Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Негатив заразливий: оточуйте себе людьми, від яких максимум користі

Психологічний настрій заразливий, особливо, при довгому спілкуванні. Річ у тому, що в мозку є так звані дзеркальні нейрони, що відповідають за емпатію і дозволяють нам ставити себе на місце іншої людини. І хоча сама ця здатність корисна, у неї є і негативна сторона: адже ми переймаємо не тільки гарне, але й погане.

Негатив породжує негатив, пише Ukr.Media.

Дослідження Університету штату Індіана виявило, що чужі думки впливають на нас і нашу поведінку. Причому негативні думки мають більшу вагу і впливають сильніше, ніж позитивні.

У ході експерименту учасники оцінювали різні продукти. Потім вони ділилися своїми відгуками (як позитивними, так і негативними) з іншими. Вчені виявили, що негативні відгуки впливали на ставлення інших до продукту: якщо воно було поганим, то ставало ще гірше, а якщо було хорошим, то часто змінювалося на погане.

Більше того, коли учасники особисто спілкувалися з тими, хто дав негативний відгук, вони ще більше зміцнювалися в негативному відношенні. Висновок однозначний: негатив породжує негатив.

Смуток поширюється, як вірус

Психологи з Гарвардського університету вивчили зв'язок між емоційним станом і відносинами. Вони аналізували не спонтанні сплески емоцій, які ми відчуваємо, ділячись своїми почуттями з іншими людьми, а вплив нашого емоційного стану на психіку наших близьких.

Вони виявили, що поширення емоцій відбувається подібно вірусній інфекції, причому смуток передається краще, ніж радість. Іншими словами, радісний стан підвищує нашу радість на 11%, тоді як нещасний підсилює наше нещастя вдвічі.

Психологи порівняли негативні емоції з грипом: чим більше у вас заражених друзів, тим вище ймовірність захворіти.

Поганий настрій теж заразний

Ми відразу помічаємо поганий настрій і агресію, і наш мозок реагує на ці прояви дуже своєрідно. Всяке спілкування починає сприйматися нами як грубість, в результаті чого ми самі переймаємо поганий настрій.

Це продемонстрували психологи з Університету штату Флорида, попросивши учасників експерименту поспілкуватися з випадково підібраними партнерами. Виявилося, що ті, хто зіткнувся з грубістю, частіше грублять наступному партнеру, причому агресивний настрій іноді зберігався цілий тиждень.

В іншому досліді вони попросили учасників знайти слова в нагромадженні випадкових букв. Виявилося, що ті, хто стикався з грубістю, частіше знаходять слова, пов'язані з негативними емоціями.

Виходить, що ми переймаємо на себе те, що проектують на нас інші, а особливо — негативні емоції.

Оточіть себе позитивними людьми

Хочете ви того чи ні, настрій людей, які нас оточують, передається вам і впливає на вашу поведінку. Ось чому так важливо не підпускати негативних людей занадто близько.

Постійний контакт з негативом принесе сумні плоди, тому ви повинні оточити себе людьми, які впливають на вас позитивно. Зрозуміло, і ви самі повинні заряджати інших тільки позитивом.

Зіткнувшись з негативом, намагайтеся відповідати в позитивному ключі. Так, позитивні емоції не настільки заразливі, але це найкраще, що ми можемо зробити для людини в поганому настрої!

Наші інтереси: 

Контролюємо свої негативні емоції, бо вони впливають на наших близьких.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи