Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 43
  • Переглядів: 48

Найцікавіше про прапори

З давніх часів і до наших днів прапор вважається символом незалежної держави або народу. Недарма підйом державного прапора - перша урочиста церемонія після проголошення нової держави.

1. Найстаріший прапор у світі

Прапори вперше з'явилися в Китаї та Індії, а пізніше поширилися по всьому світу. Через те, що прапори виникли настільки давно, неможливо виявити який прапор був першим. Однак доведено, що Даннеброг - це найстаріший прапор світу, який використовується до цих пір.

Повертаючись далеко в 13-е століття, імовірно з 15 червня 1219, Даннеброг є державним прапором Данії і служить натхненником для дизайну прапорів інших скандинавських країн. До його офіційного прийняття прапор в основному використовувався в регіоні вікінгів і мав трикутний край. Австрія також претендує на володіння найстарішим за походженням прапором у світі, хоча їхній прапор, судячи з усього, датується 1230-м роком.

2. Прапори-семафори

Мова - це не просто мова і рух. Прапори-семафори - це система для передачі інформації на відстані за допомогою візуальних сигналів ручних прапорів, стрижнів, дисків, а іноді просто голими руками або руками в рукавичках. Інформація кодується положенням  прапора і зчитується коли прапор знаходиться у фіксованому положенні.

Семафори були прийняті і широко використовуються в морському світі з початку 1800-х років (ручні прапори замінені на так звані «механічні руки»). Семафорні сигнали, наприклад, використовувалися в битві при Трафальгарі. Це був період, коли винайшли сучасну систему військово-морських семафорів, яка використовувала ручні прапори. Вона до цих пір використовується для екстреного зв'язку в денний час, а вночі замість прапорів застосовуються освітлені палички.

3. Непрямокутний прапор

Прапор Непалу є єдиним непрямокутним прапором у світі. Прапор являє собою спрощену комбінацію з двох окремих вимпелів. Його малиновий колір - це колір рододендрона, національної квітки країни. Червоний також є ознакою перемоги у війні, синє обрамлення - це колір миру. До 1962-го року емблеми прапора (сонце і півмісяць) володіли людськими обличчями.

З метою модернізації прапора обличчя  вирішили видалити. Вони залишалися на королівському штандарті аж до скасування монархії в 2008 році. Прапор був прийнятий з формуванням нового конституційного уряду 16 грудня 1962-го року. Окремі вимпели використовувалися у двох попередніх століттях, подвійний ж вимпел почав використовуватися з 19-го століття.

4. Білий прапор

Білий прапор - це міжнародна визнана захисна ознака перемир'я, або припинення вогню і прохання про проведення переговорів. Він також використовується для сигналізації капітуляції, тому часто слабша військова сторона виступає з цим прапором з проханням про переговори.

Білий прапор говорить про те, що наближається парламентер беззбройний, у його намірах або здатися, або бажання почати діалог. Особи, які тримають в руках білий прапор, не можуть відкривати вогонь, і по них не можна стріляти. Використання прапора включено в Женевську конвенцію.

5. Чорний прапор

Чорний прапор і чорний колір як такий були пов'язані з анархією починаючи з 1880-х років. Назви багатьох анархічних колективів містять слово «чорний». Існував ряд анархічних організацій під назвою «Чорний прапор», вони і досі періодично з'являються

Рівномірна чорнота прапора означає заперечення всіх репресивних структур на відміну від барвистих прапорів, характерних для більшості держав-націй. Крім того, якщо білий прапор є універсальним символом капітуляції перед переважаючою силою, то чорний прапор - це символ непокори.

6. Транс-прапор

Всі ми знайомі з райдужним прапором гей-руху, однак, менш відомий у громадських колах прапор транссексуалів. Він був створений у 2000-му році, коли стався перший парад цієї меншини в американському місті Фініксі (штат Арізона).

Дизайнер прапора дуже чітко пояснила чому прапор саме такий: «Блакитний - це традиційно чоловічий колір, рожевий - жіночий, білий, що знаходиться в середині, символізує тих, хто знаходиться між, хто відчуває, що має нейтральну стать. Суть така - незалежно від того, який шлях ви оберете, він завжди буде правильним. Це говорить про наші спроби знайти справедливість у своєму власному житті ».

7. Прапор Веселий Роджер

Веселий Роджер - це ім'я, яке дається кожному прапорові для визначення екіпажу піратського судна. Сьогодні найбільш впізнаваний Веселий Роджер - це людський череп, розташований над двома схрещеними трубчастими кістками. Вся ця композиція зображена на чорному тлі. Цей дизайн прапора використовувався багатьма відомими піратами.

Деякі прапори Веселого Роджера зображували пісочний годинник, які в 17-18 століттях у Європі були символом смерті.

8. Прапор Західної Африки

Цей незвичайний прапор, як правило, часто (і помилково) відносять до імперії Бенін. Це один з чотирьох прапорів, який в даний час знаходиться в національному морському музеї Грінвіча поблизу Лондона. Існує певна невизначеність щодо точного походження прапора, чи прийшов він безпосередньо з Беніну або використовувався сусідніми народами.

Ім'я «Кеннеді», написане на паперовій етикетці і прикріплене до прапора, судячи з усього, говорить про те, що він був доставлений адміралу Ф. Кеннеді в 1897-му році після експедиції проти Беніну, що може говорити про те, що прапор має бенінське походження. Однак прапор дуже схожий на три інших західноафриканських прапора, що зберігаються в музеї, які виникли не в Беніні, а у сусідніх народів.

9. Прапор Марса

Прапор Марса - це триколор, який представляє планету. Хоча він не має ніякої юридичної сили, прапор був схвалений марсіанським співтовариством і планетарною спільнотою. Прапор призначений для того, щоб зобразити «майбутню історію» Марса.

Червона смуга, яка розташована найближче до щогли, символізує Марс сьогодні. Зелений і синій говорять про етапи можливого терраформування Марса, про те, що коли-небудь людство зможе виконати це завдання, проте, етика терраформування планети до цих пір залишається предметом дискусій.

10. Нацистський прапор

Нацистський прапор, напевно, є найбільш спірним прапором в історії людства. Він навіть сьогодні заборонений в ряді країн. Прапор був розроблений самим Гітлером, який вважав, що необхідно використовувати кольори кайзерівської Німеччини, тому що на його думку, «застосування цих квітів - це наша данина і повага до славного минулого, яке принесло так багато честі німецької нації».

«Найголовніша вимога до нового прапору - він повинен довести свою ефективність, тому що відомі сотні тисяч випадків, коли дійсно цікава емблема може бути першопричиною щільного інтересу до руху».

Джерело: http://i-fakt.ru

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи