Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Навіщо Олександр Лукашенко приїхав в Україну

Категорія:

Спецтема:

Увечері 20 липня до Києва прибула Білоруська урядова делегація на чолі з президентом країни Олександром Лукашенком. Зараз контакт з Лукашенком потрібен для того, щоб нейтралізувати російську загрозу з півночі. Як відомо, з 14 по 20 вересня в Білорусі відбудуться спільні білорусько-російські військові навчання.

У Російського керівництва є характерна риса - велике небажанням прибирати назад стягнуті куди-небудь війська. З урахуванням продовження військового конфлікту на сході України, не може не турбувати поява російських військ у наших північних кордонів, пише Роман Чернишов на РБК-Україна.

"Зараз контакт з Лукашенком потрібен для того, щоб нейтралізувати російську загрозу з півночі. У вересні там пройдуть спільні російсько-білоруські навчання. Ми хочемо почути запевнення Лукашенко, що кількість російських військ, які увійдуть на територію Білорусі, буде дорівнювати кількості військ, які вийдуть назад в Росію після закінчення навчань", - зазначило джерело РБК-Україна в Адміністрації президента.

Лукашенко дуже не хоче сваритися з Україною і перетворювати південь Білорусі в потенційний фронт російсько-української війни. Адже в такому випадку постраждає саме Білорусь, адже "театр військових дій" переміститися на її територію.

"Головне завдання президента України в ході зустрічі з Лукашенком - зберегти якомога більше незалежності і нейтралітету для Білорусі від Росії. Для цього будуть застосовуватися різні аргументи - від торговельних преференцій, то переконань і міркувань на тему геополітичних перспектив", - сказали в АП.

"Особисті контакти президентів України і Росії проходять не так часто, але Порошенко і Лукашенко постійно на зв'язку один з одним. Інтерес Лукашенко щодо України в тому, щоб остаточно не розчинитися в путінському порядку деному міжнародної політики і мати маневр на зовнішній арені. Ми ж повинні заручитися гарантією спокою на північних кордонах, зважаючи на російську агресію.

Для Лукашенка Україна сьогодні - єдиний важіль збереження незалежності від тиску Росії.

"У Білорусі зараз катастрофічна ситуація з наповненням бюджету. За останні три роки спільні з РФ програми - будь то кампанія по б/в автомобілів або спільний державний кордон - мінімізували надходження до держбюджету Білорусі. Євразійські фонди, Росія не дають Лукашенку грошей, а збори і надходження за програмами митного союзу затримуються приблизно на три місяці із-за російської бюрократії", - сказав колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний. Через ситуацію, що склалася, підтримка Лукашенка в Білорусі сьогодні впала до мінімальних історії показників. Але його лідерство незаперечно, і будь-західний або український лідер про такі відсотки може тільки мріяти.

"Завдання №1 для Лукашенка під час сьогоднішнього візиту - домовитися про відновлення товарообігу з Україною хоча б до довоєнних показників. Раніше він становив 7 мільярдів у рік, а тепер - близько двох", - додав Безсмертний. В обмін на відновлення колишнього товарообігу Лукашенку є про що говорити з Україною і є, що пропонувати. Починаючи від згаданих вище білорусько-російських навчань, закінчуючи обіцянками пассивностей у відносинах з РФ.

За словами колишнього посла, Білорусь незабаром зіткнеться з серйозною суспільною проблемою, що "поки не вибухнула, але дуже швидко гріється". Мова про поділ білоруського суспільства на темі українсько-російської війни. Там вже сьогодні одна частина населення воює на боці України або підтримує її, а друга - воює за Росію і підтримує путінські війська на Донбасі. Безсмертний припускає, що цей фактор може стати причиною майбутніх змін у Білорусі швидше, ніж щось інше.

Білорусь з допомогою України хоче знайти вихід на заблокований для них енергоринок Заходу. 19 липня, напередодні візиту президента Лукашенка в Україну, у Києві відбулося засідання українсько-білоруської міжурядової комісії на рівні експертів "Укренерго" і "Біленерго". Нагадаємо, постачати електроенергію в Білорусь Україна перестала після початку АТО і військових дій на Донбасі.

 

Наші інтереси: 

Україна має перетягнути Білорусь у сферу свого впливу і назавжди відрізати її будь-який зв'язок з РФ. Союз України і Білорусі є взаємовигідним і невідворотнім рано чи пізно. Краще хай це буде раніше.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан Коломієць.
0
Ще не підтримано

Не можу погодитись із сформульованими авторкою Нашими Інтересами. Маємо зустріч неєфективного президента із президентом-диктатором. Один прийшов до влади на хвилі Революції гідності, інший криваво придушив аналогічне волевиявлення свого народу. Політичний режим Бєларусі на порядки ближчий до Московського режиму - це треба усвідомлювати і діяти відповідно.

Коментарі

Зображення користувача Богдан Коломієць.
0
Ще не підтримано

Не можу погодитись із сформульованими авторкою Нашими Інтересами. Маємо зустріч неєфективного президента із президентом-диктатором. Один прийшов до влади на хвилі Революції гідності, інший криваво придушив аналогічне волевиявлення свого народу. Політичний режим Бєларусі на порядки ближчий до Московського режиму - це треба усвідомлювати і діяти відповідно.