Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Обсяг тіньової економіки України – це половина ВВП

Світ:

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів Данило Гетманцев вважає, що тіньова економіка є прямою загрозою національній безпеці.

«Я вважаю, що обсяг тіньової економіки – це половина ВВП. Наприклад, у 2020 році ВВП склав 4,5 трильйони. Поділіть навпіл – отримаєте приблизну суму тіньової економіки. Точно цифру ніхто не скаже, жодні дослідження не можуть бути достовірними, тому що «тінь» неможливо порахувати», розповів він в інтерв’ю Укрінформу.

Наразі прийняті всі акти, необхідні для першого етапу детінізації, зазначив він. Серед них – нова редакція закону про фінансовий моніторинг, про фіскалізацію, про банківський спліт, про спільний транзит щодо митниць та антиофшорний закон.

Він очікує зменшення тінізації економіки й має кілька цілей. Перша стосується морального аспекту – дати людям можливість “відбілити” свої статки, зароблені з ухиленням від оподаткування, друга – повернути гроші в економіку. Громадяни мають зрозуміти, що гроші, які лежать “під матрацом”, втрачають вартість щодня, а гроші, які працюють на людину в економіці, зокрема, у формі депозитів, акцій, облігацій, щодня збільшують прибутки. Третя – фіскальна.

Вони у комітеті розробили законопроєкт щодо реформування податку на доходи фізичних осіб. Там може бути можливість для людей, які подають декларації, скористатися великою кількістю податкових вирахувань. Наприклад, відпочинок в Україні до якоїсь суми можна відобразити в декларації, зменшити свій оподатковуваний дохід. Або утримання людини віком від 80-ти років – також відповідне вирахування, можна зменшити свій оподатковуваний дохід. Це стимулює подання декларацій, змушує людину вести свій «платіжний баланс» і врешті решт змінює відносини між державою та громадянином.

Нагадаємо, Данило Гетманцев восени 2020 року виступав за введення е-чека для детінізації нашої економіки.

Наші інтереси: 

Як на мене, тінь – це "рятівне коло". Якщо ти заробляєш у сфері послуг, отримуючи менше мінімальної зарплати, держава не повинна лізти до тебе в кишеню, щоб здерти податок. Держава не бачить ухиляння від податків "великих акул", але зазіхає контролювати дрібні рибки. Обіцяної прогресивної шкали для стягування податків немає! Люди, що заробляють 3-4 тисячі в "тіні" мають платити так само п'яту частину свого заробітку, як і ті, хто має зарплату (зокрема, й у державному секторі!) понад 100 тисяч?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так! Вони хочуть висмоктувати податки з самозайнятих, які працюють за готівку, а не бачать, які шалені гроші крутяться в інших сферах, в тому числі й на митниці!

Коментарі

Зображення користувача Феоктист Рівненський.
0
Ще не підтримано

На своєму ютубканалі Євген Плінський розповідає про свої журналістські розслідування по всіх українських митницях. Там такі мільйони доларів ходять кожен місяць, що тільки один цей напрямок може закрити велику частину фінансових проблем нашої держави. В долі там усі: митники, СБУ, МВС і т.п. Всі ці "гетьманцеви" можуть тільки рахувати тіньові суми, а от виводити з тіні будуть намагатися малий і середній бізнес. На жаль...

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так! Вони хочуть висмоктувати податки з самозайнятих, які працюють за готівку, а не бачать, які шалені гроші крутяться в інших сферах, в тому числі й на митниці!

Зображення користувача Феоктист Рівненський.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Завдяки тіньовій економіці Україна ще якось тримається на плаву. Хоча б тому, що безумство влади відносно мало впливає на раціональність народної економіки.

Найбільшою загрозою національній безпеці є паразитична верхівка з її лохдаунами і схемами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

тіньова економіка - це зародок постіндустріальної україни під проводом Церкви