Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Наукова основа розвитку соціоніки

***

На початку 1970-х років литовським економістом і соціологом Аушрой Аугустинавичюте на стику соціології, психології і інформатики була створена соціоніка на основі роботи Карла Густава Юнга "Психологічні типи", де описав 16 варіантів здорового сприйняття реальності, і теорії Антонія Кемпинського про інформаційний метаболізм. Інформаційним метаболізмом в соціоніці називається процес сприйняття, селекції і обробки психікою відомостей про навколишній світ і процеси, що протікають в нім. Російською Академією природних наук (РАЕН) соціоніка визнана відкриттям, а її творець - Аушра Аугустинавичюте - нагороджена дипломом про відкриття і медаллю им.П.Л.Капіци. 
Cоціоніка - молода і перспективна наука, а також дуже ефективний напрям практичної психології. Вона систематизує основні типи мислення і поведінки, розкриває, існування стійких моделей психіки людини, використовуючи які можливо пояснювати і передбачати поведінку людей і різні форми їх взаємин. Соціоніка міждисциплінарна наука і зараз об'єднує в собі краще з: ряду напрямів психології, соціології, і системної інформатики. Соціоніка - це наука і технологія, що дозволяє прогнозувати поведінку і стиль діяльності людини, колективу і суспільства в цілому, визначати сумісність людей в сім'ї і бізнесі і формувати колективи однодумців на основі природної психологічної, інформаційної, ідеологічної і ділової сумісності.
А чи можемо ми без спеціальних знань в області психології перевірити, працює ця теорія чи ні? Давайте поглянемо на світ, що оточує нас, який більш багатоплановий, ніж людина, що мешкає в нім. Але людство в нім досить успішно виживає. За рахунок чого ми не божеволіємо в цій непередбачуваній різноманітності? Завдяки інформаційному розподілу праці, яку кожен з нас бачив у себе, своїх дітей, колег і так далі. Ми не даремно з дитинства шукаємо свої таланти (а наші батьки нам в цьому допомагають або заважають, віддаючи нас в спеціалізовані садки, школи, які частенько відповідають бажанням, очікуванням, традиціям або стереотипам престижності, що є у батьків, а не талантам дітей). Кожна людина від природи талановита, тільки треба вгадати (правильно визначити) в чому. Згадайте, як ви вибирали професію. За відсутністю чітких параметрів, ми спиралися на побутові або економічні міркування. Чи взагалі слухали поради тих, хто визначив ваші здібності (і вашу долю) "на глазок". І скільки праць і переживань доводиться пережити, щоб "вирулити" потім на свою життєву дорогу. Причому людина, що знайшла себе, наприклад, в журналістиці і яка зовсім викинула з голови усю шкільну математику-фізику, буде цілком успішним фахівцем. А головне, щасливим від того, що займається улюбленою справою, а не витрачає свої сили, емоції і час на примітивне заробляння грошей на нелюбимій, але престижній роботі, тим самим завдаючи невиправної шкоди своїй психіці і здоров'ю. А скільком людям це не вдається, і вони усе життя рахують себе "сірими невдахами"!
Ми бачимо, що спеціалізація талантів у світі існує, оскільки за одних і тих же умов і програм навчання в школах і інститутах люди проявляють свої здібності в самих різних сферах життя.

compasУсі ми прекрасно розуміємо, що люди не діляться за простою лінійною шкалою від розумних до повних дурнів. Якщо людина певного типу якийсь аспект інформації сприймає експертно, то існує і такий аспект, який ні за яких обставин (і ні за які гроші) вона усебічно сприймати не буде. Наприклад, об'єкт може бути зеленим, солоним і пупирчастим, або червоним, солодким і гладким. Але він не може бути одночасно червоним і зеленим або гладким і пупирчастим. Останні пари властивостей взаємно виключають один одного. Карл Юнг назвав 4 пари дихотомічних ознак (базис Юнга), які взаємовиключають одна одну:

Екстраверсія - Интраверсия 
Раціональність - Ірраціональність 
Сенсорика - Інтуїція 
Логіка - Етика

Інформаційна система будь-якої людини складається з цих "цеглинок", причому кожна композиція вже досить добре описана за ті десятиліття, що пройшли з появи книги Юнга "Психологічні типи". Усі ці різні композиції вивчає сьогодні соціоніка. Соціоніка допомагає зрозуміти, що усі ми різні, але кожен з нас потрібний суспільству, вносячи в нього свій неповторний вклад.

Роботу в цьому напрямку була продовжена ученицею Юнга Кетрін Бріггс та її дочкою Ізабелою Майєрс-Бріггс, яка багато років працювала в США над системою тестів, за якими можна було б визначити інформаційні пріоритети людини. Сьогодні це знаменитий тест МВТІ (Ідентифікатор типів Майєрс-Бріггс). У США при вступі до ВУЗу чи прийомі на роботу використовується типологія Майєрс Бріггс, розроблена за Юнгом, але наголос поставлено саме на ділових якостях. Обмеженням типоведення є описовий підхід. Соціоніка пішла далі та на основі описаних моделей та портретів отримала закономірності майбутніх реакцій на конкретні дії та стосунки. Соціоніка  розкрила більше закономірностей: програму і механізм дії психіки, пояснені за моделлю-А (на честь основоположниці цієї науки А.Аугустінавічюте), де виявляються сильні і слабкі сторони і механізми енергетично-інформаційного обміну, закономірні стосунки між певними типами людей і як їх корегувати, і інші закони, які підтверджуються практикою, самим життям.

Сьогодні модель-А це визнаний інструмент соціоніки. Вона багаторазово підтвердила свою дієздатність та силу прогнозування. Є люди, які говорять, що «не визнають» модель-А, але врешті решт виявляється, що вони просто не вміють з нею працювати. За таким твердженням, як правило, стоїть елементарна необізнаність, тому що модель-А не є простою. Але спеціалісти, що оволоділи цим інструментом вже не випускають його з рук, як будь-який інструмент, що відмінно працює.

Синоніми назв типів

 

 

за МВТІ

Раціональність

Консерватор

Judging

решающий

Ірраціональність

Новатор

Perceiving

воспринимающий

 

 

 

 

Логіка

Розумний

Thinking

мыслительный

Етика

Красивий

Feeling

чувствующий

 

   

 

Інтуіція

Швидкий

iNtuitive

интуитивный

Сенсорика

Сильний

Sensing

ощущающий

 

 

 

 

Екстраверсія

Розширюючий

Extraverted

экстравертный

Інтроверсія

Поглиблюючий

Introverted

интровертный

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи