Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Наслідки брехні неможливо виправити спростуванням, - вчені

Світ:

Вчені з’ясували, що один раз почута помилкова інформація має на людину значний вплив навіть після того, як вона була безліч разів спростована. Подібний ефект продовжує діяти навіть тоді, коли учасники дослідів добре розуміють, вірять і пам’ятають про те, що початкова інформація була неправдивою.

Дослідження, проведене в Університеті Західної Австралії з допомогою 160 добровольців-студентів, підтвердило, що «початковий вкидання» неправдивої інформації залишає необоротний ефект у свідомості.

Наприклад, якщо групі присяжних спочатку заявити, що свідок сказав неправду, то навіть після повного спростування вони будуть ставитися до його свідчень з часткою недовіри.

Або якщо спочатку з’являється інформація про шкідливість якого-небудь способу лікування хвороби (яку потім аргументовано спростовують), все одно люди, які навіть вірять в спростування, не можуть повністю позбутися недовіри до такого способу лікування.

Трохи допомагає, за словами дослідників, наступний спосіб - люди повинні знати про зазначений ефект і враховувати його вплив на свої думки.
 


В тему:

Золоте правило етики, або Залізний закон розплати

Хуцпа - супернахабство, що паралізує опонента

ЗМІ: Вакцина від свинячого грипу зробила інвалідами десятки дітей

Вигадані хвороби

Великі містифікації
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи