Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 208
  • Переглядів: 220

Підготовка до ліквідації Мордору. НАТО поспішає з військовим Шенгеном

Категорія:

Світ:

Країни-члени Альянсу хочуть запровадили до саміту в липні військовий Шенген – систему, яка дозволить конвоям перетинати всю Європу за єдиним дозволом. Окрім цього військові НАТО зможуть без обмежень користуватися автомобільними та залізничними дорогами європейських країн, мостами, тунелями, портами та аеропортами.

24012902.jpg

Фото: Getty Images

Як прописано в плані, це все зроблено для того, щоб "якомога більше магістралей могли бути використані для доставки важкої та великогабаритної техніки", йдеться в публікації видання "Кореспондент", яке зазначає, що по території Латвії, Литви, Естонії, Бельгії, Німеччини, Нідерланді, Польщі та Фінляндії колони військових зможуть пересуватися без прикордонного контролю.

У зв’язку із загрозою війни НАТО і Росії, а також можливих ракетних ударів Москви по території Європи високопоставлені генерали різних країн почали бити на сполох, адже "військовий Шенген" не запрацював на повну.

Голова Об'єднаного командування НАТО з питань тилового забезпечення та логістики (JSEC) генерал Олександр Соллфранк, в інтерв'ю The Times заявив, що блок зацікавлений у зниженні кількості бюрократичних норм для підвищення своєї мобільності. Він зазначив, що основною ціллю Росії в Європі може стати Німеччина та військові об’єкти на материку.

"Якщо ми порівняємо війну і операції десятирічної чи п'ятирічної давнини, то зрозуміємо, що маємо визнати, що і за тилові райони буде вестися жорстка боротьба. Ми повинні припускати, що агресор буде використовувати весь спектр кінетичної і некінетичної сили для того, щоб зруйнувати лінії зв'язку, в тому числі і в тилу", – наголошує Сольфранк.

Крім того, він виступив за домовленість між країнами НАТО щодо взаємозамінності обладнання. Зокрема, воєначальник вважає неправильним заборону на використання десантниками з однієї країни парашутів з інших країн.

Питання про "військовий Шенген" почала піднімати і сама Німеччина. Так, на цих вихідних видання Bild повідомило, що збройні сили країни почали планувати цю можливість, включаючи російські кібератаки та диверсії проти німецьких цілей. Зазначається, що передбачається розгортання солдатів для захисту критичних точок у мережі матеріально-технічного забезпечення.

Загалом лідери країн НАТО переконані, що мають обмежений час, щоб зміцнити свою оборону, тому сподіваються узгодити введення системи "військового Шенгену" до саміту у Вашингтоні у липні.

В середині січня видання Bild опублікувало начебто витяги з секретного документа Міноборони Німеччини, в яких зазначається, що блок готується до великого нападу Росії на східний фланг.

В документі описуються можливі сценарії розвиток конфлікту між НАТО і РФ, кульмінацією вказують переміщення сотень тисяч солдатів Альянсу і неминучий початок війни влітку 2025 року.

Після цієї публікації міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський також закликав країни-членів НАТО готуватися до можливого вторгнення Росії.

"Ми зараз починаємо найбільші навчання НАТО в історії. Якщо пам’ять не зраджує, в них беруть участь 70 тис. чи 90 тис. військових. Тож Росії краще не намагатися, бо вона програє. І завдяки хоробрості українських воїнів Росія вже втратила приблизно половину своїх танків та багато іншої військової техніки", – сказав він журналістам.

Американське видання The Washington Post також попереджає, що Кремль сповнений оптимізму протистояти Заходу, налагодивши тісніші економічні та дипломатичні зв’язки з Китаєм та країнами Глобального півдня.

А британська газета The Telegraph зазначала, що Кремль протягом наступних трьох років хоче мобілізувати свою оборонну промисловість. Це, як вважають журналісти, говорить про те, що росіяни готові й далі воювати.

Як відомо, 22 січня розпочалися найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024, які триватимуть до кінця травня. 90 тисяч військових НАТО візьмуть участь у низці навчальних операцій по всій Європі.

Навчання мають на меті показати, що Альянс може захищати всю свою територію аж до кордону з Росією. Противником НАТО на навчаннях стане вигадана держава Occasus, яка схожа на Росію і, відповідно до сценарію, нападе на одного з членів Альянсу, чим спровокує Третю світову війну. Під час навчань планується провести щонайменше 500 повітряних бойових операцій, пише "Кореспондент" у своїй іншій публікації, аналізуючи іноземні ЗМІ.

"Це найбільше нарощування Альянсу від часів Холодної війни. Військові навчання мають на меті утримати Росію від нападу на країну-члена", йдеться у публікації Reuters.

Навчання "покажуть, що НАТО може проводити та підтримувати складні операції в багатьох областях протягом кількох місяців на тисячі кілометрів (миль) від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи та за будь-яких умов".

"Альянс продемонструє свою здатність зміцнити євроатлантичний простір через трансатлантичне переміщення сил з Північної Америки", – заявив журналістам верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО генерал США Крістофер Каволі.

Швеція, яка цього року має вступити до НАТО, також візьме участь.

Ці навчання можуть стати допомогою для України. Як зазначає Вадим Пристайко, надзвичайний і повноважний посол України, глава Місії України при НАТО (2017-2019), масштабні навчання точно відволікають сили Росії. Країна-агресор не зможе тримати великі потужності біля України. Вона вимушена буде пересувати певну техніку і людей поближче до кордонів на захід своєї території та білоруської.

"Це безпосередня допомога Україні. Ми з вами довго думали, що може бути відповіддю альянсу на війну в Україні. Це – одна з відповідей", – вважає Пристайко.

Останніми місяцями у НАТО закликають цивільне населення готуватися до війни з Росією. Така заява днями пролунала від голови військового комітету Роба Бауера. За його словами, західне суспільство має усвідомити, що "мир не є даністю". І саме тому сили НАТО готуються до конфлікту з Росією.

Подібну заяву зробив також головнокомандувач збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен. Він закликав країни НАТО розширити свій військовий потенціал, щоб бути готовими до протистояння з Росією. За його словами, зараз є вікно, яке може тривати один, два, можливо, три роки, протягом яких західні країни повинні інвестувати ще більше в надійну оборону. Але час закінчується, наголосив військовий.

У Польщі також вважають, що Північноатлантичному альянсу варто готуватися до вторгнення Росії. Про це заявив Міністр закордонних справ Радослав Сікорський в нещодавньому інтерв'ю Радіо Свобода.

Високопосадовці з НАТО в коментарях TheTime зазначають, що зараз Росія зосереджена на Україні, однак вони закликають, що країнам Альянсу треба готуватися до ракетних ударів по об'єктах у всій Європі.

Хвилюватись мають і країни Балтії. Нещодавно Путін звинуватив їх у начебто прийнятті "нацизму". В Інституті вивчення війни (ISW) це розцінюють як інформаційні умови для майбутньої російської агресії.

"Російські офіційні особи раніше застосовували ярлик "нацизму" до західних держав, хоча, ймовірно, скоординована риторика Путіна, Лукашенка, Наришкіна та Володіна 27 січня свідчить про те, що Кремль може дедалі частіше клеймити будь-якого передбачуваного супротивника і, можливо, весь Захід як "нацист", – зазначають аналітики.

В ISW вважають, що Кремль, можливо, вирішив, що наратив про те, що Росія та інші держави борються з геополітичними "нацистськими силами", є більш ефективним безпосереднім наративом, ніж спроба Путіна звернутися до російських громадян і російськомовних громадян на території колишнього Радянського Союзу та Російської імперії з ідеологією "русского міра".

Політолог Петро Олещук також підкреслює, що важко не помітити, що подібні заяви щодо країн Балтії у випадку російської влади завжди тісно пов’язані з агресивними намірами стосовно інших держав. Особливо, коли їх виголошує перша особа особисто.

"Протидія нацизму" – це зручне з усіх сторін офіційне пояснення будь-якої агресивної війни, яку планує або веде російський загарбник", – зазначає експерт у Facebook і зазначає, що "виголошення наявності цього самого нацизму у когось означає, що реагувати на це не просто можна, але потрібно".

"Коротше кажучи, ми бачимо перший етап офіційної інформаційної підготовки до агресії російської імперії щодо Литви, Латвії та Естонії. Що характерно, там теж все зрозуміли одразу, започаткувавши програму з укріплення кордону. Тривалий час єдине, що стримувало російського агресора, була "5-та стаття НАТО", яка мала б означати захист з боку США. Але США стрімко втрачають будь-яку волю і бажання когось захищати і комусь допомагати, входячи в період політичної турбулентності. Коли ця турбулентність досягне певного рівня, спокуса випробувати Захід на міцність стане для росіян занадто серйозною", – підкреслює Олещук.

Як зазначає директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону, Росія може напасти на країни Північноатлантичного альянсу за однієї умови.

"Путін може почати агресію проти країн НАТО, коли йому стане в Україні зовсім погано, коли він відчує, що російська армія близька до поразки. Він це може зробити, щоб перевернути цю шахівницю і сказати, що тепер агресія проти вас і ядерна загроза – саме для цього ядерна зброя в Білорусі – тому треба домовлятися", – зазначив Мусієнко.

За його словами, Путін може спробувати розіграти ядерну карту, щоб посадити Захід за стіл переговорів, в тому числі і по Україні.

На думку Петра Олещука, Росія поки що не планує масштабної війни в Європі, але не варто мати ілюзій щодо її намірів.

"Зрозуміло, що ніхто ніяку Європу завойовувати не буде. Думаю, що поки максимальні наміри росіян – це коридор у Калінінград та якісь прикордонні міста. Виключно показати силу. Але це – поки що. Тут головне – продовжити руйнацію світової безпеки", – пише він.

Наші інтереси: 

Триває активна підготовка до великої поразки Росії влітку-восени 2024 року. Головні події відбудуться за один-два місяці до листопадових виборів у США. Для Демпартії США вкрай необхідна яскрава глобальна перемога.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи