Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Неймінг — модне слово чи нагальна необхідність?

Чого тільки не почуєш цікавого та новомодного, коли мова заходить про маркетинг та продажі. Ось ці всі словечка: брендінг, таргетінг, лід, юзабіліті, ROI, PR, SEO… Як  жили без них раніше? А тут і ще одне — НЕЙМІНГ — кажуть, що без нього бізнесу, ну ніяк не обійтись. 

Далі у статті про те, що таке неймінг простими словами і чому цим поняттям нехтувати не можна.

По перше, неймінг — це процес вибору імені для компанії чи бренду. Саме так — процес з багатьма учасниками і багатьма складовими, які треба обов’язково враховувати. Існують  навіть закони неймінга, яких необхідно дотримуватися при створенні назви.

Гарна, звучна і водночас унікальна назва

«Як лодку назвеш, так і попливеш» — хто не знає приказку? Проте з неймінгом для бізнесу не все так просто. Назва повинна бути не лише «гарною чи влучною», з цим все зрозуміло. Назва бренду чи продукту впливає на його впізнаваність серед споживачів та сприяє зростанню довіри.

З одного тільки слова-назви товару людина повинна виділити вас з натовпу конкурентів і зробити вибір саме на вашу користь. Створення таких імен, щоб «в яблучко» — і є завдання неймінгу.

Гарна, звучна і унікальна назва — це невід'ємний атрибут і ознака будь-якої успішної компанії. Це є прямий вплив на залучення споживачів і клієнтів, формування позитивного ставлення і збільшення прибутку.

Трошки статистики: що може правильне ім’я

Ці цифри вражають:

  • 90% цільової аудиторії приймають рішення про покупку, орієнтуючись саме на ім’я бренду чи товару, якщо той заслуговує на довіру.
  • 77% компаній і кампаній із невдалими назвами потерпають від невдач вже у перший рік-два після виходу на ринок.
  • 11% потенційних споживачів відмовляються купувати, якщо назва товару їм не подобається.

Неправильне ім’я може все зіпсувати

Трошки історій: як неправильне ім’я може все зіпсувати

Історія знає масу випадків, коли здавалось би гарно вибране ім’я «не заходило» в голови іншомовних споживачів. Тому існує чітке правило: плануєш виходити на іноземні ринки — перевір звучність назви на місцевій мові.

«Uroda» — «врода» — «красота»

Бренд «Uroda» не зміг завоювати російський ринок через свою назву

Польський косметичний бренд «Uroda» так і не зміг завоювати російський ринок. Все ж гарно і зрозуміло — з польської Uroda — це врода, краса. Але як пояснити росіянці, що «УРОДА» — це саме «красота», а не те, що вона читає на етикетці?

«Nova — no va» — то їде чи не їде?

Ходять чутки, що саме співзвучність другого слова в назві автомобілю Chevrolet Nova з іспанським висловом «no va» не сприяло продажам гарного авто в одній з латиноамериканських країн. Просто «no va» там означає «не їде» — хто захоче купити таку машину?

Чому Лада Калина стала фінською «Lada 119»

Ще одна невдача спіткала російську Ладу Калину на фінському ринку. Проте тут маркетологи вчасно схаменулись, попрацювали і відправили продавати фінам машини із зміненою назвою «Lada 119». Хтось розумний підказав, що Kalina перекладається з фінської як гуркіт, стукіт та тріщання.

 

Крім того, випускати назву на світ божий можна тільки після ретельної перевірки на унікальність. Інакше — судова тяганина і неприємності, а далі — неминуче перейменування.

Створення вдалої назви — це справжня наука

Створення вдалої назви — це справжня наука і неосяжний творчий процес. Плоди цієї науки ми бачимо довкола щодня. Це і невдалі назви, що викликають посмішку чи огиду, а потім безслідно зникають.  І також — це монстри, вдале наймення яких проторувало дорогу до серця кожного споживача. Просто згадайте відомі бренди —  Gucci, Puma, Adidas, Apple і одразу зрозумієте, що неймінг — це не про  моду, а про необхідність.

Наші інтереси: 

Маркетинг, бізнес.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи