Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Перезавантаження” з Росією не буде, – Борис Джонсон

Категорія:

Лондон не вірить сьогодні у “перезавантаження” відносин з Росією. Це неможливо без припинення дестабілізації Росією Донбасу і вирішення проблеми Криму. Про це в інтерв’ю перед польсько-британськими міжурядовими консультаціями у четвер у Варшаві і за два дні до візиту в Росію заявив глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон.

“Ми пам’ятаємо історію Гілларі Клінтон і її "кнопку до перезавантаження" відносин з Росією (в березні 2009 року Клінтон і Сергій Лавров символічно натиснули "кнопку перезавантаження" відносин США і РФ). Не вірю, що це можливо на цьому етапі: неможливо продовжувати відносини, як ніби нічого не сталося”, - заявив Джонсон.

Глава британської дипломатії підкреслив, що Лондон ніколи не ухилявся від накладення санкцій на Кремль, зазначивши, що в цій справі уряд країни “залишатиметься рішучим, захищаючи фундаментальні принципи”.

“Ми не можемо відмовитися від цього, поки не вирішено ключових питань: не припинено дестабілізацію ситуації в Донбасі і не розв'язано статусу Криму, який є територією суверенної європейської держави, анексованою після 1945 року”, - підкреслив Джонсон.

Він констатував, що позиції Лондона і Москви дуже відрізняються в питаннях України, Сирії, і нагадав слова британського прем'єра Терези Мей про те, що  Лондон занепокоєний різного роду активністю Росії у кіберпросторі і її діями на Західних Балканах.

Джонсон зазначив, що, попри своє скептичне ставлення до політики Росії, він є прихильником збереження робочих відносин з РФ і співпраці там, де  згода сторін є можливою.

“Ми повинні бути відповідальними: обидві країни є членами P5 (п’ять постійних членів Радбезу ООН), учасниками (переговорів) по Сирії, а тому повинні серйозно ставитися один до одного. Ми хочемо побачити, де є можливості для спроб розв'язати деякі з цих проблем”, - наголосив глава британської дипломатії.

Він додав, що Лондон та Москва мають також схожі погляди на питання щодо продовження угоди з ядерної програми Ірану, і висловив готовність до конструктивної розмови з РФ з вирішення проблеми навколо Північної Кореї.

 “Я був би також зацікавлений тим, як росіяни бачать майбутнє Сирії: Асад (президент Сирії) й далі перебуває на троні, але яким є план? Він є досить непопулярним політиком, а тому як він мав би далі функціонувати?” - зауважив Джонсон.

Глава британської дипломатії підкреслив, що є кілька серйозних тем, які він хотів би обговорити з російською стороною.

“Але одне питання є дуже важливим: не може бути мови про те, щоб відносини (з Росією) виглядали так, як нібито нічого не сталося”, - резюмував Джонсон.

Наші інтереси: 

Британія твердо стоїть на стороні права і є союзником України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи