Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Партія "Азова": ще одні націоналісти на марші

"Національний корпус" виступає за відновлення ядерного статусу України, "економічний націоналізм", "боротьбу за радикальне підвищення народжуваності" та посилення ролі і статусу Голови Держави. У зовнішньополітичному плані партія не вважає за потрібне "долучатися до Брюссельської бюрократії".

На правому фланзі української політики стало тісніше: у Києві пройшов установчий з’їзд партії "Національний корпус".

Попри те, що у символіці та програмних документах нової політсили не лунало слово "Азов", учасники заходу не приховували, що вона формуватиметься саме на базі Цивільного корпусу "Азов", пов’язаного з однойменним полком.

Лідером партії делегати з’їзду обрали першого командира "Азова", нині депутата парламенту Андрія Білецького.

"Реванш московської мови"

Вагому частину з майже трьох сотень делегатів з’їзду "Національного корпусу" складали молодики спортивної статури. Хтось із них прийшов до столичного Будинку архітектора у камуфляжі, інші – у вбранні, характерному для субкультури футбольних ультрас.

У холі будівлі можна було придбати праці теоретиків українського націоналізму, "праву" періодику чи книгу про "Широкинську операцію", себто про бої за участю бійців полку "Азов".

На окремому столі лежали футболки та "кенгурушки" з "азовською" атрибутикою – символом, який критики називають стилізованим "вольфсангелем", рунічним символом, який використовувався в нацистській Німеччині, а самі "азовці" - монограмою, що означає слоган "Ідея нації".

Учасників з’їзду, на вигляд старших від 30 років, було дуже небагато, але серед них виділявся Левко Лук’яненко. Щоправда, сюди він прибув, аби виголосити перед "азовцями" вітальну промову.

"Віримо в те, що ви здатні відродити честь і славу української нації", - говорив він, відкриваючи з’їзд.

Окремо пан Лук’яненко згадав про "реванш московської мови", що його націоналісти не повинні допустити. І справді, в кулуарах з’їзду чулося багато російської, і це відрізняло захід від схожих зібрань інших націоналістичних сил – того ж "Правого сектору" чи "Свободи".

Геть від Брюсселя

Так чи інакше, "Національний корпус" виступає за, зокрема, відновлення ядерного статусу України, "економічний націоналізм", який полягає, в тому числі у націоналізації стратегічно важливих підприємств, "боротьбу за радикальне підвищення народжуваності" та посилення ролі і статусу "Голови Держави".

У зовнішньополітичному плані партія не вважає за потрібне "долучатися до Брюссельської бюрократії".

У кулуарах з’їзду про це говорив депутат парламенту та колишній боєць "Азова" Олег Петренко: "На Майдані за ЄС виступали тільки ті люди, які були на сцені і біля сцени. Ті хлопці, які билися на барикадах, билися не за ЄС, вони боролися за Україну, тож вони ображалися, коли їх називали "Євромайданом".

"Національний корпус" натомість прагнутиме побудувати співдружність країн "на геополітичному просторі, що сполучає Балтійське і Чорне моря" - партнерами України за цим проектом у партії бачать, перш за все, країни Балтії та Польщу.

"Реальна дія"

Андрій Білецький, якого з’їзд одноголосно обрав головою партії, заявив, що його сила повинна стати "партією реальної дії".

"Нічого крім дії – ніяких слів, біл-бордів, витрачання часу на телешоу, дебати і подібні речі. Наші дії, наша щоденна робота повинні стати найкращою агітацією, найкращою політичною рекламою для нашої партії", - сказав він у своєму виступі.

З розмов у кулуарах з’їзду можна було зробити висновки, що методами діяльності "Національного корпусу" будуть дії, подібні до тих, що їх "Азов" минулого місяця продемонстрував під час сутичок на будмайданчику у Святошинському провулку, а потім – під офісом "Київміськбуду".

Коментуючи цей прецедент, Андрій Білецький заявив, що діалогу з забудовником його сила, яка заблокувала будівництво, не провадить, а спорудження 25-поверхівки у цьому скандальному місці "не допустимо ані ми, ані місцеві мешканці".

Звинувачення в неонацизмі

Критики часто дорікають "Азову" крайньо-правою ідеологією, яку нібито сповідують його бійці. У соцмережах можна зустріти фотографії, на яких бійці цього підрозділу зображені в антуражі нацистської символіки.

Про самого Білецького пишуть, що свого часу, коли він очолював організацію "Патріот України", він був прихильником "неонацистської ідеології".

Сам лідер "Національного корпусу" каже, що "бути українським націоналістом сьогодні – це вірити в цінності, а не расові забобони".

Утім, від коментарів на тему ймовірних симпатій до нацизму деяких бійців "Азова" у кулуарах з’їзду він не ухилявся.

"Скоріше, це позерство молоді, а не політична позиція. Їх (прихильників крайньо-правої ідеології. – Ред.) там (в "Азові". – Ред.) декілька відсотків, і це жодним чином не стосується командування полку", – заявив Андрій Білецький.

На закиди журналістів у тому, що ідеологія націоналізму не може вважатися сучасною чи європейською, відповідав інший депутат-"азовець" Олег Петренко.

"Зараз праві сили приходять до влади по всій Європі. То чому націоналізм – це не європейська ідеологія?" - говорив він.

Фактор Авакова

Інша чутка, яка ходить у навколополітичних колах стосовно партії "Азова", - це те, що "Національний корпус" створюється за активного сприяння міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Один із лідерів "Народного фронту" нібито таким чином створює собі "запасний аеродром" в умовах падіння популярності його власної політсили.

Утім, Андрій Білецький цю інформацію рішуче заперечує.

"Аваков не має жодного стосунку до нашої партії… В політичному плані я не симпатизую їхній політичній силі ("Народному фронту". – Ред.). Навряд чи вони сильно підтримують чи симпатизують нашій політичній силі", - каже він.

Утім, при цьому уточнює: діалог із Аваковим "з приводу війни" веде постійно: зрештою, формально полк "Азов" перебуває в структурі МВС.

За словами Білецького, вже в найближчі дні до лав партії увійдуть абсолютна більшість активістів Цивільного корпусу "Азов", і кількість її членів сягне щонайменше 10 тисяч людей.

Два марші

А поки що "Національному корпусу" доведеться конкурувати за прихильність правого електорату з іншими партіями, які діють на цьому ж полі. Насамперед ідеться про "Свободу" - і негласне суперництво між цими силами почалося фактично з першого дня існування партії "Азова".

14 жовтня у Києві пройде аж два "націоналістичні" марші до Дня захисника Вітчизни

Річ у тому, що "Свобода" та "Національний корпус" оголосили про проведення двох маршів із нагоди Дня захисника Вітчизни.

При цьому джерела ВВС Україна у "Свободі" стверджують, що ще наприкінці серпня виходили на "азовців" із пропозицією влаштувати на Покрову спільну ходу, але ствердної відповіді не отримали.

Андрій Білецький заперечує, що отримував будь-які пропозиції про співпрацю від "тягнибоківців".

"Про стосунки зі "Свободою" я поки що думав мало – всього тридцять хвилин, як створена партія", - віджартувався він у відповідь на запитання, як складуться відносини між двома націоналістичними партіями.

Як Білецький оцінює електоральні перспективи своєї політичної сили? У відповідь на це запитання лідер "Національного корпусу" знову відповідає жартом.

"Кожен солдат мріє стати генералом. Так само і кожна партія прагне до ста відсотків", - посміхається він.

 

Наші інтереси: 

Мені подобається "Азов" і Білецький. Мені подобається їхня символіка (Чорне сонце), використання жовто-блакитного прапору. Як ми знаємо, символіка - це концентрований світогляд. Але це моя суб'єктивна думка. Думаю, що якщо вони будуть виконувати статут партії, народ їх підтримає.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Поява нової правої сили в Україні явище загалом позитивне. Але партії, як і люди пізнаються по справам, а не по гаслам і програмам, У нас на сьогодні власне і партій як таких майже немає, є безідейні олігархічні проекти. Час покаже... Не хотілося щоб цю політичну силу очікувала доля "Правого сектору", про діяльність котрого вже майже нічого не чутно. На манівці цю політичну силу завели тепер вже колишні "лідери" "Правого сектору", ймовірно виконуючи чиєсь замовлення... Фінансисти партій (олігархи) спрямовують політичні проекти туди, куди їм потрібно. Стара Система ще аж надто жива...

Коментарі

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Поява нової правої сили в Україні явище загалом позитивне. Але партії, як і люди пізнаються по справам, а не по гаслам і програмам, У нас на сьогодні власне і партій як таких майже немає, є безідейні олігархічні проекти. Час покаже... Не хотілося щоб цю політичну силу очікувала доля "Правого сектору", про діяльність котрого вже майже нічого не чутно. На манівці цю політичну силу завели тепер вже колишні "лідери" "Правого сектору", ймовірно виконуючи чиєсь замовлення... Фінансисти партій (олігархи) спрямовують політичні проекти туди, куди їм потрібно. Стара Система ще аж надто жива...