого ззовні саботажу?

Тобто гібридна війна — зручна для агресора. Здавалось би, що проти неї нема захисту. Але не все так погано. Початок інформаційної війни визначити неможливо. І це дає переваги агресорові. Об'єкт нападу гине, не розуміючи, що відбулося. А якщо він устигне усвідомити, що проти нього триває війна? Тоді отримані агресором на початковому етапі переваги обертаються проти нього самого.

Прикладом цієї аксіоми є російська гібридна війна проти України і всього вільного світу. Неймовірна брехня московських ЗМІ. Різка активація "канонічєского православія" і "русского міра". Потік російськомовної "духовності" у поширюваній в Україні підривній літературі. Сплеск корупції на вищому рівні державної влади. Наплив біженців у Євросоюз. Криваві теракти в Парижі. До масової свідомості починає доходити, що це вже — не збіг обставин, а московська гібридна війна.

Точкою відліку для зворотного ходу в ній можна вважати реакцію урядових структур Великої Британії на насильство під час Євро-2016. Йдеться про організованих і фізично підготовлених російських "хуліганів". Британські експерти вважають, що здійснені ними акти терору санкціоновані Кремлем як ­елемент гібридної війни. Британське видання The Guardian повідомляє про доведений факт участі в цьому дикому насильстві працівників силових структур Росії.

Що це означає? Те, що відтепер все починає працювати проти Кремля. Якщо у світі відбудеться щось деструктивне, то першим підозрюваним буде Москва. Усі неприємності — теракти, отруєння, епідемії — розглядатимуть як прояви російської гібридної війни.

Особливо яскраво це відбуватиметься в Україні, адже вона є головним об'єктом московської агресії. І не тому, що так хочуть українці, а тому, що це — закономірний процес зворотного ходу інформаційної війни. Говориш російською? Це підозріло. Виголошуєш промови російською у Верховній Раді? Агентура Кремля. За це там на місці вже можуть і побити.

Крадеш народне добро і береш хабарі? Виводиш гроші в офшори? Це — економічна диверсія і мародерство під час бойових дій. Скажеш, що це не в зоні бойових дій? Сам розумієш — гібридна війна не має кордонів. Відтепер вся Україна є простором АТО.

Блокуєш українське книговидання? Допускаєш в інформаційний простір України московський продукт? Ігноруєш українські пісні? Саботажник і пособник "русского міра". Молишся в московській церкві, підтримуєш її пожертвами? Зрадник, однозначно.

Москва почала гібридну агресію проти України одразу ж після "братання" 1991 року. За кремлівським планом, 2015-го Україна вже мала бути розчленованою і упокореною маріонеткою. Проте Москві це не вдалося — завдяки громадському опору, добровольчим батальйонам і волонтерському руху.

Через це торік Росія розпочала друге коло гібридної війни — шаленою атакою на українську мову. Проте та ж сама інформаційна зброя двічі не працює. Відтак усе, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. Українці встигли усвідомити, що "гібридний брат" насправді є найбільшим гібридним ворогом. І це — ключ до перемоги. Відтепер усі колишні "плюси" війни без правил і обмежень стали для Москви "мінусами". Світ брехнею обійдеш, а назад не повернешся. Такий закон природи, а проти неї не попреш. Посієш вітер — пожнеш бурю.

Інші радіопередачі слухайте на каналі Культура нашого Радіо Міжмор’я

Наші інтереси: 

Просуваємо правильні ідеї в масових виданнях! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Статтю опубліковано в "Газеті по-українськи" накладом 300 тисяч примірників.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Статтю опубліковано в "Газеті по-українськи" накладом 300 тисяч примірників.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Це вагомий внесок в інформаційну війну!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!