Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Наскільки ефективне щеплення проти грипу

Довгий час вважалося, що щорічна профілактична щеплення проти сезонного грипу дає практично повну гарантію імунітету. Але тепер виявилося, що це зовсім не так.
У багатьох країнах світу осіння вакцинація проти так званого сезонного грипу давно стала рутиною. У Німеччині цим питанням відає Постійна комісія зі щеплень при берлінському Інституті імені Роберта Коха. Там наголошують, що профілактичне щеплення проти грипу не завадить нікому, але особливо рекомендують її вагітним, літнім, хронічним хворим, людям з ослабленою імунною системою, а також персоналу медичних установ.

Тепер, однак, з’ясувалося, що вакцина проти грипу зовсім не така ефективна, як було прийнято вважати. Це випливає зі звіту обсягом 160 сторінок, складеного групою відомих американських вірусологів, фахівців з грипу, з Центру вивчення інфекційних захворювань при Міннесотському університеті.

У звіті подано докладний аналіз більш, ніж 12 тисяч наукових праць, документів і статистичних даних щодо захворюваності на грип, починаючи з 1936 року, і на цій основі намічені цілі подальших досліджень. Мета, власне, одна, каже директор Центру і керівник проекту професор Майкл Остерхолм (Michael T. Osterholm): "Нам потрібна нова і краща вакцина!"

Здавалося б, навіщо? Адже все начебто і так добре! "Громадськості знову і знову навіюють, ніби щеплення дає 90-відсотковий захист від грипу, - нарікає професор Остерхолм. - Але це зовсім не відповідає дійсності. Ефективність використовуваних сьогодні вакцин проти грипу становить трохи менше 60 відсотків. Однак, це - в середньому, а значить - ще не вся правда. Грип найбільш небезпечний для дітей і для людей старше 65 років, а в цих вікових групах у нас практично взагалі немає даних, які підтверджували б ефективність профілактичних щеплень проти грипу ".

Причину такої завищеної оцінки дієвості вакцин вчений бачить у тому, що результати досліджень впродовж десятиліть невірно тлумачилися: "Одна з проблем, яка стосується багатьох робіт з грипу, полягає в тому, що багато років медики визначали, чи хворіла людина грипом за рівнем вмісту антитіл в сироватці його крові. Але у людей, що отримали щеплення проти грипу, цей показник не підвищується, навіть якщо вони потім і хворіють на грип. Відповідно, результат аналізу крові у таких людей був негативним, а мав бути позитивним. Тепер у нас є більш досконалі методи аналізу для підтвердження інфекції. Відповідно, статистика стала точніше, а тому і картина виявилася менш райдужною, ніж ми вважали".

Втім, багато фахівців про це здогадувалися і раніше. У всякому разі, голову Постійної комісії зі щеплень Яна Ляйделя (Jan Leidel) ці дані не здивували. "Те, що вакцини проти грипу не настільки ефективні, як ми сподівалися, пояснюється цілим рядом причин. Зокрема, мінливістю вірусу грипу. Як відомо, через це щороку потрібна нова вакцина проти вірусу даного сезону, торішня вже не годиться. Але поки вакцина розробляється і виробляється, вірус продовжує мутувати. І ефективність вакцини залежить від того, наскільки реально циркулюючий вірус відрізняється від того, що був покладений в її основу", - пояснює німецький експерт.

На думку його американського колеги, низька ефективність нинішніх вакцин проти грипу пов’язана ще й з тим, що вони в недостатній мірі активізують імунну систему людини. Як би там не було, практично всі експерти вказують на потребу в принципово новій, універсальній вакцині, що була б ефективною проти всіх різновидів вірусу грипу. Дослідження в цьому напрямі ведуться, але справа впирається у фінансування.

"Те, що з нашого звіту випливає необхідність створення нової вакцини, ясно всім, - говорить професор Остерхолм. - Однак, через те, що ми так довго твердили про нібито високу ефективність нинішніх вакцин, роботи над вакцинами наступного покоління були задушені у зародку. Адже повний цикл створення абсолютно нової вакцини коштує більше мільярда доларів, і ні уряд, ні приватні компанії не підуть на такі витрати, якщо ми і далі будемо робити вигляд, ніби нинішні вакцини досить ефективні. З цим треба покінчити раз і назавжди".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи