Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Одним кліком. Українці зможуть "заповідати" свої органи для донорства через "Дію"

  16 грудня 305 народних депутатів України проголосували за зміни до закону про трансплантацію, які дозволяють повнолітнім громадянам давати свою згоду на посмертне донорство через електронні ресурси.

21122905.jpg

Фото: pexels.com

Експерти впевнені, що нова норма стане важливим етапом у розвитку української трансплантології, адже наразі офлайнова процедура підписання документів є досить складною та часом витратною, йдеться у статті Євгенії Корольової на Фокусі.

Людина має знайти форму згоди на сайті МОЗ, роздрукувати та заповнити її, а потім віднести трансплант-координатору в один із центрів трансплантації або Український центр трансплант-координації. Як написала на своїй Facebook-сторінці Оксана Дмитрієва, нардепка та одна з авторів закону, за останні два роки лише одиниці підписали такі заявки.

"Тепер у "Дії" можна буде підписати свою згоду або незгоду на посмертне донорство", каже депутатка. 

Попри те, що система ще не запрацювала, у суспільстві широко обговорюються нові можливості, зокрема, в українців виникають питання про те, чи родичі не заперечуватимуть проти підписаної на порталі згоди.

Як вважає юристка Ольга Боженко, ризики, що сім'я може виступити проти такого рішення свого родича після його смерті, у будь-якому разі залишаються. І єдиний юридичний механізм для цього подати до суду. Проте юристка впевнена, що навіть якщо такі прецеденти будуть, то рішення ухвалять на захист потенційного донора, який задокументував свою згоду. Можливий варіант, що родичі наполягатимуть, що заява була написана під чиїмось тиском. Тоді вона справді не має сили, адже рішення має ухвалюватися за власним бажанням та усвідомлено.

Загалом, як свідчить дослідження Центру моделювання комунікацій, 93% українців підтримують розвиток трансплантації в Україні. При цьому, можливість стати донорами розглядають 57% громадян, опитаних з 10 травня по 4 червня 2021 року. У той самий час громадяни не розуміють ні етапів, ні послідовності, ні умов організації пересадки органів у країні. Саме тому 78% респондентів вважають за необхідне створити інструменти контролю та оцінювання результатів операцій з трансплантації.

Наші інтереси: 

Розуміти, в якому напрямку йде наше суспільство і як розглядають смерть людини та саму людину.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи