Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Немовлята вмирають від вакцини проти гепатиту Б

Світ:

В кінці листопада сталося дуже велика трагедія: відразу двоє дітей померло в один день після введення їм харківської вакцини проти гепатиту В.

Як відомо, одна смерть - це трагедія, а багато смертей - це статистика.

Хоча бувають випадки, коли безліч смертей із статистики викреслюється...

Років п’ять тому лікарі похмуро жартували: «Для того, щоб потрапити а статистику ускладнень після щеплення, потрібно як мінімум померти». На жаль, як показала трагічна історія 16-річного Антона Т. з Краматорська, який помер на наступний день після щеплення індійською вакциною, навіть смерті для цього може виявитися недостатньо.

Трагедія Антона, що сталася навесні 2008 року, сколихнула всю країну й змусила багатьох, в тому числі медиків, переглянути своє ставлення і більш вдумливо ставитися до профілактичних щеплень.

Влітку 2008 року я був запрошений до редакції «Комсомольської Правди», де за круглим столом зібралися представники ВООЗ та ЮНІСЕФ, чиновники МОЗ, лікарі, а також ті, кого чомусь прийнято називати «антипрівівочнікамі».

В ході круглого столу велике враження справила Раїса Моісеєнко, яка на той момент займала посаду начальника управління материнства і дитинства МОЗ. Раїса Олександрівна вигідно відрізнялася тим, що явно розбиралася в суті обговорюваних питань і, на відміну від інших офіційних осіб, не говорила виключно гаслами.

Життя продовжувалося, продовжувалися і щеплення. Сумні випадки, коли діти після щеплень втрачали здоров’я, іноді поповнювали зведення офіційної статистики. Великі трагедії, коли діти вмирали незабаром після вакцинації, в статистику не потрапляли ніколи. На думку МОЗ, від щеплень ніхто і ніколи в Україні не вмирав. Якщо смерть таки наступала, то винні в цьому або «випадковий збіг», або батьки, які нібито самі вбили свою дитину.

Іноді з вини МОЗ зривалися закупівлі і починався дефіцит вакцин. У такі періоди статистика трагедій, офіційна і неофіційна, на щастя, завмирала.

У 2012 році постачання поліклінік вакцинами стабілізувалося, і в підсумку було офіційно зафіксовано як мінімум десять випадків, коли діти вмирали незабаром після щеплення. Зрозуміло, жоден цей випадок не потрапив в офіційну статистику поствакцинальних ускладнень. Однак неупередженому спостерігачеві було очевидно, що «випадкові збіги» чомусь найчастіше відбуваються з вакцинами виробництва харківської фірми «Фармстандарт-Біолік».

В середині 2012 року до мене почали доходити скарги лікарів на те, що начальство змушує їх купувати продукцію фірми Amway, яка, як відомо, поширюється за принципом мережевого маркетингу. Такі ж сигнали надходили і з інших областей.

На початку листопада, напередодні чергового поділу міністерських портфелів, з’явилася низка критичних публікацій, що стосуються вакцинації. Преса зарясніла заголовками: Діти вмирають після щеплення вакциною від сина Богатирьової. Справа в тому, що одним із власників «Фармстандарт-Біолік» є Олександр Богатирьов - рідний син міністра охорони здоров’я. За давньою українською чиновницької традиції, міністр про всяк випадок відразу лягла на лікарняний.

В кінці листопада сталося дуже велика трагедія: відразу двоє дітей померло в один день після введення їм харківської вакцини проти гепатиту В.

Скандал почав набирати обертів, і за підсумками позапланової перевірки підприємства 12 грудня було видано розпорядження про заборону застосування всіх вакцин, вироблених на «Фармстандарт-Біолік»: АКДС, АДС, АДС-м, АД-м, АС і вакцини проти гепатиту Б. При виявленні зразків даних препаратів їх слід вилучити з обігу і поставити на карантин.

На жаль, розпорядження це не було виконано. Це стало ясно після того, як 20 грудня 2012 трапилася ще одна велика трагедія: вакцина проти гепатиту Б харківського виробництва, яка повинна бути заарештована і замкнені під замок, була введена дитині, яка незабаром після цього померла.

Те, що трапилося, не вкладається ні в які рамки. Вакцина, яка визнана неякісною та заборонена до використання, не вилучена, а продовжує вводитися дітям. Вибачте, але це катастрофа. Це явне свідчення повного паралічу вертикалі МОЗ і остаточного розвалу всієї системи управління охороною здоров’я в країні.

Я ні на хвилину не сумніваюся, що зв’язок між щепленням і смертю дитини і в цей раз не буде визнаний. Але в даному випадку я маю всі підстави запитати в повний голос: хто винен у тому, що заборонена вакцина продовжувала застосовуватися і вводилася дітям? Адже у нас в країні є вертикаль «мінохоронздоров’я-обласні управління охорони-райздрави», всередині якої є вертикаль «мінохоронздоров’я-облСЕС-райСЕС-міськСЕС» і вертикаль Держслужби лікарських засобів з територіальними органами. Всі вони повинні були не допустити такої ситуації, і всі вони не спрацювали. Чому так сталося?

У відсутність міністра головною «на господарстві» залишилася її перший заступник, та сама Раїса Моісеєнко, яка колись справила на мене враження грамотного фахівця, що добре розбирається в темі щеплень. Так, ще в 2006 році, на посаді директора департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню, вона стала одним з авторів чергового Національного календаря вакцинації. Її підпис стояв під Положенням про організацію щеплень, під Інструкцією про організацію нагляду за побічною дією вакцин, під Порядком забезпечення умов їх зберігання, транспортування та обліку.

Безсумнівно, така досвідчена і знаюча людина, перебуваючи на чолі потужної державної вертикалі, цілком здатна забезпечити її ефективну роботу. Однак цього не сталося. Чому?

Можливо, тому, що була у Раїси Моісеєнко та інша діяльність, і треба відзначити, що займалася нею вона вельми ефективно. Так, нещодавно стало широко відомо, що в травні 2008 року, тобто саме тоді, коли помер краматорський юнак, вона була удостоєна «золотого» статусу за успіхи в якості незалежного підприємця, що продає продукцію Amway в Україні.

Нагадаю, Раїса Моісеєнко - держслужбовець високого рангу, а держслужбовцям у нас заборонено займатися підприємницькою діяльністю. Ось такий вийшов конфуз, ось така маленька комедія.

Ви запитаєте, який зв’язок між успіхами пані Моісеєнко в мережевому маркетингу і смертю дитини 20 грудня?

Я залишу за дужками етичні питання. Наприклад, чи пов’язані успіхи заступника міністра у справі продажу побутової хімії з поборами серед рядових лікарів, яких змушують купувати товари певної марки. Або, наприклад, хто конкретно був оформлений як підприємець - сама пані Моісеєнко, або ж її чоловік. Неважливо.

Я не сумніваюся в іншому. Коли держслужбовці високого рангу, безсумнівно досвідчені і знаючі фахівці, замість того, щоб будувати і зміцнювати державну виконавчу вертикаль, будують і зміцнюють власну піраміду мережевого маркетингу, - такі маленькі комедії неминуче приводять до великих трагедій.

Хто скаже, де і коли трапиться наступна?

P.S. Автор висловлює свої співчуття батькам дітей, потерпілих від вакцинації. Вкотре ...

Переклад SD.ORG.UA
 


В тему:

Як знищують українців

Вакцинація від грипу - неефективна і безглузда

Діти помирають після щеплень

Чергова жертва вакцинації

Всім, хто постраждав від щеплень, до уваги!

Івана Слободяна паралізувало після щеплення

Олександр Коток. «Безжальна імунізація»

Діти у Просторі волі

Заява про відмову від усіх «профілактичних» щеплень: як батьки захищають своїх дітей

Дитина померла після щеплення, каже тернополянка Світлана Гундер

Щеплення як різновид підлого бізнесу

ЗМІ: Вакцина від свинячого грипу зробила інвалідами десятки дітей

Неприхований геноцид: Назар Клоченко впав у кому після щеплення і вмер


 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи