Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
Тимур Де-Бальзак
  • Відвідувань: 55
  • Переглядів: 60

Перевернутий тризуб - символ Землі

В коментарях до цієї (http://ar25.org/article/anatoliy-vysota-gerb-ukrayiny-some-rozuminnya-2016.html#comment-35179) статті Анатолія Висоти дехто із завсідників "НО" зауважив, що перевернутий тризуб - це зле. "Перевертання герба - поганий знак. Символ поразки" (Миро Продум). "Також десь читав, що перевернутий тризуб не до чого гарного не приведе, так само як і перевернутий прапор" (Еней Харалужний). Але у мене є дещо інші відомості...

img4907.jpg

Тимур і Олена Литовченки з подвійним тризубом
Тимур і Олена Литовченки з подвійним тризубом

Мій знайомий письменник, літературознавець і рідновір Володимир Осипчук-Скоровода - людина дуже цікава.

Маю дві книги його авторства, які містять багато корисної інформації про прадавні слов'янські вірування. Проте зараз йтиметься не про якусь із них, а про предмет, який я тримаю в руці на заглавному фото. Саме цей предмет пан Володимир приніс на київській "Книжковий Арсенал", що відбувався 25 травня 2013 року. Шукаючи місце, де би приткнутися зі своїми рідновірськими книгами, він побачив виносний столик видавництва "Фоліо". А за тим столиком сидів я з дружиною Оленою: у нас саме тоді тривала автограф-сесія...

Звісно ж, на прохання пана Володимира я трохи посунув "фоліовський" столик, щоб він примостився поруч. Отут він і дістав з сумки загадковий предмет і спитав:

- Знаєш, що це таке?

- Бачу, що тризуб подвійний, от тільки не розумію, чому?! Розкажіть, будь ласка! - одразу ж попросив я. Бо коли не знаю - тоді не знаю, краще знавця розпитати.

- І не дивно, що не знаєш! А між тим, цей подвійний тризуб символізує єднання Неба та Землі. Небесний Тризуб - це та частина, де крайні зубці скошені зсередини назовні. Вона й зображена на нашому прапорі. Але є ще й друга частина, де крайні зубці скошені навпаки - від зовнішнього боку до середини. То є Земний Тризуб. Якщо цю річ тримати правильно - Небесним Тризубом догори, Земним Тризубом донизу, - таким чином створюється потужний енергетичний канал, який зводить небесну енергію на землю, а земне підносить до небес. А все разом нагадує Світове Дерево: Небесний Тризуб - це нібито його крона, Земний Тризуб - нібито його корені. Тому ця річ з дерева й вирізьблена.

Звісно, це реконструкція нашої розмови - адже диктофонного запису я не вів... Проте сенс сказаного був саме таким, не інакшим. Оскільки пану Володимиру треба було перенести на обране місце свої книжки, а для цього варто було звільнити руки, він залишив мені подвійний тризуб на зберігання, сам же побіг до входу в павільйон. Я ж не тільки взявся постерегти подвійний тризуб, але й попросив дозволу сфотографуватися з ним. Тому й маю цю фотку...

Отже, перевернутий тризуб (звісно, із правильно скошеними зубцями!) символізує землю, а не щось зле. Принаймні так мені пояснив Володимир Осипчук-Скоровода. Всі запитання - до нього. Я ж за що купив - за те продав (с)

 

P.S. Для кращого розуміння це можна порівняти з двома типами свастик - "сонячним" (вона нібито біжить за годинниковою стрілкою) і "земним" (вона нібито біжить проти годинникової стрілки).

Отже, тризуби (не тільки свастики) насправді бувають так само двох типів!

 

UPD. Щодо достатньо опрацьованої грецько-римської міфології (на відміну від слов'янської), то тризуб (точніше, острога з тризубом на кінці) є традиційним атрибутом давньогрецького Посейдона і давньоримського Нептуна. Цікаво, що статуї цих богів "озброювалися" обома типами острог. Ось зброя з розходженням зубців:

А тут зубці навпаки сходяться:

А оцю статую я пам'ятаю ще по радянському шкільному підручнику історії, й тут острога... загалом відсутня, зберігся тільки сам жест - замах:

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Свастика тут саме до того, що вона буває двох видів, так само і тризуб може бути двох видів. Єдина помилка Анатолія Висоти - невірно намальовані зубці нижнього ("земного") тризубу. Бо скоси зроблені навпаки.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це вже не тризуб, а двостороння вилка для швидкісного (спортивного) поїдання вареників :)

Свастики тут узагалі ні до чого.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Свастика тут саме до того, що вона буває двох видів, так само і тризуб може бути двох видів. Єдина помилка Анатолія Висоти - невірно намальовані зубці нижнього ("земного") тризубу. Бо скоси зроблені навпаки.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Тимуре, за цю твою публікацію. Отже ідея двох симетрично розташованих Трисуть давно вже носиться в повітрі. Лиш мені подобається більше глибинніше розуміння: Сокіл (=Святий Дух) летить і золотистого простору Яви, а Лебідь (=Боголюдина) летить із блакитного простору Нави. В результаті їхньої взаємодії утворюється Простір Яви (біле яйце= Життя). Заохочую твою публікацію, оцінивши твій коментар у 10 галів.