Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перший раунд переговорів щодо захоплення будівель у Криму завершився нічим

Перший раунд переговорів владою Криму та людьми, які захопили парламент і урядові будівлі, закінчився нічим.

За словами прес-секретаря голови Ради Міністрів Криму Анатолія Могильова, представники людей, які захопили будівлі, заявили, що не вповноважені вести переговори та висувати умови.

За словами Віолетта Лісіної, кримський прем'єр дав захопникам свої контактні дані для зв'язку. Пані Лісіна також підтвердила, що на кордоні села Укромне Сімферопольського району стоять 7 БТР.

Виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Арсен Аваков написав на своїй сторінці у Facebook, що "озброєний автоматичною зброєю та кулеметами" загін захопив приміщення парламенту Криму у Сімферополі.

"За тривогою підняті війська внутрішніх справ та весь склад міліції. Для недопущення кровопролиття серед цивільного населення запроваджене очеплення навколо кварталу, де розташована ВР Криму", - пише пан Аваков і додає, що вжиті заходи реагування для "протидії розвитку екстремістських дій" та для недопущення збройного зіткнення у центрі міста.

За інформацією прем'єр-міністра Криму Анатолія Могильова захоплений також уряд.

За словами пана Могильова, захоплення сталося близько 4-ї ранку. Людей, які перебували у приміщеннях парламенту та уряду, вивели без виявів агресії.

"У зв'язку з ситуацією, що сталася, у Сімферополі оголосили вихідний. Для врегулювання ситуації в Криму створений штаб", - заявив кримський прем'єр.

Він також закликав людей не наближатися до захоплених будівель та зберігати спокій.

"Люди, що захопили адмінбудівлі в Сімферополі, відмовились спілкуватися з керівництвом Генконсульства РФ", - повідомив на своїй сторінці у Facebook кримський віце-прем’єр-міністр Рустам Теміргалієв.

За його інформацією, загарбники, які встановили над будівлями парламенту та уряду АРК російські прапори, назвалися "представниками самооборони російськомовних громадян Криму".

Перекритий центр

Центр Сімферополя, як розповідає наш кореспондент, перекритий міліцією, туди нікого не пускають, а над парламентом встановили російський прапор.

Одним із перших у четвер зранку про захоплення кримського парламенту повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Подзвонили 20 хвилин тому. Повідомили, що будівлі Верховної Ради Криму і Ради міністрів Криму зайняті озброєними людьми в уніформі без розпізнавальних знаків. Вимоги ними поки не виставлені", - йдеться у повідомленні Рефата Чубарова на Facebook.

Як повідомляє кореспондент ВВС з Сімферополя, пізно ввечері в середу, 26 лютого, представники проросійських сил, які брали участь в мітингах, почали будувати барикади перед будівлею парламенту Криму.

У середу біля Верховної Ради Криму пройшов багатотисячний мітинг прихильників нової влади, серед яких переважали кримські татари, та проросійські сили. Між мітингарями сталися сутички.

У зіткненнях постраждало 20 людей, один літній чоловік помер через серцевий напад. За словами кореспондента ВВС Україна, зараз перевіряють інформацію про другу померлу - жінку, яка постраждала в натовпі.

Парламент Криму на засіданні у середу мав розглядати питання про вихід автономії зі складу України, але сесія не розпочалася через відсутність кворуму.

Рефат Чубаров закликає кримських татар не вдаватися до активних дій, твердячи, що зараз має діяти міліція: "Я закликаю жителів Криму зберігати спокій і не виявляти ініціативу. Звільнення захоплених приміщень - це компетенція професіоналів та правоохоронних органів".

Раніше глава комітету російської Державної Думи зі справ СНД Леонід Слуцький заявив, що якщо до парламенту РФ надійде відповідне звернення Верховної Ради Криму чи рішення місцевого референдуму, то Держдума може оперативно розглянути приєднання Криму до складу Росії.

Голова СБУ Валентин Наливайченко у вівторок зустрівся з делегацією ОБСЄ і заявив, що усі країни-члени Організації з безпеки і співпраці в Європі виступають за мирне врегулювання ситуації в Криму.

Водночас у Головному управлінні СБУ в Криму на запитання кореспондента BBC Україна про те, чи контролює відомство ситуацію в Криму, відповіли, що від коментарів відмовляються. Генпрокуратура відкрила провадження за фактом проявів сепаратизму в Криму.


В тему:

Будівлю кримського парламенту й уряду захопили невідомі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи